Hogy lehet megállapítani a dugulás pontos helyét?
Egy ideje van valami dugulás-problémánk odahaza: ha zuhanyzunk, akkor a wc közben "kluttyog", bugyborékol, emellett van hogy bedugul és áll benne a víz, de ilyenkor max 1 óra pihenés után lemegy. Nagyobb gond esetén a kád is elkezd megtelni, szóval nem maga a wc van eldugulva, hanem valahogy "központilag" az egész rendszer.
Már próbálkoztunk lefolyótisztító szerrel (kétfélével is) és persze pumpálással, de nem oldja meg.
A gond az, hogy a ház egy hosszú telek végében van, tehát elég hosszú a lefolyórendszerünk. Legalább 50 m távolságra van az utca a háztól a google maps távmérő szerint.
Hogy lehetne megtudni, hogy hol van eldugulva? Ilyen esetben mit lehet csinálni?
(Bónusz kérdés, hogy mitől lehet ez, ha előtte x ideig soha nem volt semmi probléma, és nem szokásunk a wc-be vagy bármelyik egyéb lefolyóba oda nem való dolgokat dobni... valami tipp?)

Ez elképzelhető, hatalmas tempóban nő a lélekszám a faluban, és már pár éve se volt tökéletes a csatornarendszer. Ráadásul most épül egy új lakópark, 500-600 új emberrel....
HA ez a probléma, akkor tudunk tenni valamit? Vagy akkor évekig munkahelyre kell tartogatnunk a nagydolgot? :D

Az önkormányzat semmit nem csinál, csődeljárás alatt van. :D
Na mindegy. Tehát semmiképpen nem tudjuk magunk megoldani? Elég jól szoktunk boldogulni, a házat is magunknak újítottuk fel, nem hívnék oda másokat, ha nem nagyon muszáj. Ezért is kérdeztem, hogy mi hogy tudnánk megállapítani a dugulás helyét, mert akkor utána elintéznénk.

Hívjátok oda WOMA-t és az csinál egy csatorna tisztítást, megint jó lesz sokáig.
Az van amit írtak, nálam is az egyik wc kb 40 méterre van és bizony elég sűrűn elakad.
De nekem van 4 csatorna tisztító nyílás és ott egy hosszú erős 5-ös dróttal megszoktam piszkálni és aztán jó.

Na akkor még egyszer.
A telekhatár közelében kell lennie egy tisztító nyílásnak.
Ha ebben és az utcai aknában is áll a cucc akkor az utcai vezeték üzemeltetőjéhez kell fordulni. Ha itt tiszta, viszont a wc nem megy le akkor a ti szakaszotokon van a gond.

Ha családi ház, akkor kb. 99 %, hogy nálatok van a gond. De ahogy írták, meg lehet nézni az utolsó tisztítónyílásnál, hogy fel van-e gyűlve a szennyvíz.
Lehet dugulás pl. attól, hogy felmosáskor valami rongy benne maradt a vízben, és megakadt. De a legjellemzőbb, hogy a fürdővízzel lemegy a testedről leoldódott zsír, a hajad, mosogatáskor a mindenféle zsíros trutymó, és ez szépen lerakódik a lefolyócső hideg falára. Képes idővel olyan keményre rakódni, hogy ha szétszeded, nem tudsz beleszúrni egy csavarhúzót. (Dolgoztam lakásszövetkezetnél, láttam ilyent.)
Írod, hogy hosszú a saját tulajdonú lefolyórendszer. Ilyen esetekben gyakori, hogy a vastag csőben nincs meg a szükséges lejtés, ezért tiszta víz szépen elszivárog, a keményebb anyagok meg lerakódnak.
Ha van tisztítónyílás, akkor mondjuk egy 4-es horganyzott acéldróttal is lehet próbálkozni. Lakásból indulva nem biztos, hogy megy, mert a vékonyabb lefolyócsövek íveiben nem fordul el a drót. Nekem mondjuk van egy 9 mm-es lefolyótisztító spirálom, és dugulás esetén a kézmosó alatti csövet leszedem a falban lévő csonkról, és innen indulva át tudom tisztítani a vékony csövet.
Ha nem ez a gond, hanem a hosszú vastag csőben van a baj, akkor vagy acéldrót a megoldás, vagy ha nem tudsz belejutni vele, akkor meg a profi szakember, aki tudja, hogy mit és hogyan kell megbontani.
A kerítésnél levő nyílásnál minden normálisnak tűnt, a helyzet viszont drasztikusan romlott, tegnap már tényleg alig lehetett használni a wc-t, és zuhanyzás helyett csak mosakodni tudtam a lényeges részeken...
Pedig a párom dugott le csőgörényt, nem talált semmit, igaz ez csak valami 5 méteres...
A lejtéssel biztosan nincs gond, hegyoldalban van a telek, erőteljesen lejt az utca felé.
Ősz végén költöztünk be, ha jól emlékszem karácsony óta tapasztaljuk ezt a problémát, de egész tegnapig annyi volt, hogy néha-néha bugyborgott a wc, és eddig összesen vagy 2-szer nem akart lemenni. Előző lakó nem volt, mi egy éve használjuk a házat, elég sok vizet engedtünk már a beköltözés előtt, soha nem volt semmi probléma, egyik napról a másikra kezdődött.
Ennyi időre pedig vissza tudok emlékezni, BIZTOS hogy nem dobtunk semmi olyat a lefolyóba, ami gondot okozhatna. Nem dobtunk ki rongyot, még nem szereztünk be olyan wc-be rakható műanyag illatosítót, nem húzunk le kajamaradékot, stb.... Ötletem sincs, hogy mi lehet elakadva, a párom ma beszél valami hozzáértő szakemberrel, fogalmam sincs hogy mennyi idő után szoktak kijönni az ilyen szakik, tök jó lenne ha a héten meg tudná nézni, vagy legkésőbb jövő héten, addig meg megoldjuk valahogy...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!