Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Hogy lehet megállapítani a...

Hogy lehet megállapítani a dugulás pontos helyét?

Figyelt kérdés

Egy ideje van valami dugulás-problémánk odahaza: ha zuhanyzunk, akkor a wc közben "kluttyog", bugyborékol, emellett van hogy bedugul és áll benne a víz, de ilyenkor max 1 óra pihenés után lemegy. Nagyobb gond esetén a kád is elkezd megtelni, szóval nem maga a wc van eldugulva, hanem valahogy "központilag" az egész rendszer.

Már próbálkoztunk lefolyótisztító szerrel (kétfélével is) és persze pumpálással, de nem oldja meg.

A gond az, hogy a ház egy hosszú telek végében van, tehát elég hosszú a lefolyórendszerünk. Legalább 50 m távolságra van az utca a háztól a google maps távmérő szerint.

Hogy lehetne megtudni, hogy hol van eldugulva? Ilyen esetben mit lehet csinálni?

(Bónusz kérdés, hogy mitől lehet ez, ha előtte x ideig soha nem volt semmi probléma, és nem szokásunk a wc-be vagy bármelyik egyéb lefolyóba oda nem való dolgokat dobni... valami tipp?)

2020. febr. 10. 08:54
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
Kamera vizsgálat.
2020. febr. 10. 09:04
 2/14 anonim ***** válasza:
78%
Bármitől lehet. Akár attól is, hogy egy nagyobb kula elakadt és elkezdett rárakódni más egyéb. A jó hír az hogy ez idővel magától megoldódik, ahogy a kula lebomlik. Ha nem múlik el, akkor minden bizonnyal egy idegen tárgy került bele. De az is elképzelhető, bár erre nagyon kicsi az esély, hogy a csatornarendszer túlterhelt, nem tud hova folyni a víz, ezért marad ott egy darabig, amíg nem lesz szabad kapacitás.
2020. febr. 10. 09:21
 3/14 A kérdező kommentje:

Ez elképzelhető, hatalmas tempóban nő a lélekszám a faluban, és már pár éve se volt tökéletes a csatornarendszer. Ráadásul most épül egy új lakópark, 500-600 új emberrel....

HA ez a probléma, akkor tudunk tenni valamit? Vagy akkor évekig munkahelyre kell tartogatnunk a nagydolgot? :D

2020. febr. 10. 09:39
 4/14 anonim ***** válasza:
Ti nem tudtok tenni semmit, az önkormányzatnak kell bővíttetni a rendszert. Ami sokáig tart, mert pályáztatni kell, ami itthon tudjuk hogy megy, majd feltúrni az utakat és betenni az új csöveket. De azért első körben hívjatok ki duguláselhárítást, hátha csak egy idegen tárgy került bele mégis.
2020. febr. 10. 09:49
 5/14 A kérdező kommentje:

Az önkormányzat semmit nem csinál, csődeljárás alatt van. :D

Na mindegy. Tehát semmiképpen nem tudjuk magunk megoldani? Elég jól szoktunk boldogulni, a házat is magunknak újítottuk fel, nem hívnék oda másokat, ha nem nagyon muszáj. Ezért is kérdeztem, hogy mi hogy tudnánk megállapítani a dugulás helyét, mert akkor utána elintéznénk.

2020. febr. 10. 09:52
 6/14 A kérdező kommentje:
Ha a csatornarendszer a probléma, akkor azt gondolom, a szomszéd is észlelné...? Mert ha igen, akkor könnyen kideríthetjük, hogy nálunk van-e a gond, vagy központi probléma.
2020. febr. 10. 09:55
 7/14 anonim ***** válasza:
86%

Hívjátok oda WOMA-t és az csinál egy csatorna tisztítást, megint jó lesz sokáig.

Az van amit írtak, nálam is az egyik wc kb 40 méterre van és bizony elég sűrűn elakad.

De nekem van 4 csatorna tisztító nyílás és ott egy hosszú erős 5-ös dróttal megszoktam piszkálni és aztán jó.

2020. febr. 10. 10:43
 8/14 anonim ***** válasza:
81%

Na akkor még egyszer.

A telekhatár közelében kell lennie egy tisztító nyílásnak.

Ha ebben és az utcai aknában is áll a cucc akkor az utcai vezeték üzemeltetőjéhez kell fordulni. Ha itt tiszta, viszont a wc nem megy le akkor a ti szakaszotokon van a gond.

2020. febr. 10. 10:45
 9/14 anonim ***** válasza:
90%

Ha családi ház, akkor kb. 99 %, hogy nálatok van a gond. De ahogy írták, meg lehet nézni az utolsó tisztítónyílásnál, hogy fel van-e gyűlve a szennyvíz.

Lehet dugulás pl. attól, hogy felmosáskor valami rongy benne maradt a vízben, és megakadt. De a legjellemzőbb, hogy a fürdővízzel lemegy a testedről leoldódott zsír, a hajad, mosogatáskor a mindenféle zsíros trutymó, és ez szépen lerakódik a lefolyócső hideg falára. Képes idővel olyan keményre rakódni, hogy ha szétszeded, nem tudsz beleszúrni egy csavarhúzót. (Dolgoztam lakásszövetkezetnél, láttam ilyent.)

Írod, hogy hosszú a saját tulajdonú lefolyórendszer. Ilyen esetekben gyakori, hogy a vastag csőben nincs meg a szükséges lejtés, ezért tiszta víz szépen elszivárog, a keményebb anyagok meg lerakódnak.

[link]

Ha van tisztítónyílás, akkor mondjuk egy 4-es horganyzott acéldróttal is lehet próbálkozni. Lakásból indulva nem biztos, hogy megy, mert a vékonyabb lefolyócsövek íveiben nem fordul el a drót. Nekem mondjuk van egy 9 mm-es lefolyótisztító spirálom, és dugulás esetén a kézmosó alatti csövet leszedem a falban lévő csonkról, és innen indulva át tudom tisztítani a vékony csövet.

Ha nem ez a gond, hanem a hosszú vastag csőben van a baj, akkor vagy acéldrót a megoldás, vagy ha nem tudsz belejutni vele, akkor meg a profi szakember, aki tudja, hogy mit és hogyan kell megbontani.

2020. febr. 10. 11:51
 10/14 A kérdező kommentje:

A kerítésnél levő nyílásnál minden normálisnak tűnt, a helyzet viszont drasztikusan romlott, tegnap már tényleg alig lehetett használni a wc-t, és zuhanyzás helyett csak mosakodni tudtam a lényeges részeken...

Pedig a párom dugott le csőgörényt, nem talált semmit, igaz ez csak valami 5 méteres...

A lejtéssel biztosan nincs gond, hegyoldalban van a telek, erőteljesen lejt az utca felé.

Ősz végén költöztünk be, ha jól emlékszem karácsony óta tapasztaljuk ezt a problémát, de egész tegnapig annyi volt, hogy néha-néha bugyborgott a wc, és eddig összesen vagy 2-szer nem akart lemenni. Előző lakó nem volt, mi egy éve használjuk a házat, elég sok vizet engedtünk már a beköltözés előtt, soha nem volt semmi probléma, egyik napról a másikra kezdődött.

Ennyi időre pedig vissza tudok emlékezni, BIZTOS hogy nem dobtunk semmi olyat a lefolyóba, ami gondot okozhatna. Nem dobtunk ki rongyot, még nem szereztünk be olyan wc-be rakható műanyag illatosítót, nem húzunk le kajamaradékot, stb.... Ötletem sincs, hogy mi lehet elakadva, a párom ma beszél valami hozzáértő szakemberrel, fogalmam sincs hogy mennyi idő után szoktak kijönni az ilyen szakik, tök jó lenne ha a héten meg tudná nézni, vagy legkésőbb jövő héten, addig meg megoldjuk valahogy...

2020. febr. 11. 08:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!