Fatüzelésű kazánnal fűteni manapság?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Ha 20 fokon is elvagy, akkor elég lehet 200 E konyhakész fával. (De nem biztos, inkább csak pufferrel.)
Igen, egy jó nagy puffernek az a lényege, hogy délután begyújtasz, tüzelsz, ahogy a csövön kifér, aztán este hagyod kialudni, és másnapig meleg van. Amikor ilyen lájtosabb idő van, hogy még éjszaka se fagy, akkor elég lehet 2 naponta begyújtani. Persze, ehhez elég nagy puffer kell, ilyen 800 l-es nem sokat ér.
A másik lényege a puffernek, hogy a kazán meg a fa adta lehetőségeket ki tudod használni. Ha nincs puffer, akkor a hőszabályozás a levegő elzárásával lehetséges csak, ami nagyon komoly veszteséget okoz, mivel a keletkező széngáz nem tud elégni teljesen kellő oxigén hiányában, így a pénzed részben kimegy a kéményen, részben meg lerakódik a füstjáratban. Ha a kazán hatásfokát nézegeted, az mindig teljes üzemben értendő, lefojtással nagyon-nagyon lecsökken.
Akác az kályhába meg kandallóba való. Ha köbméterre veszed, akkor kazánba cser a legjobb, utána a bükk meg a tölgy. Ezek egyrészt tömör fák, az akác nagy mennyiségű és laza kérgével szemben, másrészt meg tudnak parázslani, nem csak lánggal égni, mint az akác. (Mondjuk, puffer esetén ez nem számít.) De ha éppen olcsó nyárfát tudsz venni, akkor azt is érdemes, mert száraz fára nézve egy adott súlyú nyár fűtőértéke kb. ugyanannyi, mint a keményfáké, csak térfogatra rosszabb, hiszen a nyár nem tömör. Pufferrel meg ki tudod használni a gyors égést is.
Ha friss fával tüzelsz, annak a hőértéke kb. fele csak, mint a száraznak, mert a benne lévő 50 % vizet el kell párologtatni, ami hőigényes. Ezért télen, vagy legkésőbb tavasszal kell megvenni (és hasogatni) a következő évi tüzelőt, aztán egész nyáron fedél alatt, de jól szellőzve tárolni, különben friss fával esetleg drágábbra jössz ki, mint a tartályos gázzal.
Szokták írni, hogy 2 éve száradó fával a legjobb tüzelni. Ez csak akkor igaz, ha nedves időben légmentesen be tudjuk zárni a tárolóhelyet. Mivel a fa higroszkópos, vagyis egy bizonyos mértékig vizet tud magába szívni a levegőből, ezért ha nyitott a tárolód, akkor a tizedik év karácsonykor is kb. ugyanakkora lesz a fád víztartalma, mint az elsőn, mivel a nedves időben szépen visszaszedi mindig, amit nyáron elpárologtatott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!