Penész 13 év után a ruhás szekrényben, miért? Mi a teendő?
Panelben lakom 13 éve. 4. emelet, saroklakás. Először azt vettem észre, hogy nagyon hidegek a ruháim. Kerestem egy hátulra tolt meleg pulcsit, dohos szaga volt. Kipakolom a szekrényt, penészes a belső fala. Sztem MDF lapos bútor lehet, kb 6 éve kaphattam, egy rokontól maradt.
Az igaz, hogy a szekrény teljesen rá van tolva a falra. Mellette van közvetlenül a merőleges falnál az ablak és alatta a radiátor. Mivel semmi segítségem nincsen, nem tudom egyszerűen elhúzni a szekrénysort, az egész szobát át kell pakolnom, szóval fogalmam sincs, mi lehet mögötte.
Nem értem, miért most jött elő ez. Csak a pára, vagy esetleg átázhatott valamikor a fal? Ezt honnan fogom megtudni, miután elhúztam a szekrényt? Ha a tapéta is olyan, le kell szedni, vagy kezelhető?
"szóval fogalmam sincs, mi lehet mögötte."
Penész! Sok-sok penész!
"Nem értem, miért most jött elő ez."
Ott lehet az már régóta!
"Csak a pára, vagy esetleg átázhatott valamikor a fal?"
Lehet csak pára is, de akár panelhézag probléma is.
"Ezt honnan fogom megtudni, miután elhúztam a szekrényt?"
Onnan!
"Ha a tapéta is olyan, le kell szedni, vagy kezelhető?"
Ha 13 éve párásodik akkor az már lejön magától (vagy már le is jött).
Sürgősen keress segítséget, rakd el onnan a szekrényt és soha többet arra a falra ne pakolj nagy bútorokat!
Ha már a szekrényben is jelentkezik a penész, akkor a háta mögött az van, amit az 1-es írt.
Innen látatlanban nem fogjuk tudni, hogy mitől van, de lehet, hogyha megfelelően fog tudni szellőzni az utcai fal, akkor megszűnik a probléma.
Az viszont biztos, hogy a penész évszámra nagyon veszélyes, halálos betegséget is kaphatsz tőle.
Évek óta penészedhet úgy, hogy semmi szag?
Egyébként pedig arra gondoltam az elhúzás után, hogy honnan, miből fogom tudni, hogy mi a probléma eredete, csak belső párásodás, vagy a fal átázott pl?
Úgy emlékszem a panelillesztés tömítését tavaly csinálták meg rendesen.
"...honnan, miből fogom tudni, hogy mi a probléma eredete, csak belső párásodás, vagy a fal átázott pl?"
Egyértelműen ki fog derülni, csak idő kérdése.
Ha a rendbe hozott fal vizesedik, akkor valami gond van és a közös képviselő megnézeti szakemberrel és elháríttatja a hibát.
Ha a rendbe hozott fal nem vizesedik, nem penészedik, akkor csak párásodás és a szellőzetlenség volt az ok.
"Évek óta penészedhet úgy, hogy semmi szag?"
Előfordulhat. (meg a szekrény is felfogta egy ideig, míg bírta.)
Nekünk tavaly lett felszedve a laminált padló, ami vagy 10 éve a régi faparkettán volt és cserére szorult. A legnagyobb megdöbbenésünkre vastagon állt alatta a penész, pedig semmi szagot nem éreztünk. De nem csak mi, mert mondhatnánk, hogy megszokta az orrunk, de utána közvéleménykutatást tartottunk rokonoknál, barátoknál és senki nem mondta, hogy penész-dohszag lett volna nálunk.
Nem is tetettünk aztán lamináltat, hanem tiszta fa hajópadló került oda, azóta semmi gond.
Nekem nem ez volt az első gondolatom, amit itt írtak, mert én is hasonlóan jártam.
De nekem nem is utca felőli fal, hanem a fal túloldalán másik szoba van.
Viszont elég nagy volt a pára idebent, amíg nem vettem szárítógépet. És mindenhol lecsapódott, a szekrényekben is.
Ezt úgy vettem észre, hogy tiszta tányért akartam kivenni a konyhaszekrényből, és tiszta víz volt.
Meg ugye az ablakokon látszott minden reggel a sok lecsapódott pára.
A szobában teregettem, nem volt más lehetőségem.
Így juthatott be a ruhásszekrénybe is. De pont ezen az oldalon mondtak egy tippet: esetleg egyszer nem vártam meg, hogy teljesen száraz legyen a ruha, és picit nyirkosan behajtogattam a szekrénybe. Ez simán előfordulhat, főleg télen, egy vastagabb ruha esetében.
Nem valami jó a fűtésem (elektromos), így abban az időben, abban a párás közegben 3 nap is volt, mire megszáradtak a ruhák.
Elképzelhető, hogy nedvesen raktam el. A penész pedig mindenhol ott van, a levegőben is, szóval csak vár a megfelelő alkalomra. Ha pedig megtelepedett, akkor onnantól terjed.
Szóval én nem vennék rá mérget, hogy kívülről jön, és a fal a penészes eredetileg.
Fa bútorból is kiindulhat a dolog.
Panelban amúgy sem annyira jellemző, bár mi nem sarki lakásban voltunk.
Az enyémen sincsenek.
Szülőktől örökölt bútor, még valódi fa.
nincs szétlyuggatva, ez tény.
De nem is nagyon láttam még lyukas szekrénysort.
Amúgy nekünk a panelban sem voltak lyukak a beépített szekrényen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!