Vegyes tüzelésű kazán belül csupa koromlerakódás. Van valamilyen anyag, amit elégetve ez leég?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Előbb az okot kell megkeresni ,mitől adódik ez ?
Nedves tüzelő,rossz tüzelés technika ,gyenge kémény huzat.
Jó száraz tüzelőanyaggal megvan rakva ,pl.keményfából készült fa brikettel,meg a kazán is elolvad ,nem hogy a korom ne égne ki.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Még egy a konixnak.
Egyébként a hármasnak teljesen igaza van. Jóhatásfokú tüzelés esetén alig van egy kis lerakódás a kazán belselyében. Ha rossz az égés minősége akkor az elnemégett szénhidrogének korom, kátrány formájában lerakódnak.
Aki nem hisz benne annak is...
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
A legvalószínűbb ok az ilyen erős kormolódásnál az, ha nem kap elég levegőt a tűz. Akkor hiába van a legjobb száraz fa, ha nem tud elégni tökéletesen. Elég meleg van, a tulajdonos lezárja kézzel, vagy a víz felmelegszik annyira, hogy az automata szabályzó elzárja a levegőt. A fa/parázs ettől még ott van a tűztérben, égne el, de nincs hozzá oxigén.
Nincs kizárva, hogy a kazán túl van méretezve a házhoz képest, akkor szinte mindig így félig-egészen levegőhiánnyal megy a fűtés.
Nálam is ez a helyzet, és én is Konixot használok. Minden nap egy evőkanálnyi anyag akkor, amikor már jól át van melegedve a rendszer.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Ha túl nagy a kazán, akkor egyszerűen nem lehet mit tenni. Amikor nincsenek mínuszok, hanem csak mondjuk +5-10 fok, olyankor csak egy egész kevés tűz kell ahhoz, hogy egy többé-kevésbé jól szigetelt házban szinten tartsd a hőmérsékletet. Ha egy kisebb hasáb elpislákol, az elég. Lenne. Mert az a helyzet, hogy ha rendesen adsz neki levegőt, akkor ellobban, és legalább félóránként tenni kell rá, így túlfűtöd a házat. Ha elveszed a levegő egy részét, akkor meg az egy kisebb darab fa magában a nagy tűztérben kialszik. Hogy parázslani tudjon, ahhoz nagyobb mennyiségű parázsra lenne szükség ilyen kazánban, az meg már szintén túlfűti a helyiséget. Megoldás talán az lenne, hogy leszűkíteni a tűzteret, de azt nem tudom, hogy lenne jó csinálni. A nagy tűztérben egyszerűen elveszik az égéshez szükséges hő meg felhígul a fagáz, és ezért alszik ki a kicsi darab fa.
Két reális és viszonylag jó megoldás van:
1. Veszel egy komolyabb puffertartályt, lehetőleg 1 m3 felettit. Ez eltárolja a kazán által készített meleg vizet, és a termosztát a szükségletek szerint adagolja a radiátorokba. 2 m3-essel már nagyon hideg időben is elég egy délután tüzelni, és az elég éjszakára meg a következő nappalra. Puffertartály használatával ki tudod szedni a fából a benne lévő fűtőértéket olyan mértékben, amennyire ezt a kazánod lehetővé teszi. Puffertartály nélkül, a levegő elzárogatásával a hőértéknek mondjuk csak 35-40 %-át tudod hasznosítani. Mivel ezek a kazánok eleve nem valami hatékonyak, puffer nélkül, nem folyamatosan fullon égetve meg még ez is leromlik a levegő elvétele miatt.
2. Ha van lehetőség gáz bevezetésére, akkor ezt lépd meg, a vegyes tüzelésű meg maradjon tartaléknak. A gázfűtés a hasogatva vásárolt fához képest maximum 2/3-ába kerül, és sokkal kényelmesebb.
Nincs kizárva, hogy tényleg alkalmatlan dolgokkal fűtöttek benne, de azt hidd el nekem, hogy a lefojtva működő kazánban a legjobb és legszárazabb fa is ilyen lerakódást képez. Anno kibéleltettem a kéményt, és 2 éve vásárolt, tető alatt tárolt bükkfával fűtöttem, de kénytelen voltam a levegő elzárásával meggátolni, hogy 30 fok legyen a házban, így meg tavaszra tiszta kátrány lett az új bélelőcső is, nem csak a kazán belseje. Aztán a fa ára felment, a gáz ára lement, és már csak mínuszokban tüzelek a magam által kivágott mindenféle fával, sok levegővel. A többi időben meg megy a gáz.
Ez a Konix egyébként naponta egy kanállal használva ezt a kátrányos lerakódást is fellazítja, tavaszra teljesen lerakódásmentesre tudod takarítani a kazánodat. (Mert a korom nem fog magától eltávozni, neked kell tisztogatni rendszeresen a víztér külső részeit, hogy ne szigeteljen a lerakódás.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!