Haszonélvezeti jog, de hogyan működik?
Adott egy ingatlan, amelyre haszonélvezeti jog lett bejegyezve. Az adás-vétel már terhelten történt. A haszonélvezőnek és a tulajdonosnak semmi köze nincs egymáshoz (nem családtag, sem ismerős).
Kérdés, hogy honnan értesül a tulajdonos arról, hogy az ingatlannal sajátjaként rendelkezik?
A földhivatal sem fogja megtudni, hogy esetleg a hivatal küldene egy új tulajdoni lapot, amelyen már nem szerepel a haszonélvezeti jog bejegyzés. Ezért van annyi elhunyt tulajdonos még mindig az adatbázisban.
Nem zavaros ez egyáltalán. Van egy tulajdonos és van egy haszonélvező, akiknek semmi közül egymáshoz, tehát nem fog értesülni a tulajdonos, ha a haszonélvező elhalálozik.
Annyi viszont tényleg kimaradt, hogy a haszonélvező nem lakja az adott ingatlant, van sajátja. Tehát, soha nem találkoznak.
A tulajdonos 200 km távolságra lakik a szóban forgó ingatlantól, tehát igen ritkán megy a tájára is alap esetben.
A haszonélvező, ha van egy kis sütni valója, kiadja albérletbe.
Elkerülendő lenne, hogy hónapokig ne szedhesse hasznait a valós tulaj, vagy más élvezhesse úgy, hogy nem lenne rá jogosult (pl. albérlő, vagy a haszonélvező rokona).
Ez lenne a cél, melegében értesülni a haszonélvezeti jog megszűnéséről. Nem tudom jobban elmagyarázni.
Az élet produkál nem szokványos jogi helyzeteket..., azokat is meg kell oldani.
"Ezért van annyi elhunyt tulajdonos még mindig az adatbázisban."
Miből gondolod, hogy vannak?
5/5
Azért tudom, hogy nagy sok elhunyt nevén van ingatlan (tudom, hogy nem lehetne), mert saját ügyem kapcsán kerestem volna vevőt egy töredék résznyi erdőre és a huszon oldalas tulajdoni lapot áttekintve, találtam 5-6 nevet, akik már nem élnek. Viszonylag kicsi településen élek, ismerem az embereket.
Ezt az erdőt annak idején tsz osztotta ki valamilyen jogcímen, a hátramaradó hozzátartozók nem is tudnak róla, hogy van az a bizonyos erdő. A hagyatéki eljárás csak a hagyatéki leltárban szereplő dolgokra terjed ki, azon alapszik. 10 éve elhunyt után is halottam már hagyatéki eljárásról.
4/6
Itt szintén az a probléma, hogy nincs aki bediktálja a hagyatéki leltárba azt a bizonyos haszonélvezeti jogot, főleg hogy a halál beálltával az meg is szűnik. Innentől nem jut el a közjegyzőig sem. Arról nem is beszélve, hogy a hagyatéki eljárás jó ha 6 hónap múlva elkezdődik.
Ott vagyunk, ahonnan elindultunk...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!