Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Haszonélvezeti jog, de hogyan...

Haszonélvezeti jog, de hogyan működik?

Figyelt kérdés

Adott egy ingatlan, amelyre haszonélvezeti jog lett bejegyezve. Az adás-vétel már terhelten történt. A haszonélvezőnek és a tulajdonosnak semmi köze nincs egymáshoz (nem családtag, sem ismerős).

Kérdés, hogy honnan értesül a tulajdonos arról, hogy az ingatlannal sajátjaként rendelkezik?

A földhivatal sem fogja megtudni, hogy esetleg a hivatal küldene egy új tulajdoni lapot, amelyen már nem szerepel a haszonélvezeti jog bejegyzés. Ezért van annyi elhunyt tulajdonos még mindig az adatbázisban.

2020. jan. 1. 13:33
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
Zavaros ez a kèrdès. A tulajdoni lapon rajta marad a haszonèlvezeti jog, hiába volt tulajdon átruházás.
2020. jan. 1. 13:55
 2/8 anonim ***** válasza:
72%
Úgyis mész rendszeresen ellenőrizni az ingatlanod, ki fog derülni
2020. jan. 1. 14:03
 3/8 A kérdező kommentje:

Nem zavaros ez egyáltalán. Van egy tulajdonos és van egy haszonélvező, akiknek semmi közül egymáshoz, tehát nem fog értesülni a tulajdonos, ha a haszonélvező elhalálozik.

Annyi viszont tényleg kimaradt, hogy a haszonélvező nem lakja az adott ingatlant, van sajátja. Tehát, soha nem találkoznak.

A tulajdonos 200 km távolságra lakik a szóban forgó ingatlantól, tehát igen ritkán megy a tájára is alap esetben.

A haszonélvező, ha van egy kis sütni valója, kiadja albérletbe.

Elkerülendő lenne, hogy hónapokig ne szedhesse hasznait a valós tulaj, vagy más élvezhesse úgy, hogy nem lenne rá jogosult (pl. albérlő, vagy a haszonélvező rokona).

Ez lenne a cél, melegében értesülni a haszonélvezeti jog megszűnéséről. Nem tudom jobban elmagyarázni.

Az élet produkál nem szokványos jogi helyzeteket..., azokat is meg kell oldani.

2020. jan. 1. 16:47
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
A hagyatéki eljárásban a hagyatéki ügyintéző fogja értesíteni a tulajdonost.
2020. jan. 1. 18:41
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

"Ezért van annyi elhunyt tulajdonos még mindig az adatbázisban."

Miből gondolod, hogy vannak?

2020. jan. 1. 18:42
 6/8 A kérdező kommentje:

5/5

Azért tudom, hogy nagy sok elhunyt nevén van ingatlan (tudom, hogy nem lehetne), mert saját ügyem kapcsán kerestem volna vevőt egy töredék résznyi erdőre és a huszon oldalas tulajdoni lapot áttekintve, találtam 5-6 nevet, akik már nem élnek. Viszonylag kicsi településen élek, ismerem az embereket.

Ezt az erdőt annak idején tsz osztotta ki valamilyen jogcímen, a hátramaradó hozzátartozók nem is tudnak róla, hogy van az a bizonyos erdő. A hagyatéki eljárás csak a hagyatéki leltárban szereplő dolgokra terjed ki, azon alapszik. 10 éve elhunyt után is halottam már hagyatéki eljárásról.

2020. jan. 1. 19:41
 7/8 A kérdező kommentje:

4/6

Itt szintén az a probléma, hogy nincs aki bediktálja a hagyatéki leltárba azt a bizonyos haszonélvezeti jogot, főleg hogy a halál beálltával az meg is szűnik. Innentől nem jut el a közjegyzőig sem. Arról nem is beszélve, hogy a hagyatéki eljárás jó ha 6 hónap múlva elkezdődik.

Ott vagyunk, ahonnan elindultunk...

2020. jan. 1. 19:45
 8/8 anonim ***** válasza:
79%
Én ezt nem értem. A hagyatéki ügyintéző dolga, hogy összeszedje a hagyatéki leltárt a nyilvántartásokból, nem másoktól várja az adatokat.
2020. jan. 1. 20:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!