Érdemes kicserélni a régi öntöttvas nagy vízterű radiátorokat modernebb lemezradiátorokra?
Én nem cserélnám le! Ha tudtunk volna venni ilyen régi öntöttvas radiátorokat mikor beköltöztünk, ilyet vettünk volna! A lemezradiátor csak addig meleg, amíg megy a kazán, s utána hamar kihűl...
Ha gondolod én szívesen elcserélem veled mindet. :-)
Igazuk van az előttem íróknak!
Egy radiátor hatásfoka pedig nehezen értelmezhető, mert itt veszteséghő nem lehetséges, az is a lakást fűti.
Az egyetlen probléma -ami nem túl valószínű- a vízkövesedés okozta keringés csökkenés lehet.
Meg nem mondom , hogy melyik a jobb, de a lemezradiátor mellett szól, hogy töredéke az a vizmennyiség amit a kazánnak fel kell melegíteni,tehát kevesebb gázból/fából lesz meleg a radiátor.
Szerintem a háznak kell tartania a meleget nem a radiátronak.Minél
"a lemezradiátor mellett szól, hogy töredéke az a vizmennyiség amit a kazánnak fel kell melegíteni"
Hát pont ez a baj, ahogy előtted is írták.
A hőmérséklet és a hőmennyiség sajnos nem azonos fogalom, mert akkor gázöngyújtóval fűtene mindenki.
A radiátor csak az a közeg ahol a rendszer leadja a hőt.
Az elvesztett hőmennyiség nem a radiátornál jelentkezik, hanem a kazánnál.
Amikor a kazán melegíti a rendszerben lévő vizet szükségszerűen hő távozik a kéményben, minél tovább melegítem a vizet annál több hőt veszítek.
Tehát, minél több vizet kell melegítenie a kazánnak annál több a veszteség.
Szerintem ott lesz gazdaságosabb a dolog, hogy a lemezradiátoros rendszer nagyobb felületen kevesebb víz felhasználásával adja le ugyanazt a hőmennyiséget, mint az öntöttvas társai.
A hőtárolás ebből a szempontből lényegtelen, mert a ledott hőmennyiség ugyanakkora, max a leadás módja és időbeni eloszlása más.
Na akkor most melyik a jobb?
Nekem rémlik valami olyasmi is, hogy az újabb gázkazánok akkor működnek a legjobb hatásfokkal, ha 40 fok körül van az előremenő víz hőmérséklete. És állítólag az öntöttvas radiátorok nem adnak le elég hőt 40 fokon pont a kisebb fajlagos felületük miatt.
Nálunk most egy régi gázkazán van, ami nem is nagyon képes 50 fok fölé nyomni a vizet. Elég sokat szokott menni a kazán, mégse szokott a házban 18-19 foknál melegebb lenni.
Viszont ha a pincében lévő vegyes tüzelésű kazánnal begyújtok, fél óra alatt felnyomja a vizet 80-90 fokra. Na akkor már lehet érezni, hogy tényleg meleg van.
Nyilván a nagyobb delta T miatt a radiátor nagyobb hőt is ad le. De ha növelem a radiátorok fajlagos felületét, tehát lemezradiátorokat teszek fel, akkor talán ugyanaz a leadott hőmennyiség érhető el kisebb delta T mellett. Tehát nem kell 90 fokra fűteni a radiátorokat hogy meleg legyen, hanem elég mondjuk csak 60-ra, vagy 50-re.
De ez csak az én elméleti elgondolásom. Ebből jött az ötlet, hogy nem kéne-e radiátorokat cserélni.
szia!
13:57 vagyok.
a radiátor cseréje javthat a helyzeten, de érdemes rendszerben gondolkodni, külső szigetelés, új kazán, új csövezés.
ez egy radiátor kalkulátor,segít kiszámolni, hogy mekkora radiátor teljesítmény kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!