Valaki megmagyarázná az alulról öntözés értelmét? Ha azok a növények, amelyek természetes környezetükben az esőből kapnak vizet, azaz felülről, akkor azokat miért kell cserépben alulról öntözni?
Mert sok növény levele lakásban könnyen károsodik (penészesedik, rohad, gombásodik), ha megáll rajta a víz.
A természetben vagy erösebb légmozgás van, ezért hamar leszárad, vagy nem érdekes, hogy a levelek egy része elpusztul, vagy ronda.
A másik meg, hoyg vannak növények, ahol a levelek a növény mellé vezetik a vizet, ami a természetben elöny, mert nagyobb területen lesz nedves a talaj, lakásban meg csak az az eredménye, hogy a növény földje száraz marad, a padló/szönyeg meg vizes.
Nagyon hasznos és tanulságos válaszok, köszönöm!
Viszont vissza kell kanyarodnom a 3. válaszoló sztorijához, hogy "a jóisten is felülről öntözi" a virágokat-növényeket. Én úgy látom az öntözést, hogy ha felülről öntözöm a növényt, akkor a víz lefolyik a cserép aljára, belecsorog szépen a tálba. Ha pedig alulról öntözöm, akkor már eleve a tálba kerül a víz és a feljebb lévő gyökerek nem kapnak nedvességet - vagy sokkal kevesebb nedvességet kapnak mint természetes környezetükben, amikor az esővíz öntözi a növényeket. Ezt találom természetellenesnek és ezért még mindig nem értem az alulról öntözés lényegét.
Az egy egészen jó gondolat, hogy a víz akadályozza a légmozgást és ettől a növény pl. kirohadhat, penészedik a föld stb. - de akárhonnan öntözünk, ígyis-úgyis kerül víz a földbe és kialakul a légzáró réteg. Én itt is úgy látom, hogy akárhonnan is öntözünk, ha a föld/növény hajlamos rá és nem bírja a túlzott vizet, akkor egészen egyszerűen csak kevés vízzel kell öntözni, ami nem káros a növénynek és a földnek - mert gondolom, hogy alulról is lehet túlöntözni - és alulról-felülről egyaránt működőképes.
Tehát még mindig nem kaptam meggyőző érvet :(
Ne haragudjatok, nem titeket akarlak csesztetni, csak szeretném megérteni a dolgot és akárhol olvastam utána, nem találtam semmilyen épkézláb bizonyítékot arra, hogy igenis van értelme úgy öntözni, mintha az eső alulról esne fölfelé...
Az alulról öntözés esetén - és elég vízzel - a föld teljesen átnedvesedik, a kapilláris-hatás miatt. (A földben lévö picci rések hajszßalcsövekként müködnek és felszívják a vizet.
A növények aktív gyökerei nem a föld felszínén, hanem lenn találhatóak, tehát ha a legfelsö talajréteg nem nedves, attól a gyökerek kapnak elegendö vizet. (ellentétben a felölröl keveset öntözés esetén, ott sokszor csak a felsö pár cm nedves, és az alsó gyökerek meg szárazon maradnak).
A berohadást-penészedést meg nem a talajra, hanem magára a növényre értettem, ugyanis a levelek tövében megálló víz okozza ezeket. A természetben mindig van légmozgás, így ott gyorsabban leszáradnak ezek a részek is, ellentétben egy cseréppel.
Több növényfajtának ugyan nem lesz baja olyan értelemben a felülröl öntözéstöl, hogy elpusztulna, de a levelek foltokat kapnak, és ezért nem szépek, ami sokakat zavar.
A kertészetekben meg a legtöbb helyen éppen hoyg alulról öntöznek minden növényt, mert sokkal kevesebb vízzel alaposabban tudják ellátni vízzel a gyökereket.
Ha felülröl akarod öntözni a növényt, akkor több mindent figyelembe kell venni.
Elöször is addig kell öntözni, amíg átfolyik a cserépen a víz (ez csalós lehet, mert nagyon kiszáradt föld esetén kapásból lefolyik a föld és a cserép közt, a gyökereke meg szárazon maradnak), és utána legalább fél órát várni, amíg a szükséges vizet visszaszívják a gyökerek, utána kiönteni a fölösleget.
Másodszor föleg sürün álló vagy szöszös felületü levelü esetében oda kell figyelni, hogy a levelek alatt direkt a talajt öntözd, mert különben a növény károsodhat.
Harmadszor így nehezebb megsaccolni, a növénynek mennyi víz kell - ha túl keveset adsz felülröl, akkor azt hiába szívja el, nem elég neki.
De sok évtizedes tapasztalat alapján azt tudom, mondani, megfelelö odafigyeléssel teljesen mindegy, hogy öntözöd, a növény ettöl meég tud megfelelöen fejlödni. De ha kevés idöd van rá, akkor az alulról öntözés a biztosabb módszer, mert úgy ekvesebbet lehet neki ártani, kivéve, ha állandóan vízben van az alja, ezt ugyanis csak kevés növény éli túl.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!