Vegyes tüzelésű kazán vészleállítása - hogyan történhet? Adott a következő helyzet: Vegyes kazán felfűtve 70 fok körülre, rendszer vígan üzemel. Az áram váratlanul elmegy, szvattyú leáll. Van ilyen helyzetre valami vészleállítási technika?
A rendszer nem gravitációs, hidrováltó, több szivattyú, "vékony" csövek, tehát nem fordul meg sehol magától.
Elég lehet a kazán teljes lefojtása a levegő ajtók lezárásával? Esetleg a tüzelőt kivenni valamivel? Vagy egyéb?
A használati útmutatók nem szokták taglalni ezt, csak a biztonsági alkatrészek beszerelését. Van nekem is hőcserélős - hálózati vizes hűtőköröm, biztonsági szelep a kazánnál, + robbanás elleni hegesztéses védelem stb, de ha az ember észleli, hogy valami nem OK, jobb lenne nem megvárni amíg valamelyik biztonsági eszköz aktiválódik.

Köszönöm a válaszokat.
Nem tudom nyitottá alakítani mert a rendszerben egy kondenzációs gázkazán látja el a rendszeres fűtést. Nem ajánlott és nem is nagyon lehet, amennyire tudom nyitott rendszerrel üzemeltetni, de mindegy, nem alakítanám át emiatt. Nekem a vegyes nem rendszeres használatra van jelenleg.
Amúgy pedig nem parázok, vannak beépítve biztonsági eszközök, ezt leírtam a nyitó kérdésben. Engem sokkal inkább az érdekelt, hogy mi a teendő egy olyan helyzetben, amikor az ember észleli, hogy "baj lesz", mert felkúszott a hőmérő a veszélyes tartományba.
Nekem valahogy jobbnak tűnik ilyenkor "tenni valamit", ahelyett, hogy jó messzire elfutok és várom, hogy kinyit e a biztonsági szelep meg a visszahűtő hőcsérélő.
Sajnos a kazánok leírásai, amiket eddig megnéztem nem térnek ki ilyenre, csak annyit írnak, hogy legyen beépítve ilyen meg olyan biztonsági eszköz.
Ahogy egy útra kidőlt fának sem hajt neki az ember, mondva, hogy úgyis van légzsák meg 5*-os az autó töréstesztje - mi baj lehet.. Hanem inkább megpróbálja elkerülni az ütközést. Ez nekem hasonló. Miért ne tegyek valamit, ha tehetek egy ilyen helyzetben. Csak, hogy erre vonatkozóan nem találtam "hivatalos" "mit tegyünk ilyen helyzetben" leírást.

tényleg ennyire egyszerű ember vagy?
A víz eloltja a tűzet. Hallottál már erről?

Alapvető?
Akkor elmagyarázod?
Csak azzal ne gyere, hogy a kazán fala nem viseli el a 10 fokos vizet.
De -20fokba begyújtani 250fokos tűzzel az lehet.
Meg én a tűzet locsolom vízzel nem a kazán falát. :D
Tuti, hogy a hirtelen hűtéssel fogsz jönni ... :D

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!