Kezdőoldal » Otthon » Egyéb kérdések » Vegyes tüzelésű kazán vészleál...

Vegyes tüzelésű kazán vészleállítása - hogyan történhet? Adott a következő helyzet: Vegyes kazán felfűtve 70 fok körülre, rendszer vígan üzemel. Az áram váratlanul elmegy, szvattyú leáll. Van ilyen helyzetre valami vészleállítási technika?

Figyelt kérdés

A rendszer nem gravitációs, hidrováltó, több szivattyú, "vékony" csövek, tehát nem fordul meg sehol magától.

Elég lehet a kazán teljes lefojtása a levegő ajtók lezárásával? Esetleg a tüzelőt kivenni valamivel? Vagy egyéb?

A használati útmutatók nem szokták taglalni ezt, csak a biztonsági alkatrészek beszerelését. Van nekem is hőcserélős - hálózati vizes hűtőköröm, biztonsági szelep a kazánnál, + robbanás elleni hegesztéses védelem stb, de ha az ember észleli, hogy valami nem OK, jobb lenne nem megvárni amíg valamelyik biztonsági eszköz aktiválódik.

2019. szept. 26. 10:14
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
55%
A sok szakembör. Erre találták ki a termosztatikus visszahűtő kört. Segédenergia nélkül működik, és hivatalosan ha zárt fűtési rendszerben üzemeltetünk szilárd tüzelésű tüzelőberendezést, akkor kötelező beépíteni! [link] Csak ez jó, a biztonsági szelep gőzre nem mindig nyit ki, és ha kinyit, akkor sem megfelelő az áteresztőképessége. Nyitott rendszernél a tágulási tartály megoldja a problémát,a kazán oda kiforralja magát, túlnyomás nem tud kialakulni. Lesz egy kis takarítani való tartály körül, de mindenképp jobb opció mint a romeltakarítás. Itt viszont az a követelmény, hogy közvetlenül a kazántól elzárószerelvény nélkül egyenest fel kell állni a tágulásiig. A szünetmentes táp ad még esetleg valami biztonságérzetet, de rendszeresen karbantartod, szervizeled, szinuszos? Az egyszerűbb szünetmenteseket 5 perc áthidalási időre tervezik, még az sem segít, ha nagyobb aksikat raksz bele, mert akkor az elektronika adja fel mert túlhevül. Tudom, mert már próbáltuk. Ilyen alkalmazásnál legalább 2-3 óra áthidalás kell, ami 100-200 watt teljesítménynél ráhagyással legalább 1500 wattos szünetmentes tápot jelent, és abból is minimum egy APC kategóriájút, mert az bírja a gyűrődést.
2019. szept. 26. 20:20
 12/22 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat.

Nem tudom nyitottá alakítani mert a rendszerben egy kondenzációs gázkazán látja el a rendszeres fűtést. Nem ajánlott és nem is nagyon lehet, amennyire tudom nyitott rendszerrel üzemeltetni, de mindegy, nem alakítanám át emiatt. Nekem a vegyes nem rendszeres használatra van jelenleg.

Amúgy pedig nem parázok, vannak beépítve biztonsági eszközök, ezt leírtam a nyitó kérdésben. Engem sokkal inkább az érdekelt, hogy mi a teendő egy olyan helyzetben, amikor az ember észleli, hogy "baj lesz", mert felkúszott a hőmérő a veszélyes tartományba.

Nekem valahogy jobbnak tűnik ilyenkor "tenni valamit", ahelyett, hogy jó messzire elfutok és várom, hogy kinyit e a biztonsági szelep meg a visszahűtő hőcsérélő.

Sajnos a kazánok leírásai, amiket eddig megnéztem nem térnek ki ilyenre, csak annyit írnak, hogy legyen beépítve ilyen meg olyan biztonsági eszköz.

Ahogy egy útra kidőlt fának sem hajt neki az ember, mondva, hogy úgyis van légzsák meg 5*-os az autó töréstesztje - mi baj lehet.. Hanem inkább megpróbálja elkerülni az ütközést. Ez nekem hasonló. Miért ne tegyek valamit, ha tehetek egy ilyen helyzetben. Csak, hogy erre vonatkozóan nem találtam "hivatalos" "mit tegyünk ilyen helyzetben" leírást.

2019. szept. 28. 08:44
 13/22 anonim ***** válasza:
20%

tényleg ennyire egyszerű ember vagy?

A víz eloltja a tűzet. Hallottál már erről?

2019. szept. 28. 10:35
 14/22 mindentudó99 ***** válasza:
66%
Olyan nincs hogy nem tudod nyitottá tenni. A kondenzációs kazánnak nyomás kell ezért mondják hogy nem lehett nyitott. De ha beépítesz egy hőcserélőt és a hőcserélő után plusz egy keringetőt már nyitottá is tudod tenni. A vegyes elmenő ágából meg felàllsz egy csővel a padlásra és felteszel egy 150-200 literes műanyag hordót tágulásinak. Ennél egyszerűbb biztonsági ezköz nincs. Sose hibásodik meg.
2019. szept. 28. 11:03
 15/22 anonim ***** válasza:
72%
A 14 es nagyon okos. Gondolom neki az a baj a vízzel, hogy mi van, ha csőtörés van és nincs víz :D
2019. szept. 28. 11:44
 16/22 mindentudó99 ***** válasza:
100%
#15 Kazán tüzére vizet nem szabad önteni! Alapvető dolog. Ne adj ilyen tanácsot ha nem értesz hozzá. Bajt okozol másnak.
2019. szept. 28. 13:01
 17/22 mindentudó99 ***** válasza:
100%
A másik hogy ne kelljen már egy fűtőberendezést őrizgetni.
2019. szept. 28. 13:02
 18/22 anonim ***** válasza:
58%

Alapvető?

Akkor elmagyarázod?

Csak azzal ne gyere, hogy a kazán fala nem viseli el a 10 fokos vizet.

De -20fokba begyújtani 250fokos tűzzel az lehet.

Meg én a tűzet locsolom vízzel nem a kazán falát. :D

Tuti, hogy a hirtelen hűtéssel fogsz jönni ... :D

2019. szept. 28. 13:14
 19/22 mindentudó99 ***** válasza:
100%
A vegyes kazánokat úgy árulják hogy tűzre vizet önteni szigorúan tilos. Biztos megvan a pontos magyarázata de nem vagyok se fizikus se kémikus. Gőzrobbanás lehetséges. Leforrázhat a gőz stb. De te jobban tudod m8nt a kazán gyàrtó szakemberek. Locsolgasd ha akarod. Még ha jó is lenne ki a fene akar egy kazánt őrizgetni? Fűtsön ha nem vagyok otthon akkor is.
2019. szept. 28. 13:56
 20/22 anonim ***** válasza:
63%
Ehe..kösz a lepontozást. Izzó szénre, fára azért nem szabad vizet önteni, mert az izzó szén szétbontja a vizet hidrogénre-oxigénre, és kész is a durranógáz. Szabályozottan adagolva nagyobb kazánoknál létezik vízadagolás, az így keletkezett gázt hívják generátor gáznak, ami egyből el is ég. Persze van az a vízmennyiség ami előbb lehűti az égésteret mint hogy felrobbanjon a hidrogén, de a fene se kísérletezgetne vele egy olyan szűk helyen mint egy kazán égéstere. Egy tűzoltóslag 6 bar nyomással biztos jó lenne. Különben a szilárdtüzelésű kazán leválasztása hőcserélővel, és nyitottá tétele járható út, elég elterjedt megoldás volt egy időben. [link]
2019. szept. 30. 13:49
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!