Valóban hűvös egy vályogház?
A tornác mint árnyékoló sokat számít.
A vályognak nagy a hőcsillapítása, nagy tömegénél fogva lassan melegszik fel. Mire részben átmelegedne a fal, addigra este lesz, és a hűvösebb időszakban visszább tud hűlni a felmelegedett rész; miközben bentre el sem ért a meleg. Így a belső hűvös sokáig megmarad. Igen nagy a hőtároló képessége.
"Mesélte", jól fejezted ki magad.
Amikor éjszaka 23 fok a leghidegebb, nappal meg 35 van, és ez 2 héten keresztül, akkor hihető, hogy a ház belseje 21-23 legyen? Ja, persze, ha mondjuk a Kékesen van a ház, akkor igen, hihető...
Lehet persze, hogy nem hazudik, hanem téved. Nekem is van egy olyan régi higanyos hőmérőm, amiben megszakadt a higanyoszlop, és 8 fokkal hidegebbet mutat a valósnál...
A vályog nem túl jó hőszigetelő, de a hőtároló képessége - a nagy tömege miatt - nagy. Ennek következtében a falak lassan melegszenek át és lassan hűlnek le.
Nekem még megvan a vályog szülőházam, szintén ilyen jó vastag falakkal. Innen tudom, hogy egy 1 hetes nyári hőhullámot át tud vészelni különösebb gond nélkül, és nem megy 24-26 fok fölé a benti hőmérséklet, főleg, ha előtte hűvösebb volt. Ez a mostani, augusztus végi hosszabb meleg se okozott túl nagy gondot, mert éjszaka elég hűvösek voltak már, tehát ellensúlyozták a nappali hőséget.
De tavaly a hosszú hőhullám még a hosszú nappalok idején volt, amikor éjszaka is előfordult leghidegebbként a 25 fok. Akkor bizony átmelegedett a vályog, és hiába volt nyitva éjszaka az ablak, meg lehetett veszni bent, az esti ablaknyitás idejére már 29 fok körül volt bent. És mivel olyan jó hőtároló a vályog, ezért reggelre is alig csökkent. Sőt, mikor véget ért a hőhullám, utána még majdnem egy hétig kellemetlen hőség volt bent, mert az átforrósodott falakból dőlt ugye a meleg.
Nem!...
Ez ilyen közhiedelem...
Nagyon sok múlik a tájoláson, az ablakok elrendezésén, méretein...
Az én vályogházamban kánikulában meg lehet hülyülni olyan meleg van... A tégla présházamban pedig átlag 10 fokkal hűvösebb mint kint...
Tájolás, ablakok... Ennyit számít...
Vályogházban élek és cseppet se mondanám hűvösnek nyáron. Kell pár nap mire átmelegednek a falak, ez nyár elején meg is történik.... és tartja a meleget egész nyáron. Most kicsit hidegebb van, de a házban még nem venni észre hogy hűlt volna a levegő.
Éjszaka a kinti hőmérséklet 12-15 fok. Gond nélkül nyitott ablaknál alszom.
Télen folytatódnak a bajok. A vályog hőszigetelőképessége nem túl jó. A falak átveszik a hideget rendesen...
Gondolom ezek más nem vályogból épült házakra is igazak lehetnek.
Ezzel csak azt szerettem volna mondani, hogy tévhitnek tartom, azt hogy a vályog házak nyáron hűvösek maradnak, télen pedig alig kell fűteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!