A vályogházban még mindig hűvös?
Amiben vagyok az nem vályog,a ház körül le lett térkövezve még most is adja a meleget,nem tud hamarabb hűlni a ház sem ez miatt,bár nem számottevő szerintem,a sima föld sokkal jobb volt,a szigetelés meg nem is nagyon akarja kiengedni a meleget nagyon,ha meg kivan az ajtó ablak nyitva tök mindegy,meleg van,az igaz hogy hűvösebb idebent mint kint.
Van vályogházam is,eltelt két hét kánikula mégis hűvös van,40cm körüli falakkal!
A nagy vályogház ellenesek erre mit mondanak?
Nem egy kérdést olvastam itt gyakorin,és az azokhoz kommentelőket,hogy szidták a vályogházat,méghozzá szakmabeliek akik így-úgy ennyi éve benne vannak,hogy felmelegszik,meg télen se a legjobb blablabla...
A kérdésedből én úgy vélem, hogy csak kötekedni akarsz.
A vályog házaknak pont az az előnye, hogy a vastag tömör falak jól tartják a hőmérsékletet.
Probléma az vele, hogy soknak nincs alapja meg vízszigetelése.
Ez valóban csak kötekedès. Aki vályog ellenes azt nem èrdekli, hogy neked hűvős a házad. Te meg talán panel ellenes vagy. Ismerek olyant aki szerint legjobb a panel. Ennyi! Mindennek van előnye ès hátránya ès ehhez hozzá kell venni a helyi adottságokat is.
Tartsad tiszteletbe mások vèlemènyèt. Nem vagyunk egyformák, ez így jó. Mindenki vèlemènye lehet hasznos, akár negatív vagy pozitív.
Nem laktam még vályogházban, de egyszer kipróbálnám.
Jelenleg egy régi téglalakásban élek, ami félszuterén és a nagyobbik oldal északi fekvésű. A sok-sok hátrány mellett (régi nyílászárók, szigetelésről nem tudok, hogy lenne, kicsit sötét, stb.) van egy határozott előnye: viszonylag hűvös most is. Napok óta stabil 26 fok van, de ehhez az kell, hogy napközben az ablakok csukva vannak és éjszaka szellőztetek, a déli oldalon pedig sötétítők vannak.
A full déli fekvésű panel után (ahol ilyenkor kb. 33 fok szokott lenni..) ez igazi felüdülés.
Gondolom, a vályog is hasonló tulajdonsággal bír.
Nyilván a vályogházban nem laksz, ezért csak kívülről tud melegedni.
A vályog nem termel nyáron hideget, télen meleget, hanem csak eltárolja a hőmérsékletet, mert a tömegéből adódóan nagy a hőtehetetlensége.
Nekem is van egy 1930 körül épült vályogházam, 50 cm-es falakkal, és bizton tudom állítani, hogy amikor sokat tartózkodtam ott, sokat volt szellőztetve egy hasonló tartós hőség idején a ki-be járkálással, éjszakai ablaknyitással, akkor szépen átmelegedtek a falai, és a hőség megszűnte után is egy hétnél tovább nem ment bent 30 fok alá a hőmérséklet, mert a nagy tömegű vályog úgy átmelegedett.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!