Van valami követhető szabvány egy 12V-os egyenáramú hálózat kialakításánál?
Ahogy a villenyszerelésben megvannak pl. a színkódok a fázisra, földelésre, nulla vezetőre, léteznek színkódok az egyenáramú hálózatra is? Vagy olyan csatlakozók, amikkel elérhető, hogy a fogyasztókat nem tudja senki sem fordított polaritással csatlakoztatni (már amelyiknél ez számít)?
Szeretnék a házban a standard elektromos hálózat mellett egy 12V-os hálózatot is csinálni, mert ez teljesen tökéletes világításra, mobil töltésre, de akár egy notebook is hajtható lehet róla. Vannak ehhez már kitalált dugaljak, színkódok, ilyesmik?
Nekem elsőre úgy tűnik, hogy a piros-fekete a használt színek, és az autós szivargyújtó csatlakozó tűnik a legelterjedtebb illesztési módnak...
Én is építettem egy 12 V-os központi tápot, de még egy redundánsát is, hogy ha tönkremegy, a helyfoglalása a következőnek ugyanakkora legyen a szekrényben. De csak a riasztó infra-érzékelőit, és a kamerákat hajtom meg róla. Ezek fixen vannak bekötve.
Mivel 240/12=20, ezért a törpe feszültségű táplálás a normál 240 Volthoz képest 20-szoros áramerősséget jelent. Ehhez a 20-szor akkora áramhoz azért keresztmetszet is kell. Én nem ajánlanám, hogy egy 300 W-os laptopot 24 V-os hálózatról üzemeltess. Az 12,5 A áramerősséget jelent...
Szivargyújtó aljzatot vegyél autósboltban. Ennél olcsóbb nem jut eszembe. A lámpákat meg közönséges wago-val be tudod kötni, csak nagyon figyeld az ampereket, 12V-nál gyorsan megpörkölöd a hétköznapi "másfeles" kábeleket.
300W 230V világításhoz 1,3A, míg 12V-on már 25 A kell!
Üveg biztosítókat tegyél mindenhova.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!