Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Van valami követhető szabvány...

Van valami követhető szabvány egy 12V-os egyenáramú hálózat kialakításánál?

Figyelt kérdés

Ahogy a villenyszerelésben megvannak pl. a színkódok a fázisra, földelésre, nulla vezetőre, léteznek színkódok az egyenáramú hálózatra is? Vagy olyan csatlakozók, amikkel elérhető, hogy a fogyasztókat nem tudja senki sem fordított polaritással csatlakoztatni (már amelyiknél ez számít)?

Szeretnék a házban a standard elektromos hálózat mellett egy 12V-os hálózatot is csinálni, mert ez teljesen tökéletes világításra, mobil töltésre, de akár egy notebook is hajtható lehet róla. Vannak ehhez már kitalált dugaljak, színkódok, ilyesmik?

Nekem elsőre úgy tűnik, hogy a piros-fekete a használt színek, és az autós szivargyújtó csatlakozó tűnik a legelterjedtebb illesztési módnak...

2019. jún. 20. 15:16
 1/4 anonim ***** válasza:

Én is építettem egy 12 V-os központi tápot, de még egy redundánsát is, hogy ha tönkremegy, a helyfoglalása a következőnek ugyanakkora legyen a szekrényben. De csak a riasztó infra-érzékelőit, és a kamerákat hajtom meg róla. Ezek fixen vannak bekötve.

Mivel 240/12=20, ezért a törpe feszültségű táplálás a normál 240 Volthoz képest 20-szoros áramerősséget jelent. Ehhez a 20-szor akkora áramhoz azért keresztmetszet is kell. Én nem ajánlanám, hogy egy 300 W-os laptopot 24 V-os hálózatról üzemeltess. Az 12,5 A áramerősséget jelent...

2019. jún. 20. 16:26
 2/4 anonim ***** válasza:

Szivargyújtó aljzatot vegyél autósboltban. Ennél olcsóbb nem jut eszembe. A lámpákat meg közönséges wago-val be tudod kötni, csak nagyon figyeld az ampereket, 12V-nál gyorsan megpörkölöd a hétköznapi "másfeles" kábeleket.

300W 230V világításhoz 1,3A, míg 12V-on már 25 A kell!

Üveg biztosítókat tegyél mindenhova.

2019. jún. 20. 18:44
 3/4 anonim ***** válasza:
Függetlenül kell szerelni a 230V-os hálózattól, megfelelő biztosítékkal védeni a keresztmetszetet. És magát a törpefeszültséget is jobb volna biztonsági transzformátorból előállítani. Így a hálózat biztonságosabb. És semmilyen körülmények között nem kerül át a 230V. A kapcsoló üzemű tápok ezt nem igazán tudják, így a további hálózatnak is kell megfelelő védelem a 230V esetleges megjelenés miatt. Ipari csatlakozókban van ilyen, de háztartásiba nincsen, mivel nem terjedt el. De léteznek USB-vel kombinált 230V aljzatok is.
2019. jún. 20. 18:48
 4/4 anonim ***** válasza:
Bocsánat, #1-es voltam, és a szabványokról elfeledkeztem: [link]
2019. jún. 21. 10:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!