Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Hogyan tudom meg, melyik aksi...

Hogyan tudom meg, melyik aksi zárlatos?

Figyelt kérdés
Van egy elektromos bicajom, 4 db 12V-os aksi működteti. Az egyik beadta a kulcsot, így kicseréltem a garnitúrát. Viszont az az ötletem támadt, hogy az aksikat még tudom használni villanypásztorhoz, szivattyúhoz, stb. Csak éppen nem tudom kiszűrni, melyik rossz. Olcsó kis multiméterem van, az mindegyiket jónak mutatja. A másik kérdésem, hogy ezeket az ólomzselés aksikat tölthetem-e autó akkumulátor töltővel, ha a napelem éppen nem tölti eléggé?
2019. máj. 3. 18:44
 1/4 anonim ***** válasza:
52%

Multiméterrel nem tudod kiszűrni.

Terhelő villa kell hozzá.

2019. máj. 3. 18:50
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Az aksikat külön kell választani és nem közvetlen a teljes feltöltés után kell mérni,ha csak multimétered van,hanem mondjuk két nap után.Ekkor már kibukik,hogy melyik ejtette jelentősen a feszültséget a többihez képest.

Ez pntosabb,de több időt igényel.A kapacitásukat is kilehet mérni hozzávetőlegesen egy multival is.

Feltöltöd maxra az aksikat a kerékpárban,hogy mind egységes töltést kapjon.Mikor ez megvan,akkor mégy egy rövid kört a kerékpárral,hogy az aksikban a közvetlen töltés után visszamaradó felületi áramot kivegyed.Ezután kiveszed őket és külön választod egymástól.Vársz negyed órát,hogy helyre álljon bennük a valós feszültség. Rákötsz mindre külön,külön 1-1db pl: azonos 12 V/21 W-os izzókat 2-3 órára,ha 12Ah aksikról van szó.Lekötöd őket , vársz megint negyed órát és megméred a bennük lévő feszültséget egyenként és már ki is bukott,hogy melyik a sorban a leggyengébb és a legerősebb.

Ezeket csak a saját,vagy multifunkciós,akumlátor felismerő töltővel lehet tölteni.Ha az autó akumlátor töltőd ilyen,akkor igen,töltheted vele.Semmiképp nem ajánlatos a hagyományos töltő,mert még a maradék jókat is tönkre teszi.

Na most,ha tönkre ment egy belőlük,akkor a jó isten tudja csak,hogy a másik három mikor fog kipurcanni.Lehet,hogy sorban ,rövid időn belül mind.Nem biztos,hogy megéri ezzel foglalkozni,de ha kísérletező kedvű vagy,akkor csináld.

2019. máj. 3. 20:15
 3/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Főleg 2-es mindenre kiterjedő, korrekt hozzászólásáért vagyok hálás.
2019. máj. 4. 08:52
 4/4 anonim ***** válasza:
10%

Tökéletesen leírták, de nem kell ezt ennyire túlbonyolítani.

Feltöltés után mindegyikre rákötsz egy-egy azonos égőt.

Egy idő után pontosan fogod látni az égők fényerején, hogy melyik aksi a gyengébb.

2019. máj. 4. 09:54

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!