A tipliken feltüntetett maximális terhelés milyen irányban értendő?
Kezdő barkácsoló vagyok, felújítás utáni “szerelgetős” fázisban. A fischer tiplik csomagolásán fel van tüntetve, hogy különböző anyagokban mi a maximális terhelése. Engem az érdekelne, hogy ezek milyen irányú terhelések általában, mit szokás jelölni: a fúrással megegyező irányú erőt (pl. ha mennyezetbe fúrok), vagy a tiplire merőleges nyíróerőt? (pl. Egy polc vagy tükör esetében. Ez utóbbi nyilván nagyobb.
Én az első verzióta tippelek, de inkább megnézem, hogy Ti mit mondtok, mielőtt 2db 4cm hosszú 6-os tiplire bíznám a fürdőszobai tükrös polcot (elvileg 25kg/tipli a max bírás).
Köszi!
Egyszerűbb ha rákeresel. A nyíró erő merőlegesen hat. A szár irányba hatót húzóerőnek hívják.
Nagyon nem mindegy,hogy milyen falba raksz,milyen tiplit.
Minden fal típushoz másfajta tipli való.
Járd körbe a kérdést, tudod gugli barátod...
Körbe van járva a kérdés ilyen szinte, hogy "mibe mit", de nem is ez volt a kérdésem.
Egyébként nem tudom minek magyarázkodom, de Fisher duopower tiplit használok betonba, szerintem az nem rossz választás.
A nyíróerőt adják meg, és ha húzásra szeretnél tiplit, akkor max. egy tizedével számolhatsz biztonsággal. Betonba, tömör téglába bármilyen tiplit rakhatsz, nem érzékeny rá, viszont üreges tégla, ytong, gipszkarton, csak a saját spéci tiplivel próbálkozz.
Fúrásnál az egyik fatális hiba lehet, hogy nem merőleges a furat (vagy jobb ha kicsit nagyobb a szög), és húzóerő is jut a tiplire. Ez akkor szokott előfordulni, amikor magasabb helyre fúrsz, és nyújtózkodni kell. A szomszédomban ezért esett le a falról egy 200 literes bojler. Én érzésre azért legalább 8-as tiplit raknék, mert abba belefér egy 4,5-5 mm csavar. A hatosba úgy 3,5-ös facsavar fér bele, azt egy tükör+polc+cucc meg belekapaszkodik a gyerek, kevésnek tartom.
"de Fisher duopower tiplit használok betonba,"
Ha ezt leírtad volna a kérdésedbe, könnyebb lett volna választ adni.
Ha nagyobb súlyú szekrényt raksz fel, akkor ne műanyag dűbeleket használj, hanem rendes acéltiplit, főleg betonnál.
Tükörhöz jó a 8-as műanyag tipli is, vagy kisebb polcoknak, de nehéz szekrények rögzítéséhez 6-os vagy 8-as acéltipli kell.
Az acéltiplinek a végén van egy kúpos szétnyíló rész. Ha a kollega által említett 200 literes tartályt is ilyennel rakták volna föl, akkor nem szakadt volna le.
"Az acéltiplinek a végén van egy kúpos szétnyíló rész. Ha a kollega által említett 200 literes tartályt is ilyennel rakták volna föl, akkor nem szakadt volna le."
Jó az a dübel amit mondasz, de nem mindenhova. A kúp több tonnával feszül kifele, ezért csak betonban, tömör téglában használható, az üreges téglát széttöri. A boyler üreges B30-as téglába volt felfúrva, 14-es műanyag tiplibe 10-es állványcsavarral, fakötésű alátéttel. Mivel kifele lejtősre fúrták, jutott bőven húzóerő a csavarra, azért tudott kicsúszni. Még új tiplit sem raktam, csak új lukat fúrtam megfelelő szögben, és minden egyből megjavult.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!