Bútorkészítésnél milyen hézagot kell hagyni az egymás felett lévő fiókok előlapja között; valamint a nyíló bútorajtók esetén az ajtók mellett körbe?
Kicsit részletesebben.
1., Mennyi hézag legyen a fiókok előlapja között?
2., Mennyi hézag légyen a bútortest falai közé becsúszó fiókok előlapja és a bútor oldalfalai között, oldalanként?
3., Mennyivel legyen kisebb egy bútorajtó a bútortest belméreténél (nyílásnál), ha a bútortest közé csukódik?
4., Mekkora kell legyen egy bútorajtó, ha rácsukódik a bútortestre (nyílásra)?
A fiókoknál hagyományos görgős fióksíneket használnék, illetve egy felújítandó bútornál golyós sínek is vannak/lesznek.
Példa a fentebb említett görgős sínre: [link]
Példa a fentebb említett golyós sínre: [link]
Köszönöm a válaszodat.
Jól értem?
A bútortestbe tolódó fiók előlapja minden oldalán hagysz 2-2 mm-t. Így az egymás feletti fiókok előlapjai között függőlegesen összesen 4 mm rés lesz.
Nem sok ez? Nem megy be rajta a por? Esztétikus ekkora rés?
Linkelnél egy képet valamelyik általad készített bútorról; közelről, szemből?
Oldalt én is 2-2 mm-t hagynék, de függőlegesen is csak ennyit. Nem találtam ezzel kapcsolatos "szakmai" infót a neten sem. Vagy csak rosszul keresgéltem.
én az IKEA-ból kiindulva tudok csak példát mondani, ott mindenhol ~2mm van hagyva, ennél nagyobb hézag már nem esztétikus.
rengeteg IKEA-s konyhabútort építettem már, vannak olyan előlap/fiók modulok ahol a hézagot kézzel kell beállítani fixálás előtt, ezt egy a gyártó által adott hézagoló lapkával kell beállítani, ami pont 2mm.
szóval az ennél nagyobb távolság sehol sem esztétikus.
Első vagyok.
Ha kisebb rést hagysz, előfordulhat hogy nem tudod beállítani az ajtókat, mert pl.az aljzat sem mindig egyenes, stb.
Próbáltam kisebb réssel, nekem nem jött be.
De láttam már jóval nagyobb rést is, az csúnya volt.
Én csak rácsukódó ajtólapokról beszélek.
Köszönöm a válaszaitokat.
Az utolsótól kérdezném, hogy jól értem-e, amit írt.
Vegyünk alapnak egy szobai kisbútort, amiben egymás felett 4 fiók van. A fiókok becsúsznak a bútortestbe, tehát a bútortest keretként zárja körbe a fiókokat.
- A legfelső fiók előlapjának felső oldala 3mm-rel van lejjebb a bútor felső lapjának belső (alsó) síkjától.
Ez világos.
- A legfelső fiók előlapja alatt 3 mm-rel kezdődik a 2. fiók előlapjának felső oldala? (Én magamtól így készíteném.)
- Vagy a legfelső fiók előlapjának alsó oldala és a az alatta lévő 2. fiók előlapjának felső oldala között 3+3=6 mm rést hagysz?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!