Konvektoros fűtés miért gazdaságtalan?
Nem tudom, hogy miért gazdaságtalan, nekem nem az.
Szigeteletlen házban minden gazdaságtalan, szigeteltben a konvektor sem az.
Nekünk 4 konvektor van a lakásban, de csak 2 van bekapcsolva és az éves gázszámlánk 150ezer volt. (villanybojler van és 12ezer/hó átalányt fizetünk)
Rendszeresen gázon főzünk, én a munkám miatt egész nap itthon vagyok és kora reggeltől, késő estig megy a nagy teljesítményű, dupla csöves konvektor. Éjjel csak gyújtóláng, mert nem szeretjük alváshoz a meleget.
A másik konvektor egy 10 m2-es szobában van, az is csak napközben megy 3-4-en. Nem fázunk és ennyit fizetünk.
Nem az, de a cirkó gazdaságosabb.
(A melegvizet viszont tárolósban jobban szeretem, és általában cirkóval együtt átfolyósra szerelik.)
A konvektor azért gazdaságtalan mert:
1) az állandó gyújtólánggal folyamatosan fogyasztja a gázt, ami nemnagyon hasznosul. Nekünk a 3 konvektor, csak gyújtólángon összesen napi 0,5 köbméter gázt fogyasztott. Ami nem tűnik soknak de egy 180 napos fűtési szezonban már 90 köbméter elpocsékolt gáz.
2) a megtermelt meleg nagyrésze rövid úton távozik is a szabadba
$) amikor éppen nem az utcát fűti, a beáramló kinti hideg levegő hamar lehűti a konvektort, majd a szobát is ahol a konvektor van.
Fentiek miatt a konvektoros fűtés 1,5szeres gázfogyaztással jár mint egy sima cirkós központi fűtés.
Pedig azt tudja hatásfokban. A teljes fütés rendszer cseréjével valoszinü korszerüb szabályzást is kapot vagy hasonlo ok miatt van megtakaritás.
A fűtési szokástól is függ, hogy gazdaságtalan, vagy nem. A gázcirkónak a legnagyobb baja pl. hogy idő kell, mire bemelegszik az egész lakás.
Ráadásul olyan sincs, ha van mondjuk 4 szoba, de te csak 2-ben akarsz fűteni, mert nem lehet helyileg lekapcsolni.
A gázcirko is csak akkor gazdaságos, ha a nap nagy részében igény van a fűtésre. Ha valaki munkájából adódóan reggeltől este 6-ig mondjuk nincs otthon, akkor meg minek menjen az egész. A gázcirkóval másfél-2 óra is eltelhet, mire kialakul a kellő hőmérséklet. Vezérléssel persze megoldható, hogy mikorra hazaér az ember, arra legyen meleg.
De a konvektor ilyen szempontból sokkal előnyösebb. Egy átlagos 20 nm-es szobát, amely lehűl mondjuk 15 °C-ra, 20 perc alatt be lehet fűteni kellemes 20-22 °C-ra.
Másrészt a szellőztetés: Ha tudjuk mikor szellőztetünk, előtte fél órával leveszi az ember őrlángra a konvektort, és szellőztetéskor nem a meleget engedjük már ki.
Egy cirkónál ezt nem lehet megcsinálni.
Továbbá a hibalehetőségek: Ha a cirkó meghibásodik, akkor akár napokig is fagyoskodhat az ember, amig meg nem lesz javítva.
Viszont ha a fűtés konvektorral van megoldva, akkor egy nagyobb lakásban 2-3 is van belőle. Ha egy meghibásodik, még mindig ott a többi.
Még egy érv a konvektor mellett: Működése és felépítése viszonylag egyszerű, nem kell hozzá pl. keringető szivattyú vagy más segédberendezés és segédenergia. Könnyen javítható, a meghibásodás általában kimerül az alkatrészek tisztításában, esetben a gyújtóberendezés cseréjében. Egy konvektor élettartama akár 20-30 év.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!