Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Otthoni műhely a nulláról?

Otthoni műhely a nulláról?

Figyelt kérdés
Az lenne a kérdésem, hogy mik szükségesek egy belépő szintű műhelyhez, ahol fémmel, fával, bőrrel tervezek dolgozni, esetleg áramköröket forrasztani. Szerencsére nagy hely áll rendelkezésemre és majd az évek folyamán fokozatosan szeretném bővíteni, kezdetnek a nélkülözhetetlen dolgokat venném meg. Érdekelne az is, hogy honnan érdemes vásárolni, minőségben valahol a barkács és a profi között szeretném, mert ez egy hosszútávú hobbinak ígérkezik. Nem csak eszközök, de az elengedhetetlen berendezések is érdekelnének, polcok, szerszám tárolók, stb... Tehát csak egy listát szeretnék kérni, és hogy hol, milyen márkájú szerszámot érdemes vásárolnom. Nagyon érdekel a barkácsolás, szeretek alkotni, ezért is választottam ilyen szakirányt, ahol ki tudom élni magam. Előre is köszönöm a segítséget!
2018. szept. 1. 18:29
 1/8 anonim ***** válasza:

A válasz egyszerű

Ezek megmunkálására alkalmas szerszámok, azt így előre megmondani nem lehet hogy mik kellhetnek, ahogy az idő hozza.

Én gyerekkorom óta motorozom, emlékszem hogy volt olyan amihez szerszám hiányában nem nyúltak még a felnőttek sem, ráadásul ha biztosra akartak menni akkor szerelőt kerestek, ahogy komolyabb drágább gépeim lettek, úgy kellettek is a szerszámok, jobb anyagú csavarhúzó, hajtószár, dugókulcsok lehetne még sorolni.

Pl nem volt olajszűrőhöz szerszám, azt is venni kellett, ma már mindent magam csinálok a szinkron beállításon kívül(arra még nem vettem fáradságot hogy tanulmányozzam)

2018. szept. 1. 18:48
 2/8 anonim ***** válasza:

Polcokat, munkapadokat tudsz készíteni saját magad is. Ez a legolcsóbb, mert az áruházak kínálata szerint elég magasak az árak.

Idővel meg úgyis kialakul, mire van szükség. Ha pl. fémekkel dolgozol, akkor kellenek lakatosszerszámok, úgy mint kalapács , kombináltfogó, csavarhúzó készlet, laposvágó, oldalvágófogó, reszelőkészlet stb.

Később fúrógép, akár egy asztali vagy állványos fúrógép, menetfúró-menetvágó készlet, hegesztőgép, bakköszörű.

Kisebb barkácsgépek: kisflex, nagyfelex (gyorsdaraboló), akkus csavarbehajtó, dekopírfűrész, stb.

Ha még további dolgok kellenek, akkor esztergagép, marógép, bár utóbbiak már a költséges kategóriába tartoznak.

Hogy hol és mit, arra nehéz válaszolni. Általánosságban azt lehet mondani viszont, hogy az olcsó kínai termékeket kerül kell, ha akarsz is velük huzamosabb ideig dolgozni.

Én pl. legfőképp a német gyártmányokat tudom ajánlani. Lakatosmunkákhoz szükséges szerszámoknál a Cseh gyártmányok is jók.

2018. szept. 1. 19:47
 3/8 anonim ***** válasza:

Na meg persze a mérőműszerek lemaradtak: tolómérő, mikrométer, mérőóra, stb.

Ezekből a német és a japán termékek a legjobbak. Tehát mondjuk egy Mitutoyo tolómérővel biztosan nem fogsz mellé.

Volt szerencsém kínai tolómérőhöz, két év után minden baja lett. Gyorsan kopott, rögzítőcsavarok tönkre mentek, és nullponthibás lett. Onnantól kezdve nem lehetett használni.

2018. szept. 1. 19:50
 4/8 anonim ***** válasza:
Először is a felsorolt anyagok megmunkálásához erősen ajánlatos külön helyiségeket kialakítani, már csak a "keresztszennyeződések" elkerülésére is. Famegmunkálásnál mindenképpen ajánlatos elszívást (forgács, fűrészpor) biztosítani, "vasas" műhelynél meg alacsony páratartalmat. Ha konkrétan nincs megfelelő tapasztalatod az adott munkaterülethez szükséges műveletek, szerszámok tekintetében, azaz valóban műkedvelő (amatőr) "barkács" szintről indulsz, akkor menet közben magadnak kell majd mindent (saját károdon is okulva) kitapasztalnod. Az OBI és hasonló cégek kínálata elsősorban a nagy forgalomra alapul és nem a szaktudásra. Sokszor kézi fűrésszel jobbat tudsz csinálni, mint egy fűrészgéppel. Ha OBI-ban vásárolsz, akkor nagyon alaposan nézd meg, mit veszel, mert a kínai derékszög nem mindig 90° és ez pl. egy körfűrésznél, gérládánál fontos. A fém csigafúrókat igen olcsón és jó minőségben lehet vidéki vasboltokban megvásárolni. Sokszor a Lidl és Aldi, meg Tesco szerszámok, szerszámgépek is jók meg olcsók.
2018. szept. 1. 20:43
 5/8 Fantom83 ***** válasza:

Szerintem a 3 fázis bevezetésével kezdj.

Sokkal hamarabb,és olcsóbban kapsz hozzá villanymotorokat,komolyabb gépekhez mindenképpen kelleni fog.

(A bőrvarró gépek is 3 fázisról mennek,ha jól emlékszem.De a Hetra hegesztők,régi asztali kettős köszörűk,bakköszörűk,oszlopos fúrógépek is )

Kézi szerszámokból elérhető áron,és ipari minőség,akkor csak a HANS.

Nagy flexet,akkus fúrót,menetfúró készletet,kézi körfűrészt,ragasztó pisztolyt,gravírozót,barkácsgépeket a Lidiben megtalálod akcióban.

Satu asztalt csinálj magadnak szögvasból,és ne satu padot.

Ha a satu padot át kell telepíteni a műhely másik végébe,az nem egy emberes kínlódás,de a satu asztalt bármikor egyedül is áttelepítheted.

Satut hagyatékos műhelysöpréseknél,vagy bolha piacon találsz.Minél nagyobb a satu,annál jobb,mert nagy satuval is meg lehet fogni kis anyagot,de fordítva már necces...

2018. szept. 2. 18:40
 6/8 anonim ***** válasza:
2018. szept. 3. 09:48
 7/8 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a válaszokat, meglehetősen hasznosak!
2018. szept. 3. 15:34
 8/8 anonim ***** válasza:

"fémmel, fával, bőrrel tervezek dolgozni, esetleg áramköröket forrasztani"

Én nem ezen csoportosítás mentén indultam el, hanem aszerint, hogy milyen feladathoz milyen eszközre volt/van szükség. Így megoldható a fokozatosság, mindig csak azt veszed meg, amire épp szükség van. Ez azt is jelenti, hogy nem szabad több projektbe, ráadásul külön típusba belekezdeni.

Néhány kéziszerszám, amit viszont akár elsőre is vehetsz, mert úgyis kelleni fog: csavarhúzó készlet(sima, kereszt, imbusz), fogókészlet (csípő, harapó, kombinát), a többi pedig majd úgyis jön idővel.

"Tehát csak egy listát szeretnék kérni, és hogy hol, milyen márkájú szerszámot érdemes vásárolnom."

Idővel majd kitapasztalod, hogy olcsó húsak híg a leve, a legolcsóbb Obis/Praktikeres szerszámok akár az első használat után mehetnek a kukába. Majd rájössz, hogy a kicsivel drágább, de sokkal jobb Aldis/Lidlis cuccok mennyivel használhatóbbak, végül pedig te is (más is, én is) siránkozol, hogy a szakemberek vérprofi eszközeivel mennyivel más az élet, csak hobbi szinten megfizethetetlenek.

2018. szept. 5. 12:30

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!