Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Hol szivároghat a víz?

Hol szivároghat a víz?

Figyelt kérdés

Új építésű házban lakunk kb. fél éve.

Véletlenül derült ki, hogy akkor is van vízfogyás, ha nem használunk semmit. Mivel a házban lakunk, hosszabb időre nem tudjuk próbálgatni, csak azon rövid ideig :), amíg alszunk (4-6 óra). Kb. óránként 1-2 deciliter víz megy el. Arra már rájöttem, hogy a melegvizes csövekkel van a gond. Mivel minden sorban van kötve szakaszolni sehol nem lehet, bárhol lehet a gond. Csapok nem csöpögnek, falakon látható vízfolt nincs, csempék, járólapok nem "kopognak".

A vezetékek, kötések helye ismert, minden le van fényképezve. 1 kötés van az aljzaton a szigetelésben, közvetlenül egy főfal tövében, a többi a falakban.

Van egy csomó kérésem:

- Mennyi időnek kell eltellnie ahhoz, hogy látható nyoma legyen ilyen "kevés" víznek?

- Műszeres csőtörésvizsgálattal ki lehet mutatni ilyen kicsi szivárgást?

- Mivel csak fővárosi cégeket láttam, akik ilyennel foglalkoznak, azok is drágán, meg lehetne-e valahogy keresni a hibát bontás nélkül? Valószínűsítem, hogy nem a csővel, hanem valamelyik kötéssel van a gond.

Van olyan anyagnedvesség mérő (vagy, hogy nevezik), amit a melegburkolók is használnak arra, hogy megnézzék, kiszáradt-e már az aljzatbeton. Olyannal a falakat a kötéseknél ha megnézem nem lehetne kimutatni a szivárgást? Csempézett felületeknél ugyanott a fugáknál? Esetleg bármilyen más tipp, amivel előrébb lehetünk?

2018. aug. 28. 15:47
 1/10 anonim ***** válasza:

"- Mennyi időnek kell eltellnie ahhoz, hogy látható nyoma legyen ilyen "kevés" víznek?"

Nyoma? Hol?

2018. aug. 28. 15:58
 2/10 A kérdező kommentje:

Ilyen helyek vannak:

- 30-as főfal kívül vastag hőszigetelés. Itt a kötés a belső oldalon van közvetlenül a vakolat alatt, rajta csempe. Gondolom, a csempémnél lenne nyoma (penész, vizesedés, leválló, kopogós csempe)

- 10-es válasszal mosdó felőli oldalán ugyanúgy a csempe alatt. Ilyenből van olyan, ahol a válaszfal másik oldalán szintén csempe van, de van olyan is, ahol vakolat és festés.

Tünetek gondolom mint fentebb.

- a lerázósabb az aljzatban lévő. Viszont ez közvetlenül egy beltérben lévő főfalnál van valamelyest még bele is vésve. Gondolom, itt is megszívná magát a fal is. A kötés közvetlenül a szerelőbetonon van, onnan van 18 cm rétegrend a járólap tetejéig + 6 cm állószegély. Gondolom, ezen a kb 25 cm-en előbb-utóbb felkúszik a víz.

2018. aug. 28. 16:49
 3/10 anonim válasza:
A WC nem csopog?
2018. aug. 29. 02:37
 4/10 anonim válasza:
Lattam helyeket ahol lehuztak a WC-t es utana meg mindig jott belole a viz de nagyon keves, nem lehetett szemmel latni sem hallani.
2018. aug. 29. 02:38
 5/10 A kérdező kommentje:
A hideg vizes rendszer jó! A gond a meleg vizes csöveknél van.
2018. aug. 29. 10:32
 6/10 anonim válasza:
Ujepitesuekre szokott lenni 10 ev garancia, az nem fizeti a javitast/felderitest?
2018. aug. 29. 14:09
 7/10 anonim ***** válasza:

Erre lennék kíváncsi...

"Véletlenül derült ki, hogy akkor is van vízfogyás, ha nem használunk semmit."

Nem lehet az, hogy a vízmérő a hibás? Csak a meleg? Azt hogy méred?

2018. aug. 30. 10:12
 8/10 A kérdező kommentje:

Ezt a garancia dolgot ne firtassuk.

A melegvíztároló előtt van egy csap. Ha azt elzárom, akkor ugye csak a hidegvizes rendszer fogyasztását méri az óra, az pedig nulla. Ebből következik, hogy az óra nem lehet hibás, és a folyás a melegvizes rendszernél van. Ha jól gondolom!

És még mielőtt megkérdezitek:

A tárolónál vagy egy "túlfolyó" vagy minek hívják, ami a csatornába van kötve, azt bevezettem egy vödörbe, ott sem folyik el víz!

2018. aug. 30. 11:46
 9/10 anonim ***** válasza:

Csak két ötlet:

1.kapcsold ki a vízmelegítést egy napra és nézd meg úgy is mér e az óra. Nem e esetleg a hőtágulás okoz valami anomáliát az óránál.

2. nyomásesés mérés: a meleg víz köri egyik kifolyónál vedd ki a sarokszelepet és a helyére tekerj be egy nyomásmérőt (pár ezer Ft-os tétel). Folyasd ki a vizet, majd zárd el a meleg kör bemenetét. Ez után olvasd le a nyomás értéket, majd reggel is olvasd le. Ugye elvileg reggelig nem kéne leesnie a nyomásnak. Ugyanezt vízmelegítés nélkül is megteheted, úgy még jobb.

Ha leesik a nyomás, vagy nulla lesz, akkor valahol folyik. Vedd figyelembe, hogy a hőtárolóban maradék levegő lehet, ezért én azt a készüléket kikötném, a ki és bevezető csöveket meg összekötném egy ilyen mérésnél, hogy csak a csőhálózatot vizsgáljam.

2018. aug. 30. 15:17
 10/10 A kérdező kommentje:

1-est próbáltam, egy éjszaka alatt így is elment majdnem 1 liter.

Azt is megpróbáltam, hogy a kiegyenlítő tartályt kiiktattam, nem segített.

Állítólag valamikor jön a vizes és csinál egy nyomáspróbát, de a fent leírtak miatt előre félek, hogy valahol tényleg szivárog. Erre az esetre kérdeztem, hogyan lehetne a helyét megtalálni.

2018. aug. 30. 17:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!