Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Van olyan rozsdaoldó, ami...

Van olyan rozsdaoldó, ami fémtisztára (netán fényesre) lemarja a vasról a rozsdát?

Figyelt kérdés

Régi szerszámokat, kulcsokat, használati eszközöket, régiségeket szeretnék felújítani, amihez valami agresszív rozsdaoldó szer kellene.

Csiszolás nem jöhet szóba (smirgli csiszolókorong nem jó), flex drótkoronggal próbáltam, a vékony sörtés nem szedte le, a vastag szálai 20 perc alatt elszálltak (mivel nem sima a felület, beakadtak és szikrázva szétrepültek).

Valamilyen rozsdaoldó szert próbáltam, ami abból állt, hogy egy fehér réteg alakult ki a rozsdán (mintha meszes vízbe mártottam volna).

Próbáltam, de a 30 %-os sósav nem marta le fémtisztára.

Hallottam az Evipass nevű szerről, az mire képes?

Régen volt valami, amivel a gyárban tisztították a vasat hegesztés előtt (gondolom boltban nem kapható).

Biztosan most is létezik valami szer - igazából az ára nem számít (úgyis behozza), a kérdés, mi az, és hol lehet beszerezni?

2018. aug. 12. 18:09
 1/9 bamboochatheone ***** válasza:

Neked egy ilyenre van szükséged.

https://www.youtube.com/watch?v=uVhyaNtP-9w

Én is most szeretnék készíteni egyet. Nagyon jó szerkezet.

2018. aug. 12. 19:38
 2/9 anonim ***** válasza:
Homokfúvó vagy finomabb anyagokhoz szódabikarbónával.
2018. aug. 12. 20:40
 3/9 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem csinálj egyet a kérdezőnek is cca. 3-400ezerért, hogy a 20Ft-os cuccait megpucolja!:D

Kérdező!

Áztasd mindent bele CocaColába!

https://www.youtube.com/results?search_query=rozsda+elt%C3%A..

2018. aug. 12. 21:00
 4/9 anonim ***** válasza:
100%
A rozsdásodás a vastárgy felszínén nem egyenletesen indul meg a kristályszerkezet inhomogén mivolta miatt, ráadásul a keletkező vasoxid térfogata nagyobb, mint az eredeti vasanyagé, ezért a felszín gödörkés lesz. Régiségeknél meg egyáltalán ne törekedj a csillogó, fémtiszta felületre, mert ahhoz a tárgy felszínének anyagából is sokat kell eltávolítani, tehát a tárgy nem marad meg autentikus állapotában.
2018. aug. 12. 21:49
 5/9 anonim ***** válasza:
Én úgy emlékszem (de már régen volt), hogy Evipassal pucoltam a régi autófelniket, arra bevált.
2018. aug. 12. 22:00
 6/9 A kérdező kommentje:

1. - Ilyesmire én is gondoltam "golyósmalom" elven, nekem a betonkeverő jutott eszembe :)

Homokfúvóval az a gond, hogy a kis tárgyakat eltolja, és sok helyre nem fér be (pl. fogók hajlataiba, kalapács lyukakba).

"Pucolás, tisztítás" - szeretném az ilyesmit megúszni, mivel több ezer darab cuccról van szó, évek alatt úgy kb. 600 kg apróság gyűlt össze, és jó lenne már megoldani a problémát.

2018. aug. 13. 00:09
 7/9 anonim ***** válasza:
RO-55, a fehér izé meg lejön ronggyal.
2018. aug. 19. 07:57
 8/9 anonim ***** válasza:

Elektrolízissel viszonlyag egyszerű, és nem is dolog.

https://www.youtube.com/watch?v=54ADeB6V1rQ

https://www.youtube.com/watch?v=W13T55YQRCA

Itt van két videó is, igazából egy DC táp, egy műanyag edény, víz, mosószóda, és némi hulladékvas (Anódnak), meg kábelezés kell hozzá.

2018. aug. 19. 09:17
 9/9 A kérdező kommentje:

Az RO-55 csak "átalakítja" a rozsdát, ha lemosom azt a fehér izét, ugyan olyan rozsdás az anyag...

Az elektrolízis jó ötletek tűnik, köszönöm a videót, elgondolkodok rajta.

Esetleg valaki nem tudja, hogy az iparban mit használnak? - Emlékszem, régen a gyárban csak beecsetelték, barnán pezsgett pár percig, és fémtiszta lett az anyag... Az mi lehetett, tömény sósav, salétromsav, kénsav, vagy ezeknek a keveréke?

2018. aug. 19. 15:33

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!