A fűtőtest mögé rakható hőtükörnek, hővisszaverő fóliának van érzékelhető hatása?
Pont annyi hatása lesz pluszban, amennyit a felmelegedő fal elnyelne. Ez a hőmennyiség a lakásban marad, nem a falat fűti.
Hogy ezt te mennyire érzékeled a valóságban, az egyéni érzékenység kérdése.
Pár fokot biztos jelent, de a 20 fokos lakásod csupán ettől nem lesz 30 fokos.
Pont erre lettem volna kíváncsi, hogy megvan-e a hatása, hogy ne a falat melegítse a fűtőtest.
Köszi a választ!
Ezt a kérdést nem lehet határozott igennel, vagy nemmel megválaszolni.
1. Ha a fal jól le van hőszigetelve akkor inkább hátrányai vannak mint előnyei:
Hőtükör nélkül a radiátor sugárzó hője átmelegíti a falat, és a radiátor hatékonyabban tudja leadni a meleget, ezáltal a fűtés alacsonyabb kazánhőmérséklettel megvalósítható, ennek következtében a kazán hatásfoka magasabb, továbbá a fal mint egy cserépkályha tárolja a meleget és elnyújtva adja vissza.
Ha a falra hőtükröt raknánk -ami általában 1 cm hőszigetelőt is tartalmaz- azzal a légrést szűkítenénk amin a levegő áramlik a fal és a radiátor között, tehát a radiátor hőleadó képességét ismét csak rontanánk vele.
Jó hőszigetelésű falaknál és ablakoknál, inkább sugárzó falfűtésen vagy padlófűtésen érdemes gondolkodni, hogy még a radiátor se foglalja el a drága helyet a szobából és ne rontsa az összképet.
2. Ha azonban a falnak gyenge a hőszigetelő képessége, akkor a radiátor mögötti hőtükör több előnyt nyújthat, mint amennyi hátrányt. Használatával ugyanis csökkenthető a falon kiáramló hőveszteség ami a radiátor mögött -a nagy hőfokkülönbség miatt- egységnyi falfelületre vetítve magasabb, mint a fal többi részén.
1 cm polifoam hőszigetelő kb. 20 cm tömör téglafal hőszigetelő képességével egyenértékű.
A radiátor mögött általában egy 0,5-1 cm vastagságú belső hőszigetelő nem okoz páratechnikai problémát, azaz várhatóan nem fog mögötte penészedni a fal.
Csodákra persze ne számítsunk. Talán néhány ezreléket jelenthet az általa megspórolható hő.
A hőtükör bevonatról a szakembereknek megoszlik a véleménye.
Az egyik álláspont szerint a hőtükör bevonatra semmi szükség.
Mivel én nem tudom hogy a sugárzó hő áthatol-e a polietilén bubifólián és a polifoam szivacson, vagy nem, így ennek az álláspontnak a helyességéről nem tudok véleményt alkotni.
Az viszont tény, hogy az alufólia kasírozásnak párazáró funkciója is van, ami hasznos lehet egy belső oldali hőszigetelésnél.
Köszi az eddigi válaszokat!
Konkrétan arról volna szó, hogy vettem egy ilyet: [link] , feltettem a falra és bekapcsoltam. Azt vettem észre, hogy hátra, a fal felé nagyon megy a meleg és teljesen felmelegítette a falat. Ezért jutott eszembe ez a hőtükör. A rögzítése nem fix, csak falból kiálló csavarra kell felakasztani. De szerintem azt fogom csinálni, hogy nagyobb távolságot fogok tartani a fal és a konvektor között. De attól még mehet mögé a hőtükör.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!