Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » A fűtőtest mögé rakható...

Alain Delon kérdése:

A fűtőtest mögé rakható hőtükörnek, hővisszaverő fóliának van érzékelhető hatása?

Figyelt kérdés
Gondolok itt pl. ilyenre: [link]

2017. nov. 11. 08:09
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
100%

Pont annyi hatása lesz pluszban, amennyit a felmelegedő fal elnyelne. Ez a hőmennyiség a lakásban marad, nem a falat fűti.

Hogy ezt te mennyire érzékeled a valóságban, az egyéni érzékenység kérdése.

Pár fokot biztos jelent, de a 20 fokos lakásod csupán ettől nem lesz 30 fokos.

2017. nov. 11. 08:45
 2/12 A kérdező kommentje:

Pont erre lettem volna kíváncsi, hogy megvan-e a hatása, hogy ne a falat melegítse a fűtőtest.

Köszi a választ!

2017. nov. 11. 09:57
 3/12 anonim ***** válasza:
Nem tudom. Ha külső falról van szó, akkor talán van, de belső falnál biztosan nincs. A külső falnál is a helyzet, hogy a belső levegő mindenképpen melegíti a falat ill. a felmelegedő fal melegíti a szoba levegőjét is. Kétségeim vannak, hogy egyáltalán kimérte-e ezt valaki megbízható módon.
2017. nov. 11. 13:50
 4/12 TappancsMancs ***** válasza:
Ablak alatti radiátornál van értelme. Ott kifelé menne a radiátor egyik oldalának hősugárzása és habár van ott egy távolság a falig ahol a meleg levegő kijöhet, de kicsi a légmozgás is. Csak úgy tedd fel, hogy ne látszódjon mert az meg ronda, inkább kicsit kisebbet.
2017. nov. 11. 15:56
 5/12 TappancsMancs ***** válasza:

Itt látszik mennyire tré amikor kilóg:

[link]

Itt meg amit leszerelés nélkül is oda lehet tenni könnyen. Egy kartonra tenni előbb arra rá lehet simítani, majd pár csík kétoldalassal meg a kartont.

[link]

2017. nov. 11. 16:50
 6/12 anonim ***** válasza:
Hát, nézd. 600 Ft nem a világ, és ha urambocsá' csak két fűtési idényben térül meg az ára, akkor sem veszítesz vele semmit. Egyébként sok függ a falad minőségétől. Egy tömör vályog- vagy kisméretű téglából épült fal meglehetősen sok sugárzó hőt képes elnyelni, míg pl. egy Ytong sokkal kevésbé hajlamos erre.
2017. nov. 12. 12:01
 7/12 A kérdező kommentje:
Utolsó: Igaz. Nagyobb hülyeségre is vertem már el pénzt.
2017. nov. 12. 13:52
 8/12 Fehér Nándor ***** válasza:

Ezt a kérdést nem lehet határozott igennel, vagy nemmel megválaszolni.

1. Ha a fal jól le van hőszigetelve akkor inkább hátrányai vannak mint előnyei:

Hőtükör nélkül a radiátor sugárzó hője átmelegíti a falat, és a radiátor hatékonyabban tudja leadni a meleget, ezáltal a fűtés alacsonyabb kazánhőmérséklettel megvalósítható, ennek következtében a kazán hatásfoka magasabb, továbbá a fal mint egy cserépkályha tárolja a meleget és elnyújtva adja vissza.

Ha a falra hőtükröt raknánk -ami általában 1 cm hőszigetelőt is tartalmaz- azzal a légrést szűkítenénk amin a levegő áramlik a fal és a radiátor között, tehát a radiátor hőleadó képességét ismét csak rontanánk vele.

Jó hőszigetelésű falaknál és ablakoknál, inkább sugárzó falfűtésen vagy padlófűtésen érdemes gondolkodni, hogy még a radiátor se foglalja el a drága helyet a szobából és ne rontsa az összképet.

2. Ha azonban a falnak gyenge a hőszigetelő képessége, akkor a radiátor mögötti hőtükör több előnyt nyújthat, mint amennyi hátrányt. Használatával ugyanis csökkenthető a falon kiáramló hőveszteség ami a radiátor mögött -a nagy hőfokkülönbség miatt- egységnyi falfelületre vetítve magasabb, mint a fal többi részén.

1 cm polifoam hőszigetelő kb. 20 cm tömör téglafal hőszigetelő képességével egyenértékű.

A radiátor mögött általában egy 0,5-1 cm vastagságú belső hőszigetelő nem okoz páratechnikai problémát, azaz várhatóan nem fog mögötte penészedni a fal.

Csodákra persze ne számítsunk. Talán néhány ezreléket jelenthet az általa megspórolható hő.

A hőtükör bevonatról a szakembereknek megoszlik a véleménye.

Az egyik álláspont szerint a hőtükör bevonatra semmi szükség.

Mivel én nem tudom hogy a sugárzó hő áthatol-e a polietilén bubifólián és a polifoam szivacson, vagy nem, így ennek az álláspontnak a helyességéről nem tudok véleményt alkotni.

Az viszont tény, hogy az alufólia kasírozásnak párazáró funkciója is van, ami hasznos lehet egy belső oldali hőszigetelésnél.

2017. nov. 12. 20:56
 9/12 A kérdező kommentje:

Köszi az eddigi válaszokat!

Konkrétan arról volna szó, hogy vettem egy ilyet: [link] , feltettem a falra és bekapcsoltam. Azt vettem észre, hogy hátra, a fal felé nagyon megy a meleg és teljesen felmelegítette a falat. Ezért jutott eszembe ez a hőtükör. A rögzítése nem fix, csak falból kiálló csavarra kell felakasztani. De szerintem azt fogom csinálni, hogy nagyobb távolságot fogok tartani a fal és a konvektor között. De attól még mehet mögé a hőtükör.

2017. nov. 13. 09:28
 10/12 Fehér Nándor ***** válasza:
Mehet. Ha elektromos akkor pláne, mert az áram drágább mint a gáz.
2017. dec. 13. 07:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!