Mekkora keresztmetszetű kábel kell?
Egy átlagos háztartásban ahol van 2 szint, 2 kismegszakítóval, réz vezeték esetében mekkora keresztmetszetűt kell alkalmaznia, hogy minden biztonságos legyen?
Első szinten: tv, konyhai vízmelegítő, elektromos tűzhely+sütő.
Második szinten: mosogatógép, PC, 2 tv
Mindenhol LED világítás.
Nincs normál villanysütő. :)
De vegyük fel 3 kW-nak, az elég jó érték, s egy fázison, az 13 A.
Igazából ahhoz pont elég a másfeles réz. Intelligensebb megoldás a két és feles, mert akkor nem melegszik annyira, és így a melegedést oknak tekintve nem megy tönkre a szigetelése 50 év alatt, csak 100 év alatt.
Ha hoszsú a nyomvonal, akkor is jobb a két és feles.
A baj nálad máshol van, mégpedig ott, hogy ezeknek a nagyobb teljesítményű fogyasztóknak külön áramkört szokás vinni, aminek ezer és egy célszerűségi oka van. Nyilván te kínlódsz ezekkel a témákkal más kérdésekben is, mint ahogy írtam másutt, nálunk 18-20 kismegszakító van, és ez egy 54 négyzetméteres lakás, bár egy szintnek felfoghatjuk a garázst, akkor ez is két szintes. Elektrifikálva, mosogatógép, villanysütő és főzőlapok, forróvíztároló, és a garázsnak 3 fázis.
De ez egy 25 éves elképzelés, akkor volt fura a szomszédoknak, ma már röndös szaki ennél többet rakna.
30 év egyszer mondtam a kollégáknak, hogy nem lehet versenyezni azokkal a fuserekkel, akik beraknak jobbra egy csövet, balra egy csövet, míg én mindkét irányba egy fél tucattal indítok, és elrakok egy kilométer vezetéket a különböző áramkörökbe, mire egyikük mondá: te szépen szerelsz villanyt, mások meg megélnek belőle. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!