Kezdőoldal » Elektronikus eszközök » Egyéb kérdések » Mekkora keresztmetszetű...

Mekkora keresztmetszetű vezetékkel kell megtáplálni lámpákat (12db-t) ha a kábel hossza az utolsó lámpáig 130m a lámpák 150W LED-ek?

Figyelt kérdés

230V-os lámpák.

Ilyenkor a teljes teljesítménnyel(1800W) kell számolni?

A kábel hosszát duplán kell venni?

Köszönöm a segítséget!

2017. jan. 23. 22:09
 1/7 anonim ***** válasza:
Miert kene duplan venni ? Kulonben az 1.5mm es eleg. de ha tulzasba akarsz esni akkor 2.5
2017. jan. 23. 22:23
 2/7 A kérdező kommentje:
Feszültségesés esetleg?
2017. jan. 24. 06:49
 3/7 anonim ***** válasza:
A duplat akkor se ertem. Lusta vagyok kiszamolni de 19volt lesz 9a eseten 130 meteren 1.5el 2.5el meg 10volt. De ugye nem vegig megy a terheles maxon ezert jobb a helyzet de ki lehet szamolni. A kapcsolouzemu tap 180-240 voltig jo ami van a ledhez, igy a 210-230 kozti tapfeszultsegek amik megjelenhetnek nem befolyasolnak semmit se.
2017. jan. 24. 07:04
 4/7 anonim ***** válasza:

Feszültségesés számításhoz a nyomvonalhosszot duplán kell venni, elvégre a vezetékhossz számít, az meg egy fázisnál az oda-vissza (ezt a neten található méretező programok nyilván figyelembe veszik, legalábbis mondjuk egy Schneidertől elvárható).

Viszont feszültségesés számításhoz nem kell az eloszló terhelést a végére rakva figyelembe venni. Egyenletes eloszlásnál számításhoz a fele terhelést kell a végére rakni, annyi lesz a végén a feszültségesés.

Hogy elbírja-e a terhelést a vezeték, azon szempont vizsgálatánál az első szakasznál nyilván az összes terhelést figyelembe kell venni, ami a végpont felé van.

Van egy harmadik szempont is, a teljesítményveszteség, mert ha sok az üzemóra, lehet, hogy pár év alatt megtérül a vastagabb vezeték ára.

És még kérdés, hogy van-e meddő? Én ezt nem tudom.

2017. jan. 24. 08:22
 5/7 A kérdező kommentje:
A cos fi 0.95 a lámpa szerint.
2017. jan. 24. 11:38
 6/7 anonim ***** válasza:
Akkor a meddővel foglalkozni meddő erőfeszítés lenne. :)
2017. jan. 24. 12:03
 7/7 A kérdező kommentje:

Az első lámpa 75 méterre lenne aztán 5,5 méterenként 12 db.

Ha jól értelmezem akkor az első lámpáig(75m) a fesz.esést az összteljesitménnyel kell számolni (a hosszt duplán kell venni ahogy gondoltam is), (6mm2 lett a méretezés)

Majd a következő szakaszon ahová a lámpák lesznek elosztva azt elég a fele teljesitménnyel számolni?

2017. jan. 24. 20:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!