Mekkora keresztmetszetű vezetékkel kell megtáplálni lámpákat (12db-t) ha a kábel hossza az utolsó lámpáig 130m a lámpák 150W LED-ek?
230V-os lámpák.
Ilyenkor a teljes teljesítménnyel(1800W) kell számolni?
A kábel hosszát duplán kell venni?
Köszönöm a segítséget!
Feszültségesés számításhoz a nyomvonalhosszot duplán kell venni, elvégre a vezetékhossz számít, az meg egy fázisnál az oda-vissza (ezt a neten található méretező programok nyilván figyelembe veszik, legalábbis mondjuk egy Schneidertől elvárható).
Viszont feszültségesés számításhoz nem kell az eloszló terhelést a végére rakva figyelembe venni. Egyenletes eloszlásnál számításhoz a fele terhelést kell a végére rakni, annyi lesz a végén a feszültségesés.
Hogy elbírja-e a terhelést a vezeték, azon szempont vizsgálatánál az első szakasznál nyilván az összes terhelést figyelembe kell venni, ami a végpont felé van.
Van egy harmadik szempont is, a teljesítményveszteség, mert ha sok az üzemóra, lehet, hogy pár év alatt megtérül a vastagabb vezeték ára.
És még kérdés, hogy van-e meddő? Én ezt nem tudom.
Az első lámpa 75 méterre lenne aztán 5,5 méterenként 12 db.
Ha jól értelmezem akkor az első lámpáig(75m) a fesz.esést az összteljesitménnyel kell számolni (a hosszt duplán kell venni ahogy gondoltam is), (6mm2 lett a méretezés)
Majd a következő szakaszon ahová a lámpák lesznek elosztva azt elég a fele teljesitménnyel számolni?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!