Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Tengelyre rárohadt csövet...

Tengelyre rárohadt csövet hogy lehet leszedni?

Figyelt kérdés

Rotációs kapa tengelyére az egyik belső kapatag rá van rozsdásodva.

Végére állítva nyomtam bele rozsdaoldó spray-t többször is egy éjszakára, de nem tud belefolyni.

Melegítettem gázlámpával, így ütlegeltem 2 kilós kalapáccsal sínre téve (összefelé, mert még van helye mozogni), de így is csak azt értem el, hogy 1 mm-t összébb ment. Azt hittem, így majd bele tud folyni a rozsdaoldó, de hiába állt rajta egész éjszaka, csak további 1 mm-t sikerült összeütni. Még egy éjszaka rozsdaoldóban, de most már melegítéssel se moccant.

Kifelé ütni nehezebb lenne, mert a bronzkerék miatt nem tudom satuba fogni rendesen.

További ötletek? Azon kívül, hogy vigyem el a MÉH-be?

2017. szept. 9. 12:07
 1/4 anonim ***** válasza:

Flex-szel vágd végig finoman a csövet, úgy, hogy a tengelybe lehetőleg csak nagyon kicsit karmolj bele vele. Óvatosan, apránként, gyakran megállva megnézni, hogy mennyire mély a vágás.

Ha végigvágtad, akkor már a vágatba egy pajszer végét beleakasztva, csavaró mozdulattal szét tudod tágítani a csőmaradványt.

2017. szept. 9. 14:26
 2/4 A kérdező kommentje:
Köszönöm, de a kapatag megmentése is cél lenne.
2017. szept. 9. 16:19
 3/4 anonim ***** válasza:
Hát, ha eléggé megmelegítetted a gázlámpával, akkor jó eséllyel már amúgy is kuka, mert az acélnak már módosultak azok a tulajdonságai, amelyek alkalmassá tették arra, hogy kapatag legyen. Mindenesetre ide már akkor célszerszám kell, valami csapágylehúzóval lehetne próbálkozni még, de az nem olcsó mulatság, főleg ha egyetlen alkalomra kéne megvenni. Annyit nem ér az egész kapatag. Autószerőlnőlénél érdeklődnék első körben (én legalábbis, mert van néhány autószerelő ismerősöm).
2017. szept. 9. 16:37
 4/4 A kérdező kommentje:

A kések nem melegedtek át annyira, tudtam ezeknél fogva tartani őket.

Ha a 2 kilós kalapács nem tudta megmozdítani, akkor a csapágylehúzót kár lenne eltörni. (Meg a kapatagot is.)

Még ezen a végigvágáson gondolkodom. Ha nem feszegetem, csak végigvágom, akkor le lehetne szedni, a rozsda által megkívánt mértékben szét tudna nyílni leszedéskor. Csak az a kérdés, hogy mennyire tudnám használható állapotba visszaállítani.

Egy másik probléma, hogy ennél a típusnál nem csak 4 ponton van odapöccintve a késeket tartó lemez, hanem körben oda van hegesztve, tehát ezt is el kell vágni. Vagy le is kell szedni valahogy, mert annyira merevíti a csövet, hogy nem tud szétnyílni.

De azért lehet, hogy ez lesz, köszi az ötletet.

2017. szept. 10. 06:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!