Fázis és a nulla esetében is világít a fázisceruza?
Sziasztok, a kérdésem a következő lenne. Egy dugaljt cserélek le a falon, (sajnos már le van szedve és nem tudom, mi hova volt kötve). Panellakás szürke kábelek, de a szürke szigetelés alatt van szín. Egy sötét (feketés) , amihez,ha fázisceruzát érintek világít. (fázis?) A másik kettő egy kék és egy piros vezeték. Pirosra nem reagál semmit, a kékre viszont nagyon halványan világít.
Ennyiből elegendő információt kaphatok, a bekötésre?
A halványan világítós a nulla? (egyáltalán az világíthat?)
Nagyon köszönöm a válaszokat.
A nullán nem szabad jeleznie. Azért egy fázisceruza (konzervatív fázisceruza, parázsfénylámpa) nem indul be pár volttól - a gázkisülés már csak ilyen. Persze, lehet, hogy LED-es vagy lcd-s kijelzőről beszél a Kérdező. Szakadt nullánál szokott előfordulni halvány jelzés. De ha a csere előtt működött, akkor mitől szakadt volna meg?
Szerintem kéne egy hozzáértőbb valaki a helyszínre.
A szomszéd nő kért meg a javításra, mert bedugott egy porszívót és lecsapta a villanyórát. Egy dupla dugalj volt, ami kilógótt a falból. Egy mosógép működött hibátlanul róla eddig, de amint bedugta szikrázott és meg is olvadt. ( a porszívó nem zárlatos, másik dugaljról működik rendesen)
Oké, akkor a nullához érintve nem világíthat még nagyon halványan sem a fázisceruza (egy klasszikus fázisceruza)..
Rendben. Jobb lesz,ha villanyszerelőt hívunk. Köszönöm a válaszokat.
Szakadt nulláról lehet szó, mert egyetlen szál vezeték falon kívül kábelcsatornában lett kivezetve a kötődoboztól az aljzatig. Sajnos nem tudom, hogy volt bekötve, de talán lehoztak általa egy másik (nem szakadt) nullát. Az vezeték már le lett szedve, ezért néztem fázisceruzával az eredeti 3 szálat a falból.
megnézetjük szakemberrel.
A fázisceruza hasznos segédeszköz annak, aki tudja, hogy mit jelez.
Az új generációs, EU-ból származó magyar szabványok (is) leírják azt, hogy miért jó a gyakorlatilag nulla terhelésű kijelző (amellett, hogy miért jó az,amelyik nagyobb terhelést ad).
Amellett földpotenciálú bármi, akár nullavezető, akármi más híján csak a fázisceruza használható feszültség indikációjára, ezt még a munkavégzők bibliája, az MSZ 1585 is így gondolja.
Mindig tudni kell, a mérőeszköz hogyan működik, akkor tudja az ember, mit mér.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!