Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Pufferes fűtés esetén a padló...

Pufferes fűtés esetén a padló visszatérőbe is tehetem a visszacsapó szelepet?

Figyelt kérdés

A gond, hogy régen folyamatos üzemben ment a padló szivattyú, idén pedig a szobatermosztát vezérli. Ha nem megy a fűtés a melegvíz szépen felgravitál és egy kb 4 méter sugarú kőrben(az osztótól) mindig meleg a kő és pont itt van a termosztát. Ez azt eredményezi, hogy a term. 22-23 fokot mér, viszont a ház többi részén 2 fokkal hidegebb van.Plusz ezen okból annyira visszahül a padló, hogy kevés lesz a köbös pufferben lévő melegvíz. (gondolom ha időben kapcsolna, akkor nem hülne vissza ennyire a padló)

Ez az egyik..

A másik, hogy hány colos visszacsapót tegyek be? Colos a rendszer, egy körön van. A logika azt mondatja, hogy legalább 6/4es kellene.(csak érdekességképp...amíg bent volt a visszatérőben egy 3/4es szűkítés, nem ment egy kör...ahogy kiszedtem beindult)

Egyébként azért tenném a visszatérőbe, mert oda lényegesen egyszerűbb...

2017. febr. 5. 07:07
 1/8 anonim ***** válasza:

Jól értem, hogy padlófűtésed van, colos rendszerrel, 1000L pufferrel és gondolom vegyes tüzeléssel?

Azért ez elég kalandos rendszer.. :-)

Hogyan csinálsz 40°C vizet a fűtőkörökre?

Nincs ez a víztér túlméretezve? Mennyi energia felfűteni? Mekkora a tehetetlensége?

Sajnos választ nem tudok a kérdésre, mert nem ismerem a rendszeredet, de ezek tényleg érdekelnek.

2017. febr. 5. 11:13
 2/8 A kérdező kommentje:

Nem olyan kalandos...van egy szabályozható keverőszelep ami a pufferből és a padló visszatérőből keveri ki a padló vizét. Ha nem megy a fűtés, akkor egy adag fával(24kw os kazán)-kb 20-25kg-60fokra fűtöm fel a tartályt.

Tehetetlenég alatt mit értesz?

2017. febr. 5. 19:57
 3/8 A kérdező kommentje:
Ja...és inkább alá van méretezve a tartály. Sajnos nem fért be nagyobb. Ha ez majd egyszer kuka lesz, akkor a kazánházban lesz összehegesztve egy 1,5köbös.
2017. febr. 5. 20:01
 4/8 anonim ***** válasza:
Arra gondolok tehetetlenség alatt, hogy a fűtési ciklusok között mennyi időd van, ha feltételezzük, h állandó (mondjuk 20°C-t) tartasz odabent?
2017. febr. 5. 20:31
 5/8 A kérdező kommentje:

Ez a tél komoly volt...itt azért kellett fűteni. Reggel begyújtottam (meleg, kb 50 fokos tartályra), a fűtés ment 22,5 ig vagy 7óráig. Fűtés leállt, puffer töltött tovább kb 60 fokra. Délután 2kor fűtés beindult....5kor begyújtottam(35-40fokos tarályra)...fűtés tovább ment kb 7ig, vagy amíg 23 fokra nem fűtött fel a lakás. Fűtés leáll, egyszer még dobtam a tűzre. Kb 80 fokra fűtöttem fel.

Tavasz és ősz már sokkal jobb...ott akár 2 napig is kitarthat a melegvíz.

Nem bántuk meg a pufit...sokkal komfortosabb...padlónál szerintem alap dolog, ha nincs gázkazán a renszerben.

Remélem érthetően írtam le...ja a termosztáton időt és hőmérsékletet is lehet állítani.

2017. febr. 5. 21:06
 6/8 anonim ***** válasza:

Miért a visszatérőbe akarod tenni a visszacsapót? Ott gravitál vissza a víz? Véletlen nem nyitott a rendszer és a tágulási tartály nem a kazán puffer, hanem a puffer padló körön van? Mert ha ez áll fent, akkor arra tágul a víz. Nálunk is ez volt, csak padló helyett radiátorokkal. Igaz, csak pár méterig volt forró a cső, radiátorokig a meleg víz nem is jutott el. Egy darabig nem jöttem rá én sem, hogy miért akar arra menni a víz, ha már leállt a lakásköri szivattyú, de a kazán még csinálta a meleget.

Megoldás lehet az is, hogy áthelyezed máshova a termosztátot, de inkább kell valahova egy visszacsapó, de csak akkor, ha nem az áll fent, amit én írtam.

2017. febr. 5. 22:55
 7/8 A kérdező kommentje:

Azért akarom a v.térőbe, mert ott csak ki kell vágni egy darabot a csőböl, szelep be hollanderrel és kész is. Az előremenőben meg át kell tenni a szivattyút, az érzékelőt...na jó, azért ez sem olyan macera!

Zárt rendszerről van szó. Kipróbáltam...ha elzárom a padló visszatérőt, akkor ugye nem gravitál fel a meleg, mert nem tudja tolni maga előtt a hideget.

A tágulási a kazán visszatérőbe van...egy Atmos kazán bekötését koppintottam le.

2017. febr. 6. 08:06
 8/8 anonim ***** válasza:

Nálunk az előremenőben van a visszacsapó szelep. [link] Ezen linken láthatsz egy nagyon jó rajzot pufferes rendszerről. Egyes fórumokon ez az etalon.

[link] Kérdezd meg ezen a fórumon is, hogy lehet-e a visszatérőbe rakni. Ebben egyáltalán nem vagyok biztos, de szerintem úgy is jó lesz.

2017. febr. 6. 21:51

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!