Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Kés reszelőből?

Kés reszelőből?

Figyelt kérdés
Mik az elkészítési lépések?Ha én most lerakok az asztalra egy régi fajta fém reszelőt (nem boltit) akkor ezek után mihez fogjak hozzá?Főként az edzés és megeresztés érdekelne.Nem akarom kovácsolgatni....Csak ki akarom vágni belőle a kellő formát megélezni és felrakni a markolatot.Nem kell hogy borotva éles legyen,meg a papírt is vigye.De az éle nem menjen ki könnyen.Nem favágásra akarom használni.alakjában inkább egy bajonettre hasonlítana.
2016. okt. 10. 18:34
 1/4 anonim ***** válasza:

Szerintem a reszelő kovácsolás nélkül nem az igazi. Ha nem akarod kovácsolni, egyszerűen alakra köszörülöd (nem kis munka). Nem tudom, hogy a reszelőd milyen anyagból van.

Hasonlót így csináltunk:

Lágyítás (meggypirosra melegít levegőn lehűt, ha ez kevés, akkor homokban)

Teszt edzés: meggypirosra melegít, vödör vízbe dob

Ha elrepedt, másik darab a vödör félig vízzel, félig olajjal tölt, ha ez is kevés, akkor csak olajjal tölt a vödör

Ha az edzés módja megvan. Lelágyít

Mi kovácsoltuk (tudom, ezt nem szeretnéd), köszörültük, reszeltük majd edzettük.

Sok szép és kevésbé szép szerszám került ki a kezünk közül.

2016. okt. 10. 19:20
 2/4 anonim ***** válasza:
A reszelő miért nem jó:A reszelőt melegen sajtolják a megfelelő alakúra az sok-sok élével együtt.Ekkor az anyagának a szálszerkezetének a szálszerkezete, párhuzamossága megszakad a belesajtolt élek miatt,hullámos lesz.Ez gyengíti az anyag szerkezetét.Ha ezt vissza ereszted akkor is törékeny lesz.Leejted betonra, már eltörhet több darabra.A penge megfelelő vastagságra munkálása rengeteg időt elvesz,mert az anyagából kifolyólag,vissza eresztés után is valamennyire acélos marad.A megmunkálás után még megszakítod a szálszerkezetét.De milyen géppel érdemes levékonyítani,ha még alkalmatlan is?Se milyennel.Erre a gépi fűrészlap a legalkalmasabb.Annak az élét lehet legjobban kialakítani egy köszörűvel.Ezt kezdésnek felkell hevíteni kb 800 C-ra samott téglán(vörösre).A téglát előtte melegíteni kell,és a lapot vele együtt kell hagyni kihűlni.A visszaeresztést le kell ellenőrizni.Ha a betonhoz csapod lapjával,nem szabad eltörnie.Ez után kialakítható az éle.Ennek az éltartóssága kiváló.Nem kell utána hőkezelni már. A puha acélba vágásakor is éltartó marad.A reszelő nem jó.
2016. okt. 10. 19:30
 3/4 anonim ***** válasza:
Egyszerűen sokat kell köszörülni... Ha nem akar kovácsolni, akkor indulhat pl. vésőből
2016. okt. 10. 19:33
 4/4 A kérdező kommentje:
hát igen a sok munka :/,2.:Akkor szerinted nem kell vele csinálni semmit,vagyis hagyjam úgy ahogy van?mert ha nekiállok edzeni... csak rontok az anyag minőségén?Kezdő vagyok ám,nem értek hozzá,csak egy kést szeretnék mert azt a formát amit akarok nem lehet boltban kapni.Csak szeretnék valami használhatót csinálni.
2016. okt. 10. 20:11

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!