Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Hol használunk erősáramú...

Hol használunk erősáramú árnyékolt kábeleket?

Figyelt kérdés
Azt tudom, hogy az elektromos zavarok elkerülése miatt, de mégis mikor/honnan tudom, hogy ilyen kábelt kellene használnom? Mik azok a befolyásoló tényezők, amelyek megszabják, hogy pl egy elosztó betáp kábele árnyékolt legyen e vagy sem? Miket kell itt számba venni, amikor egy elosztó betáp kábelének a típusát kell megválasztani?

2016. aug. 22. 19:44
 1/5 anonim ***** válasza:

Frekvenciaváltóknál használják, mert ott több kHz- ből állìtják elő a kìvánt frekvenciát ami nem is sinusos. Itt árnyèkolnak, hogy szomszèd kábelokban ne okozzon zavart. elosztó betápnak nem kell árnyèkolt.

De a sok inverteres táp miatt számolnak a felharmonikusokkal már, ez sok meddővel terheli a hálózatot, ès torzìtják a sinus hullámot ami szintèn terhelèsi problèmákat okoz.

2016. aug. 22. 23:01
 2/5 A kérdező kommentje:
De akkor miért találkozhattam árnyékolt betáppal egy pofon egyszerű kis hát, pofon egyszerű kis elosztójánál?
2016. aug. 23. 18:23
 3/5 A kérdező kommentje:
ház*
2016. aug. 23. 18:23
 4/5 A kérdező kommentje:
Esetleg a villámárammal lehet kapcsolatban?
2016. aug. 23. 18:32
 5/5 anonim ***** válasza:

Inkább ez volt ingyen cìmszó miatt.

Vannak páncèlozott kábelek a mechanikai igènybevètel miatt. Ez lehet hosszanti acèlszálak, vagy rátekert acèl szalag. Aztán (hosszù) kábeleknèl jelentős a kapacitás, ìgy vannak potenciálkiegyenlìtő rètegek is( alu szalag). Csökkentve a kapacitást. Valamilyen szinten árnyèkolnak is ezek a rètegek, de nem ez a konkrèt szerepük. Ezeket a kábel mindkèt vègèn EPH ( testhez)hoz kötik. Ærnyèkolást általában a tápon kötik csak le, hogy ne legyen hurok.

2016. aug. 23. 22:57

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!