Kerti vízszivattyú kérdés?
Nemrég tönkrement egy KAMA 10-es szivattyúm, így vettem helyette egy a képen láthatót. Az árából sejtettem hogy nem egy erőgép, de gondoltam annyit fog tudni mint az orosz csoda.
Végül is üzemel rendesen, csak az tűnt fel, hogy ha slagon keresztül egy hordóba töltöm a vizet, akkor a locsolócső végéből számtalan légbuborék is távozik. Mint amikor kitöltünk egy pohár pezsgőt. :) Nagyon szép sima és egyenletes hangja van a szivattyúnak, nem ereszt sehol, és nem is szív falsot.
Értek kicsit a gépészethez, de ilyet még nem pipáltam. Mert ha levegős lenne a szivattyú, akkor el sem indulna, illetve nem is nyomná a vizet, és annak ugye hallható hangja lenne.
Kérdésem annyi csupán, hogy ez normális dolog, vagy csak a noname márka jellegzetessége ?
Köszönöm előre is !
Nálam akkor produkált ilyet a szivattyú, amikor a szimmering kezdte bemondani az unalmast. Már a tengely sem volt egészen sima, gondolom, munka közben bejutott némi levegő, ám amikor állt a gép, még rendesen zárt, ezért nem tűnt el a víz a szivattyúházból.
Ilyenkor ha a kiömlést kicsit szűkítettem, a valamelyest csökkent kifolyás árán megszűnt a pezsgés.
Ilyen típusom még nem volt. De a többi centrifugálszivattyúnál is elő szokott fordulni az amit az előttem válaszoló is írt hogy a tengely nem sima a szimmeringnél. Ezen tovább rontott az hogy rozsdásodik a tengely és állás közben ráragad a szimmering, amitől a szimmering is egyre rosszabb lesz. Ezért a tengelyből esztergályoztam le majd rézzel keményforrasztással feltöltöttem. Majd méretre és tükörfényesre esztergályoztam. Az eredmény az lett hogy az olyan szivattyúnál 35 év után sem kellett soha szimmeringet cserélni és kifogástalanul üzemel.
A régi típusú, keverőtárcsás mosógépeknél is a leírt probléma szokott előfordulni, vagyis a rozsdásodó acél tengelyre annyira rá is ragadhat a szimmering hogy beszorul tőle a tengely és kézzel szokták megmozdítani.
A képen látható típust az OBI-ban láttam. A szimmeringje új és tökéletes lehet amíg a boltban van, hanem a tengelye nem biztos hogy sima a szimmerningnél. Láttam már olyan vadi új szivattyútengelyt hogy a felületminősége a szimmeringnél csapnivaló volt, nagyoló esztergályozással be volt fejezve a megmunkálása. A másik baj hogy nem korrozióálló a szimmeringnél a tengely. Ezért töltöttem fel rézzel, azon kívül hogy tükörsimára munkáltam meg. Persze ahogy írtam, ezt a típust még nem szedtem szét, csak gyanítani lehet hogy ugyanaz a problémája mint a többi szivattyú többségének.
Csináltasd meg a Kama-t! nyomást nem tud produkálni,de vízszállításban verhetetlen.
Mi ment tönkre benne?
.Ha leégett,keress ismerőst,az Ukrán határ környékén 8~10k a palásttal együtt.
.Szimeringet szinte minden kirakodó vásárban árulnak.
.Ha a tengely kopott,2~2,5k-ért felhegesztik+ leesztergálják(+ az új szimering)
.Ha az eleje,a szívócsonknál elrepedt,azt hegesztetni is 1~2k.
Más baja nem nagyon lehet...max. csapágyak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!