Egy asztali körfűrész vagy pedig egy szalagfűrész alkalmasabb egy palló hosszirányú méretre vágásához?
Figyelt kérdés
2015. nov. 2. 20:40
1/9 anonim válasza:
Körfűrésszel vágtam már, van hozzá párhuzam vezető, de talán a fa anyagától is függhet, mert a nagyon száraz kemény fát inkább égeti a magas fordulat miatt. Fenyőnél nem lehet gond. Szerintem.
2/9 anonim válasza:
komolyan mondom, ha nem vagy szakember, egyik szerszám közelébe se menj. amúgy egyik sem erre való.
3/9 anonim válasza:
Inkább szalagfűrész.
Cirkulával vágtam fel az ősszel a kocsibeállóm teljes faanyagát,mert nem volt más.
De rengeteg pocsékolás,ha a 7,5x15-s gerendát hosszában vágod,rendesen ki kell hajtogatni a lap fogait,így egy vágás majd'4mm-t visz.
A kérdés pallóra szól,-5centis anyagnak már kézi körfűrésszel is neki lehet állni,-ha nincs más,és csak 1~2 vágásról lenne szó.
Legkönnyebb,gyorsabb,pontosabb,gazdaságosabb ezek közül a szalag
4/9 anonim válasza:
A szalagnál valóban keskenyebb a vágási keresztmetszet, és ennyiben ki is merül az előnye erre a munkára. Nagyon nehéz vele egyenesen vágni, 2-3 méter hosszan pedig egyenes, párhuzamos vágásokat csinálni amatőrként, otthon épített géppel szinte lehetetlen is. körfűrészhez lehet vezetőt rögzíteni és azzal könnyebb egyeneset csinálni, én tuti azzal vágnám.
5/9 anonim válasza:
Csak simán elvágni hosszirányba megteszi bármelyik gép, ami elviszi a palló vastagságot. De ha nem szőlőkarót vágsz, akkor a palló nagy pontosságú hosszirányú méretre vágása körfűrészen történik.
6/9 TappancsMancs válasza:
Mindkét esetben a megvezetés a lényeg. Szalagosnál ehhez asztal is kell ezért macerább összehozni mert hagy hosszokhoz toldani kéne már az asztalt is + megvezető sin is kell. Körfűrésznél elég lenne a sínezést rászorítani a fára, ha ez pontos és rendes gép nem lötyög kotyog éles és jól fektetve vezetve vágsz jó is lesz. Még dekopírral is vágtam tükör egyenest de jó gépet igényel és nagyobb a vibrációja rászorításnál ezért nehezebb vele. Mert az meg ideoda mozog nem körmozgás. Mindegy a körfűrész jobb lesz. De szerezz be totál egyenes acél sinezésnek valót.
7/9 TappancsMancs válasza:
Meg olyan tárcsával vágd ami nagyoláshoz és a vastagsághoz jobb hogy jól haladj vele.
8/9 TappancsMancs válasza:
Még egy tipp hogy könnyebb legyen. Fogasd fel méterenként a sinezést és az egész lécet is rögzítsd, hogy ne azzal kelljen foglalkoznod vágás közben hogy még mozog is az egész. Akkor csak a sinhez kell illesztened.
9/9 anonim válasza:
Bármelyik alkalmas, csak figyelembe kell venni a kétféle fűrész sajátosságait. A Hosszanti vágás eleve nehezebb, mert a fa hosszanti rostjai tengelyirányban rugalmasak, ezáltal a fűrész inkább ékelve feszít, azaz a fűrészlapra erős oldalirányú nyomóerő hat. A körfűrész magas fordulatszáma miatt fokozott a fűrészlap felmelegedése és a fa megégése. Csak kis előtolással szabad dolgozni, erősen terpesztett fogazattal és ajánlatos kenni a fűrészlapot (pl. szappannal)és az égett szag megjelenésekor csökkenteni az előtolás sebességét. Szalagfűrésznél a fűrészlap felmelegedése kevésbé következik be, viszont az előtolással még inkább óvatosnak kell lenni az egyenes vágási vonal elérése érdekében ill. a szalagvezetőket megfelelően kell beállítani.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!