Lehet hideg levegőt előállítani?
Egy házi készítésű klímára pályázok. De semmi ötletem nincs hogy hogy tudnék víz segítségével hideg levegőt előállítani.
Van egy példám , ami nem a leghatékonyabb de azért leírom :)
tehát a szerkezet: Van egy 25 literes hordóm , amibe kb. 3/4-ig töltve van vízzel. És még van benne egy 1,5 literes jéggel teli pet palack. A hordó alján levegőt juttatok be egy kompresszor segítségével. A hordó teteje szerintem vizes lenne a pára tartalom miatt ( mert zárt rendszer) ezért valahogy ki kell juttatni. A hordó oldalának alsó részéből menne ki egy cső , ami egy
motor hűtőradiátorába folyna keringető szivattyú segítségével( hűtőradiátort fújná egy ventilátor). A hűtőradiátorból visszamenne a hordóba és így forogna a víz körbe-körbe. Ebből a kérdésem az lenne hogy a kompresszorral nyomatott levegő hűtené a vizet vagy melegítené ?
Nem , épp ezért akarok házi klímát valahogy bűvölni minthogy vegyek egyet amit 5millióé hajlandóak beszerelni.
Jégpótlás: ara valahogy nemgondoltam :):(
Akkor valami ötletet mondjatok... ;):)
Ez sajna hibás elgondolás. A hatásfoka nagyon rossz arról nem is beszélve, hogy a légköbméterre vetített teljesítmény az alapja az egésznek, gondold végig hány fokos vizet kellene előállítanod ahhoz, hogy egy nappalit lehűts 2 fokkal. Nyáron a te hordódba max.15 fokig bírod jéggel lehűteni (honnan szedsz annyi jeget?) a vizet, mire beér a csőrendszeren keresztül a házba felmelegszik 20 fokra, egy autóhűtőn keresztül percenkén kb 1 köbméter levegőt fúvatsz át. Egy 5*3 méteres szobában 35-40 köbméter levegő van ez azt jelenti, hogy kb 40 óra alatt tudnád levinni 25 fokra a hőmérsékletet...
hát...
Ennél azért olcsóbb egy klíma; 100.000 Ft beszerelve
Ha házi megoldáson gondolkozol hatékonyabb a hordós megoldásnál egy vizes lepedőket lengető gépezetet tervezni
Áss el a kertben 2m mélyen 50m hosszan PVC lefolyócsövet, és egy sima ventillátorral azon keresztül fújjad be a levegőt a lakásba. A föld olyan mélyen nyáron is kb 12-15 fokos, az lehűti a levegőt is.
Nnnna azért nem teljesen sima az a ventillátor, amit be kell ehhez szerezned, kb 30eFt. És a cső sem olcsó, meg a földmunka sem. De az üzemeltetését olcsón megoldhatod. Én ilyet csináltam.
Nem tudom az utolsó tudja-e, hogy miről beszél... A hűtőszekrényben a kompresszor a hőszivattyú, és nincs benne "extra" keringető...
És persze, hogy meleg a kompresszor, hiszen a hűtőtérből elvont hőt ez kapja meg, ezért melegszik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!