Ventilátoros elszívó, szellőzőn keresztül nem jön be nagyon télen a hideg?
Leszerelésre került a konyhában egy régi parapetes gázkészülék. Mivel a falban a lyuk adott, gondoltam nem falazom be simán, hanem egy csővel, aminek a belső felén lenne egy ventilátor, a külső felén meg egy rács.
Tehát ezek kintről befelé: [link]
Ez a rács egyfajta visszacsapószelepként működik. Azaz kintről nem tud befújni a szél. De nem engedi be nagyon a hideget?
Köszönöm a válaszokat.
Csak arra gondoltam, hogy ugye ez a rács sem zár légmentesen. Na meg csak nagyobb a hőátadás egy pár mm vastag műanyag lemezen, mint egy 38cm vastag téglafalon. Mert ugye így ha nem megy a ventilátor pár mm műanyag fog elválasztani a kinti -20 foktól. Bár az igaz hogy nem nagy felület. Emiatt talán nem lesz jelentősége.
Szia!
A korrekt válaszhoz pro és kontra kell nézni a tényeket!
ELŐNYEI: Szellőzik a lakásod (csökkenő pára=kisebb esély a penészedésre kellemetlen szagokra), és mindezt szabályozottan teheted mert az elszívást akkor kapcsolod be amikor akarod. A már meglévő rést a házad falazatán hasznosítani tudod.
HÁTRÁNYAI: Sajnos a meleg ott szökni fog! Annak a vékony műanyag lapnak ami visszacsapószelepként működni fog 1000%, hogy nincs olyan szigetelése mint a minimum 30cm vastag falazatodnak. Ezt esetleg lehet csökkenteni légáramlás által könnyen átjárható anyag, csőbe történő berakásával(én így csinálom télre). A kültérből sokkal jobban be fognak szűrődni a hangok ugyanis a "visszacsapónak" a hanggátlása is rosszabb, ja ugyanez kifele is igaz ha szerettek kiabálni ez kint is jobban fog hallatszódni.
A visszacsapó szelepnek van egy olyan sajátossága, ha belül megnő a nyomás akkor nyit majd ha kiegyenlítődik akkor zár, sajnos ez néha zajjal jár esetleg a szél is tudja mozgatni. Persze ez megszokható főleg ha nem hálószobáról van szó.
Laci
Köszönöm az újabb hasznos hozzászólást.
Erről mesélnél bővebben? "Ezt esetleg lehet csökkenteni légáramlás által könnyen átjárható anyag, csőbe történő berakásával(én így csinálom télre)."
Konkrétan mit raksz a csőbe?
Láttam olyan ventilátort, ami belülről is egy zsaluval automatikusan lezár. Ez talán nagyobb hanggátlást és hőszigetelést eredményezne, mintha csak kívül zárná az a rács.
Olyat is láttam, amiben van páratartalom érzékelő. Ha egy beállított érték fölé megy a páratartalom, automatikusan bekapcsol a ventilátor. Ha ez alá megy akkor meg ki. Ez elég hasznos funkciónak tűnik.
Nekem is ilyen van mint az 1 képen.
Valóban jól működik,de ha bizonyos szögből fúj a szél,akkor emelgeti a lamellákat és zörög.
Szia!
Nos én többféle anyaggal is próbálkoztam már mivel megvan egy pár éve... Nem tudnám igazán megmondani melyik a legjobb. Szóval használtam már üveggyapotot nem megtömve a csövet! csak lazán. Volt, hogy egy már nem használt póló volt a hőszigetelés természetesen időnként mondjuk szezononként cserélni kell mert elkoszolódik...
De elszívókhoz árulnak direkt szűrőbetétet (nem az aktívszenes, hanem a vastagabb) azon biztos könnyen átmegy a levegő.
Laci
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!