Épített már valaki otthon magának sörkollektort?
A legolcsóbbat venném. És feketére festeném. A napsugárzás néhány év alatt úgyis szétégeti. Nem keresgélném a legjobb hőátadó képességűt.
Helló!
Én most kb. egy hónapja fejeztem be és szereltem fel a falra!
Tapasztalataim?!
Barkácsolás! Így eleve úgy álltam neki, hogy ha nem is működik úgy, ahogy a neten találtam róla leírásokat, akkor is jól szórakozok amíg megépítem!
Barkácsolás, tehát valóban fokozottan oda kell figyelni a sérülések elkerülésére (fúrsz, faragsz, fűrészelsz! Ezek mind veszélyesek is lehetnek!)
A propagandaként, szinte mindenhol az első sorokban olvasható "Fillérekből megépíthető", természetesen hülyeség! Az enyém, cc. 40-50 ezerből működik jelenleg is 35'C levegőt fújva a lakásba és a szobában 20+ 'C van. A sörös dobozok ingyen voltak (kaptam őket), a faanyag szintén ingyen volt leszámítva a hátoldalnak használt OSB lemezt. Amit meg kellett vennem az a festék, a ragasztó, a szilikon, a szigetelés, tükörfólia és a polikarbonát lemez ami mellbe vágott a maga 12000 forintos árával! ;)csőventilátort használok hozzá ami leheletként fújja be a meleg levegőt.
Érdekesség volt, hogy amikor elkészültem vele, de még nem szereltem fel a falra, kipróbáltam és 60'C-os levegő jött ki belőle úgy, hogy merőlegesen a napra állítottam. Ekkor volt a kinti hőmérséklet nagyjából 17 fok.
Most délnyugati irányban van felszerelve és ~27'C-ra beállítva a csőtermosztát! Tehát ha eléri ezt a hőfokot a kollektorban levő hőmérséklet, akkor elindul és amíg ez alá nem esik, addig megy. Ez általában délután 2 és 4 között történik meg.
Nincs beépített hőmérőm, de időközönként rá szoktam mérni hogy mekkora a beáramló levegő hőmérséklete és volt, hogy 40+ mértem (ennél feljebb nem nagyon ment felszerelve).
Amire oda kell figyelni (ha még nem késtem el nagyon a tanáccsal), akkor az a szigetelés! Ez miatt, nekem egyszer szét kellett szednem és megigazítanom a burkolatot, mert elszökött a meleg levegő...
Ha még nem csináltad meg, akkor sok sikert hozzá. ha igen, akkor kérlek oszd meg velünk a tapasztalataidat!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!