Hány wattos napelem hálózat kell két laptop, egy hűtőszekrény, és néhány ledes lámpa üzemeléséhez?
Ez nem ilyen egyszerű, mint az előttem szóló mondja. A napelem egyenáramot termel, ehhez feltétlen szükséges még egy inverter ami az egyenáramot 230V váltóárammá alakítja.
A ledes lámpák néhány tíz watt teljesítményűek lehetnek. A két laptop sem sokkal több. A probléma a hűtővel lesz. Annak a teljesítménye sem több 100W-nál. Ki-be kapcsolásnál viszont olyan jelentős áramlökést produkál, ami egy pillanatra a teljesítménye tízszeresével is megterheli a hálózatot.
Az inverterek pedig nem jól tolerálják ezeket az áramlökéseket.
Én egy 500W-os (kb. 700VA) inverterről próbáltam hűtőszekrényt üzemeltetni, és nem ment róla. Tehát kb. 1000W-os inverterre lesz szükség, és 4-500W-nyi napelemre.
Ezen túl nem ártana némi akkumulátort is tenni a rendszerbe, mert ugye nem mindig süt a nap, amikor süt, akkor meg nem kell a lámpa.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!