Villanyszerelők, Csillár bekötés ez igy jó?
Először is a munkát nem én csináltam. Szóval rokonomnál volt egy 3 ágú csillár-Ugyan csillárkapcsoló volt feltéve, de a csillár kialakítása az olyan volt hogy csak 1 fázis meg 1 nullát lehetet bekötni, a 2 fázis kábele nem volt kötve sehova, igy mind a 3 ágat egyszerre kapcsolta. Hálózat alumínium. Most rokonom szerzett egy 5 ágút.
Amin 3 vezeték volt. Ismerösöm felrakta Mivel itt 3 vezeték volt igy bekötötte mindhármat. (Barna,kék, Zöld/sárga) A zöld sárga a földelésnek kéne lennie szabvány szerint
A helyzet a következő ha a egyik kapcsolóval felkapcsolom akkor világít mind az 5 de csak éppen hajvány sárgán, ha a másik kapcsolóval akkor 3 ég a többi nem, de halkan már zúg a kapcsoló szóval csak 2 izzót bír el. (régi csillárban 2. 11 Wattos takarékos izzó volt ebbe az újban 4 darab 40W meg egy 25W-s E14-es gyertya izzó van.
Amúgy ha kettő kapcsolós csillár lenne akkor nem két barna kábelnek kéne lennie vagy itt a Zöld sárga nem földelés hanem a másik fázis?
Köszönöm a választ, Régi csilláron volt kék, és fekete szerintem ugyanez alapján kötötte vissza, (tehát kék-et a kékhez meg feketét a barnához) legalábbis remélem.
Mennyezetből 3 Darab fekete alu kábel jött ki, Sajnos síma nincs alatta még egy szines szigetelő réteg :( amiből az egyik ág besem volt kötve, most azt lett a Zöld sárga gondolom az a másik fázis. Tehát az 5 ágún volt zöld/sárga. Földelés szerintem a szobában nincs is mert 2 konnektor van mind kettő földeletlen, meg az előszobában is.
A kapcsoló búgásról meg csak ha 3 izzó van bent akkor az búg ha csak 2 akkor nem. De 3 nál is csak a felkapcsolás után pár másodpercig.
Vagy még az is lehet hogy a kapcsoló rossz? vagy csavar lazulás stb.
Egyébként az egész házban ilyen a teljes hálózat még egy alternatív kapcsolót sem volt képes a elöző tulaj normálisan bekötetni.
Ja és mikor az 5 égett hajvány sárgán kiszedtem az egyik izzót mondom hátha csak nem bir 5-öt egyszerre erre amint kiszedtem kialudt a többi is szóval olyan volt mint valami soroskapcsolás.
Mindenesetre valamelyiknap felkapcsolom és ránézek fázisceruzával a fém részekre hogy van-e rajta fázis.
Szerintem hívj egy villanyszerelőt.
Ha nagyon nem szeretnéd, akkor elsőként: A csillár kiállásánál a három vezeték, egy nulla, és két kapcsol fázis rendben van? Ha igen, akkor a csillár vezetékeit cseréld ki. Minden foglalattól jöjjön egy kéteres kábel, és a bekötő csokinál egyesítsd őket. Az összes nulla mehet egy helyre, a fázisokat pedig vagy egy (mindig ég az összes), vagy két csoportba szedve (2-3 vagy 1-4) kösd össze. Így párhuzamosan lesznek bekötve a foglalatok. A földelést (ha a kiállásnál nincs) kénytelen leszel kihagyni.
Egyébként a kapcsolót nem terhelhetné túl, mert az össz áramfelvétel nincs 1A, ennyit meg a legótvarabb kapcsolónak is bírnia kell.
azért ég halványan, mert sorosan lettek bekötve az izzók; és azért alszik el mind, ha 1 et kitekersz. a zúgás talán abból ered, hogy nem megfelelő feszültséget kapnak és a kötések nem túl jók.
a csillárnál meg kell nézni, hogy a vezetékek pontosan mik. aztán a csillárkapcsolónál is lekellene ellenőrizni a vezetékek azonosságát. egy folytonosságvizsgálóval mindez megoldható.
ha a zöld/sárga valóban védővezeték (ezt meg kell nézni), akkor annak nullának való felhasználása komoly veszélyeket rejthet.
kössed ki mind 3 vezetéket. a kapcsoló felkapcsolásával nézd meg, hogy melyik 2 a fázis.
ezután kössedbe a nullát és 1 fázist.
úgy kösd be, hogy normálisan égjen néhány égő. ezután kösd be a 3. vezetéket is. ha furcsán világít valamelyik, akkor a legelőször bekötött 2 vezetéket cseréld fel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!