250 li2teres kádhoz hány literes bojlert kell vásárolnom?
Tegyük fel hetente egyszer-kétszer feltöltjük a kádat.
Ilyenkor a bojlert csak erre fűtenénk fel. 75 fokos vízzel.
De nem tudom hány literes bojler kéne, hogy jó meleg legyen a víz.
80 az általános ugye. 50 már nem jó?..
mert viszont máskor, amikor nem töltjük a kádat, gyakorlatilag nincs szükség annyi forró vízre mert ketten vagyunk.
Vennél inkább átfolyós vízmelegítőt, abból annyi meleg vizet engedsz, amennyit akarsz, és nem kell egy nappal előre gondolkodni, ha tele kád vízben akarsz fürdeni! Arról nem beszélve, hogy ha kevesebb víz kell, akkor nem fog feleslegesen felmelegíteni 120 litert.
Csak ne régi FÉG-et vegyetek, hanem valami rendes, ún. folyamatos lángszabályzású készüléket.
Keskeny és rövid kádunk van....akkor tudtam egy kb telekád forróvízbe megfürdeni amikor maxra nyomtam a 80 literes bojleren a hőfokot (ez csak ritkán volt mert eléggé szép mennyiséget elfogyasztott az áramból).
Most már végre átfolyós gázos rendszer van a kazánnal együtt.....végre mindig bőven van forróvíz és mindig annyi amennyi kell.
Jó lenne az átfolyós (akár elektromos is) de vagy használt van, vagy drága. Én is olyat vennék szívesebben...
Viszont nálunk nincs bevezetve a gáz, de lehet, hogy rá lenne kötve a bojler egy hőcserélőre (a be és kimenő ágon keringetném a vízet) így a fűtésről is lehetne melegíteni. Ehhez kell egy külső rézspirál majd. Meg okos rendszer, hogy ne follyon soha vissza és ne melegedjen túl.
Ha nagy kádban szeretsz forró vízben főni (nálam ugyanez a helyzet), akkor kell a 120 l, mert ki tudja, mit hoz még a jövő, ne kelljen új bojlert venni.
Kitapasztalod, mennyi meleg vízre van szükséged, és annyival lentebb veszed a hőfokot. Az még gazdaságosabb is: a kádnyi forró vízhez ugyanannyi áram kell kis és nagy bojler esetén is, viszont ha melegebbre fűtöd a vizet, akkor nagyobb a víz és a kinti levegő hőkülönbsége, így nagyobb lesz a hőveszteség. (Bár ennek sok jelentősége nincs, de annak igen, ha kifogy a meleg víz.)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!