Miért levegősödik le a radiátor fűtés rendszer?
4 éve lett egy másik vegyes tüzelésű kazán berakva, régi gravitációs rendszerhez, de keringető szivattyúval.
eddig semmi gond nem volt vele, de most ebben a szezonban állandóan levegős lesz.
nincs rajta automata légtelenítő, golyós szelepek vannak a magas pontoknál ott lehet kiengedni a levegőt.
miért lesz most levegős?
már 2x kitengettem a levegőt idén, de ma megint az utolsó két radiátor a rendszerben csont hideg volt, ismét egy jó nagy adag levegő jött ki..
de eddig nem volt vele ilyen gond, 4 szezont fűtöttem vele gond nélkül, valahol levegőt kap de nem tudom honnan.
1.Vagy mindig megmarad egy kevéske levegő "valahol" és többszöri légtelenítés szükséges,a probléma megoldódik
És/Vagy(!)
2.Megforr a kazánban a víz, mert nincs akkora áramlás,és a kazán tovább fűti,..ergo gőzbuborék képződik ,még ha a víz nem is forr 100%-on.
Kevesebb huzatot adj neki(lassabb égés),vagy segéd puffert(tartályt) építs hogy a víz hidegebb legyen.
És nyiss ki minden radiátort 100%-ra.
#4 az lesz amit mondasz, hogy megforr a víz, mert hiába a keringető, a nagy cső keresztmetszet miatt lassan tudja megfordítani a vizet.
és idén fűtünk először szénnel, ami lényegesebben jobban fűti a hőcserélőt.
erre nem gondoltam volna, köszi a segítséget!
Ha vegyes tüzelésű kazánotok van, remélem, hogy nyitott tágulási tartálya van a rendszernek. Ebben az esetben ha van a tágulási tartályban víz (és nincs elfagyva) akkor az állandóan nyomás alatt tartja a rendszert => vagyis nem tud "belemenni" a levegő. Más kérdés, hogy a víz felszínén keresztül oldódik bele gáz, ami az elő felfűtéskor kiválik és ezt ki kell engedni a légtelenítőkön.
Ha zárt tágulási tartály van, akkor nagyon remélem hogy megfelelő biztonsági szelep is került mellé, méghozzá úgy hogy a biztonsági szelep és a kazán között nincs elzáró szerelvény. (nehogy véletlenül valaki kizárja)
Ha a tágulási tartály előnyomása nem megfelelő, akkor nem tudja befogadni a teljes táguló vízmennyiséget és a felesleg lecsöpög a biztonsági szelepen. A fűtés leállása után a víz lehűl és mivel a tágulási tartályból nem áramlik utána víz, lecsökken a nyomása, vákuumos lesz. Ez azt vonja maga után, hogy ha bárhol van egy kis tömítetlenség, akkor azon keresztül tud levegőt beszívni. Ilyenkor a megoldás hideg fűtési rendszer mellett a megfelelő előnyomás beállítása, hogy a levegősödés ne következzen be.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!