Elkezdett szikrázni meg pattogni a villanykapcsoló.
Miért?
Figyelt kérdés
Hozzáteszem előzőleg nem működött, pontosabban nem mindig tudtuk felkapcsolni a villanyt, ezért nem használtuk. Na de a lényeg, hogy tévénézés közben egyszercsak elkezdett szikrázni meg pattogni a kapcsoló, sőt füstölni is. Mire áramtalanítottam, addigra annyira deformálódott a kapcsoló műanyag része, hogy ha akarnám se tudnám fenti állásba kapcsolni. Ja és eléggé fel is forrósodott, az égett műanyag szagról nem is beszélve. Szerintetek ez mitöl lehetett, és hogyan lehet megoldani ezt a problémát? A kapcsoló egyébként egyetlen izzót működtetett.
A vezetéket rögzítő csavar kilazulása okozta. Vegyél egy új kapcsolót.
2014. okt. 20. 04:25
2/11 kata kata válasza:
Érintkezési hiba okozta a szikrázást.Kapcsoló csere.
2014. okt. 20. 05:32
3/11 anonim válasza:
Ahogy előzőek írták, valami érintkezési hiba lehetett, nagy volt az átmeneti ellenállás, az áram hőhatása miatt felmelegedett a kapcsoló. Csere. Házilag is megoldható teljes áramtalanítás után.
2014. okt. 20. 07:02
4/11 A kérdező kommentje:
Szétszedtem a kapcsolót. Bal oldalt fent egy kék vezeték van rögzítve, jobb oldalt meg egy kék és egy fekete. A jobb oldaliakról leolvadt a szigetelés. Van itthon új kapcsolóm, ha ugyanúgy kötöm be, mint a régit, akkor az frankó lesz? Nem nagyon értek hozzá sajna. :/
2014. okt. 20. 09:33
5/11 kata kata válasza:
Ugyan úgy kösd be mint a régit.Csak előtte áramtalaníts!
2014. okt. 20. 10:11
6/11 A kérdező kommentje:
Na inkább hívok egy villanyszerelőt, mert ez így nem állapot. Nem akarom a véletlenre bízni. Köszönöm a válaszokat!
2014. okt. 20. 13:10
7/11 anonim válasza:
Első olvasatra én 1 régi egy direktes váltó kapcsolásra gondolok, valószínű kicserélhették a régi nagy ívterű kapcsolót egy újabb verzióra ahol az ívtér kicsi. Szépen összeváltott a mozgó érintkező a fázis és a nulla között és szépen beégett ez okozhatta a zárlatot. Vagy át lesz vezetékezve 2 direktesre, vagy 1 átkötés de akkor csak 1 helyről lesz kapcsolható az áramkör. Hiába raksz fel új kapcsolót az is szét fog égni.
Villszer.
2014. okt. 21. 05:06
8/11 anonim válasza:
+++++++++nem mindig tudtuk felkapcsolni a villanyt, ezért nem használtuk++++++++++
Szánalmas. nem csak ez, hanem az egész. elképzelem, hogy nézik a tv-t, közben összedől a ház
2014. okt. 21. 06:10
9/11 A kérdező kommentje:
8/8: két hete költöztünk be a házba, tudtuk, hogy vannak problémák, de a pénztárcánk nem engedi, hogy mindent egyszerre orvosuljuk. Ez van. Egyébként sem számít ilyenre az ember szerintem. Amúgy azt mondta a villszer, hogy valószínűleg túl lett terhelve a kapcsoló alatt közvetlen elhelyezkedő konnektor, ami össze volt kötve a kapcsolóval. Amit a konnektor bírt, azt a kapcsoló már nem bírta, függetlenül attól, hogy nem volt használatban a kapcsi. Mit gondoltok?
2014. okt. 21. 18:03
10/11 Esprimo Mobile válasza:
Nem hülyeség, van ilyen. Nekem panelbe a szobába van 3- házgyári konektor a falon, mint tapasztaltam maguk a konektorok osztják sorba egymásnak a vezetékeket. Pár éve a középsö ami egy szekrény mögött volt évek óta nem használva pattogni kezdett idönként, de nemtudtam beazonosítani a hangot, majd feltünt egy este hogy a pattogás zavarja a 3-dik konektorra dugot tv-t (pórszívózásokat leszámitva mindig 200-watt alat van a szoba áramfogyasztása). Ezután kilestem a bünöst de már addigra néha sercegett is. Áramtalanítottam szétkaptam a konektort és az egyik duplavezetékes bekötésnél égés nyomot találtam és a csavar is tul laza volt, megcsiszoltam fémtisztára a sarukat, ujrablankoltam a vezetékeket és visszakötöttem. Ez kb 5-éve volt azóta no problem. Aluminium vezetékes a lakás , azt hallotam azoknál az iesmi gyakrabban elöfordul. Jóltetted hogy komojan vetted , az ien hibák feszültség zavarai tönkrevághatják a tv-t számitógépet stb. , de rosszabb esetben meggyulladhat a szigetelés a hibás részen ami lakástüzé terjedhet.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!