Fel tudom tölteni a gombelemet zsebteleppel?
A sima elemben egyirányú folyamat zajlik, emiatt nem tölthető: hiába próbálod, a kémiatanárod nagyon szívesen elmondja mi miért így van.
Szóval ne is próbáld, mert semmire nem mész vele. A csomagolására sem véletlenül írják rá, hogy felnyitni, ütögetni, tölteni (stb.) tilos.
HA nagyon egyszerűen akarok fogalmazni, akkor kétféle kütyüt gyártanak, amivel a készülékeidet üzemeltetheted.
1. elem
2 akkumulátor
Az elemet nem lehet tölteni, mert a feszültséget kémiai reakció termeli, és a termelés során
a) vagy az egyik elektróda elfogy
b) vagy az elektrolit fogy el,
c) a reakció során gáz képződik és eltávozik a rendszerből
szóval a folyamat, ami az áramot termeli NEM megfordítható.
Az akkumulátor ellenben a kisütés (lemerülés) után feltölthető, mert azt erre tervezték. Általában duplája az ára a jó minőségű elemhez viszonyítva, de legalább száz alkalommal feltölthető és kisüthető. Általában töltővel együtt árulják.
Mindezek után, ha egy 1,5 V-os gombelemet összekapcsolsz egy 4,5 V-os zsebteleppel (pólushelyesen pozitívat a pozitívhoz), akkor áramot indítasz a gombelemben. De azokat az anyagokat, amik elfogyása okozta az elem kimerülését, nem tudod ezzel az árammal helyreállítani. Másrészt, mivel jóval nagyobb áram indul, mint amivel egy ilyen akkumulátort (ha nem elem lenne, hanem tölthető akkumulátor) tölteni kellene, az áram hőhatása intenzív melegedést okoz. Ez a melegedés az elem felrobbanásához is vezethet!
igazából nem. mivel más az anyaga, vagyis nem tölthető. csak a magasabb feszültség "átmegy" az alacsonyabba. közben kémiai reakció játszódik le -vagyis elektrolízis féleség indul be, ami gázképződéssel jár. az elem nem erre van méretezve, nem ez a rendeltetés szerinti használata.
mivel a belső ellenállás a mérvadó, így kisebb feszültségnél kisebb áram megy keresztül, így lassabb a belső reakció is.
Gyerekkoromban nálunk is divat volt ez, én is kipróbáltam, persze, pozitívot tettem a pozitívhoz, fel is robbant, ahogy kell.
Én csak megijedtem, de osztálytársamnak egy hét múlva a szemében kötött ki egy fémszilánk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!