Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Ennyire megszigorították az...

Ennyire megszigorították az építkezést?

Figyelt kérdés
Az építészmérnökünk azt mondta, vége a jó világnak. Mindenhez engedély kell, és szinte minden munkát csak szakember végezhet, ráadásul kijönnek ellenőrizni és leellenőriznek minden. A számlákat, a vállalkozókat és nagyon megbüntetnek, ha vmi nem stimmel. Igaz lenne? Pedig mi úgy vágtunk bele, h a munkák nagy részét magunk végezzük. Most akkor minden 2-3x annyiba fog kerülni?
2009. dec. 11. 14:52
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Tényleg sokat szigorítottak és úgy tudom, hogy kettőtökön kívül más nem igazán dolgozhat az építkezésen elvileg. Hatalmas parasztság, hiszen vidéken szinte mindenki kalákában építkezett eddig.

További röhej, hogy pl. az unokatesóm szőlejében nem szüretelhetek mint segítő családtag, mert nem fizet utánam tb-t. Ez agyrém, komolyan. Kiskönyvet kellene kiváltanom, amibe bélyeget, vagy mi a sz.rt kell ragasztani. És ami a legdurvább, szüreti időben helikopterekkel köröznek az apehosok és ahol látják, hogy szüret van, lecsapnak ellenőrizni. Hát, nem tudom, de szerintem a helikopter költségei sokkal többe kerülnek, mint ami a bevétele így az apehnak. KÖZRÖHEJ ez, hogy ilyet megcsinálnak. GUSZTUSTALAN!

2009. dec. 11. 15:33
 2/6 anonim ***** válasza:
80%
A gázszerelés nagyon szigorú. Először is a gázvezetéket meg kell terveztetni. Utána kijönnek, átveszik a gázórát, amiért fizetsz. Jön a kazánbeüzemelő átveszi a kazánt, azért is fizetsz. Ráadásul a gázt semmiféle formátumban nem oldhatod meg, szigorúan csak tervezéssel. Egy gázvezetékcsőnél ha le akarsz ágazni egy T idommal, és kivezetsz az idomból egy 50 cm-t, már akkor meg kell terveztetned a gázt, amúgy nem nyúlhatsz hozzá mert iszonyú büntetéseket szabnak ki ha rájönnek. Sőt, ha bedöglik a kazánod, igazából akkor is újra kellene terveztetned a gázt, függetlenül attól hogy mondjuk csak egy 10 cm-es darabot hegesztesz hozzá az acélcsőhöz. Egy gázszerelő...
2009. dec. 11. 15:59
 3/6 anonim ***** válasza:

Engedély, meg terv idáig is kellett (volna). Az viszont túlzás, hogy senki sem segíthet, közeli hozzátartozók minden további nélkül:

[link]

Mondjuk az nem értem miért olyan nagy baj, hogy nem az ivócimborák, hanem 2 ács emel egy tetőt, vagy kőműves egy falat?

2009. dec. 11. 20:53
 4/6 anonim ***** válasza:

A gázszerelés eddig is így volt, az nem változott.

Nálunk a rokonságban van ács is, kőműves is, vízvezeték szerelő, burkoló. Mindenki körbe segíti a másikat. Nem alkesz semmire sem jó segéderők, hanem olyanok, akik értenek is hozzá. De mondjuk betont keverni tud a cimbora is, ha segíteni akar, vagy hordani a cuccot, vagy hasonlók. De elvileg nem lehet :S

2009. dec. 12. 00:16
 5/6 anonim válasza:
68%
Az én javaslatom: eleve érdemes olyan helyen építkezni, ahol kicsi az ÁVH-aktivitás (csendes, eldugott helyek). Előre ki kell dolgozni egy vészforgatókönyvet a tett színhelyének mielőbbi elhagyására, ha gyanús alakok (ávósok) közelednek (riadórendszer, menekülési útvonal). Ha tényleg sokan mozognak az utcán, érdemes olcsón nagy mennyiségű hullámpalát szerezni, s azt a kampányszerűséget mellőzve ideiglenesen a kerítésre szerelni. Kívül egy őrszem alkalmazása is indokolt lehet. Az építőanyag kiszállítása lehetőleg éjszaka történjen. A nagyon látványos, de kevés zajjal járó műveletek éjszaka is elvégezhetők. A lényeg a titoktartás. Ha nagyon szükséges, a szomszédot egy kis ellenszolgáltatásért cserébe be lehet szervezni a hálózatba. Mindez persze többletköltséggel jár, de még mindig gazdaságosabb, mint behajolni a hatalomnak.
2009. dec. 30. 16:42
 6/6 anonim válasza:
Szerintem ha szembeköpöd azt a buz... khm úriembert aki kimegy ellenőrizni, abból baj nem lehet:)
2010. jan. 30. 15:39

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!