WC lefolyóba hogy tudok beépíteni levegőbeszívó szelepet?
Adott egy kész rendszer, emeleti WC és a földszinti WC, egy családi házban. Időnkét probléma jelentkezik, hogy valamelyik WC-ből eltűnik a víz és bűz jön ki a lefolyóból. A jelenség oka, hogy az elfolyó víz után vákuum keletkezik, ami elszívja a vizet abból a WC-ből, ami nem volt használva. Ill lehetséges, hogy az utcai csatorna okozza a vákuumot.
Hallottam, hogy ilyen problémát úgy oldanak meg, hogy a beépítenek a lefolyó PVC csövénél egy olyan légszelepet, ami befelé engedi a levegőt és kifele nem, így a vákuum megszűnik.
Mivel az én rendszerem kész és nem férek hozzá, csak a pincében tudnám megbontani a PVC (120mm-es) lefolyót, gondoltam oda betennék egy ilyen szelepet.
Kérdésem az, hogy milyen szerkezet ez a szelep, én még soha nem láttam és hogy mennyire segítene a problémán? Milyen egy ilyen szelep?
A legfelső ponton kell beépíteni a légbeszívót. Ez azt jelenti, hogy általában a padlásra vezetik fel/ki (utólag bárhová kerülhet) a wc szennyvíz csövet és oda építik be.
A pince így kizárt.
A működés lényege, hogy ez egy szelep, amit a vákum megnyit és levegőt szív be a rendszerbe. A vákum megszűnése után vissza zár és így nincs büdös a környezetében.
1. A pince kizárt, mert ha nem zár vissza elönti a pincédet a szennyvíz.
2. Csak legfelső pont jöhet szóba, mert csak így működik.
Nem lesz jó a mosdó mellé, nem fog működni. Tapasztalat. Nekem is így volt, nem is működött. A legvastagabb csőátmérőhöz kell és a rendszer végére légbeszívót beépíteni.
Ennek az ára úgy 7-8 ezer forint körül van.
Fura, mert nekem is a WC melletti kézmosó szifonja mellé van beépítve, és azóta gyakorlatilag megszűntek a bűzelzárási gondjaim.
Van egy gyakorlatilag egymással szorosan kapcsolatban lévő csőrendszer ami általában üres. Ennek aztán tök mindegy, hogy melyik részén adunk levegőt.
Általában a mosdó csöve valahol a WC alatt becsatlakozik egy T idommal az ott lévő 100-as csőbe, ha ezt megszellőztetem, pont ugyanaz, mintha szétverném az egészet és tennék a 100-as csőre még egy T idomot, és arra a légbeszívót, csak így nem olyan látványos, mert nem kell szét verni semmit.
Most kezdjek el rajzolni, hogy az is tudja miről van szó, aki még nem látott lefolyót?
Okoskodni lehet, de a fizikát megváltoztatni nem lehet.
Próbálja ki a kérdező, és majd meglátja.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!