Mi ennek az oka?
Mindig mondták nekem hogyha fémet akarok kifúrni nagyobb fúróval akkor előtte fúrjak elő. De így nem jó, így egy sima laposvasban is szétég a fúrószár. Míg ha ugyanazt a vasat fúrom ugyanakkora fúróval előfúrás nélkül akkor simán át tudom fúrni.
Mi ennek az oka?
(azért ebbe a kategóriába írtam mert talán itt van a legtöbb műszaki ember :))

Ja, közlekedik a fúrószár... :-)
Nem kell túl naggyal előfúrni, csak akkorával, hogy a nagyobbik fúrószárt jobban megvezesse, és sztem egy kis olaj sem árthat. Nemtom, mekkorával fúrsz készre, de sztem egy 5össel elég lehet előfúrni, ~10esig meg nem is fontos, ha satuban fúrsz, meg jól van köszörülve a fúrószár, és nem mászik el.
De ha meg tudod csinálni előfúrás nélkül rendesen, akkor meg akár az is jó lehet, csak legfeljebb ne válassz túl nagy fordulatot, és kend.
Ma épp saválló anyagot fúrtam 14-essel. 4-essel előfúrtam, kapott fúró, vágó üregelő spray-t is rendesen. Állványos fúró+ gépsatu alacsony fordulaton de csak égett a fúrószár... (persze a 4-es vitte mint a vajat)
Aztán fúróélezés és megcsináltam egy másik saválló anyagot is előfúrás nélkül. Lassan ugyan de szépen ki tudtam fúrni. Aztán vissza az előzőre ahol ismét égett a fúrószár.
De jártam már hasonlóképpen laposvassal is.
És minden ilyen után meg is fogadom hogy többet ilyet nem csinálok. Dehát így neveltek aztán legközelebb megint így kezdem...

Az is lehet, hogy a fúrószár már ki van lágyulva.
De ez nem agysebészet, szal ezek a tényezők számítanak.
Ha előfúrás nélkül jól (sőt, jobban) meg tudod csinálni, akkor hajrá!

Az előfúrásnak több oka van. Az egyik ha precízen szeretnél dolgozni akkor először be kell pontozni a fúrás helyét, és azt kicsi fúróval kifúrni, és ez a furat fogja megvezetni a nagyobb fúrót. Ráadásul a pontozásba hiába tennéd bele a nagy fúrót. Az előfúrás másik lényege hogy a nagy fúrónak ne dolgozzon az a része ahol a két éle 1 vonalban találkozik, mert az nem a legideálisabb forgácsoló része a fúrószárnak.
Az hogy a fúrószárad elégett az a rosszul megválaszthatott fordulatszám, nem megfelelő hűtés, illetve a nem megfelelő minőségű fúrószár okozhatta. Ráadásul ha a sima edzett acél fúrószár egyszer megég akkor már nem lesz a későbbiekben ugyanolyan éltartó mivel valamennyit lágyul az anyag.
Ha sok saválló anyagot szeretnél még fúrni akkor szerintem szerezz be cobaltos fúrószárat, ami kifejezetten rozsdamentes anyagokhoz való.

Én még úgy tanultam, hogy a keresztél hosszával megegyező átmérőjű fúróval kell előfúrni.
"Aztán fúróélezés és megcsináltam egy másik saválló anyagot is előfúrás nélkül. Lassan ugyan de szépen ki tudtam fúrni. Aztán vissza az előzőre ahol ismét égett a fúrószár."
Ez akkor lenne misztikus, ha utána még kifúrtál volna 10 lyukat előfúrás nélkül. Így inkább arra gondolok, hogy az az egy lyuk kiszedte a frissen élezett fúró élét a végére.

" ha precízen szeretnél dolgozni akkor először be kell pontozni a fúrás helyét, és azt kicsi fúróval kifúrni,"
igen, ez történt. a 2. at pontozás nélkül csináltam mérgembe. Szerncsére elég pontos lett az is(bár itt annyira nem volt lényeges a pontosság)
"Ez akkor lenne misztikus, ha utána még kifúrtál volna 10 lyukat előfúrás nélkül. Így inkább arra gondolok, hogy az az egy lyuk kiszedte a frissen élezett fúró élét a végére."
Utána próbáltam ás fúrószárral is. De az se vitte. Meg ezt is újra mgéleztem de nem segített.
A fúrószárak anyaga hss acél. Kipróbáltam titánium bevonatos hss fúrószárral is de az eredmény ugyanaz volt.
Élszöget csak szemre és érzésre csinálom. Eddig bevált. De az előfúrással mindig gondba voltam. Még sima laposvasnál is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!