Falra szerelhető power ledes reflektor másnak is csak fél évet bír?
Általában a felkapcsolásnál nagy energiát vesznek fel ami roncsolja az izzókat, ezért hal meg hamar.
Ezt a részét meg nem fejlesztették ki rendesen. Ha állandóan világítana akkor bírná addig ameddig kellene csak a fel-le kapcsolásnál az áramfelvétel hirtelen nagy lökést ad ami folyamatosan roncsolja, főleg ha percenként kapcsol.
Köszi. Lehet ez volt a baj, mert mozgásérzékelővel volt használva a garázsajtó fölött.
Azért percenként nem volt kapcsolgatva, de naponta 2-3-szor fölkapcsolt pár percre.
Most már elég olcsón 4-5 ezer Ft-ért lehet ilyeneket kapni, de akkor azt hiszem visszateszem a hagyományos izzószálasat.
Csoda történt!
Ma délután leszereltem a nem működő lámpát. Leszerelve ráadtam közvetlenül is a 230 V-ot, de semmit nem csinált. Jó, gondoltam, ennek már úgyis mindegy, legalább kíváncsiságból szétszedem, hogy mi van benne.
Levettem az elejéről az üveget, a gumi tömítést, a reflektornak szánt alumínium lapot. Ennél tovább elölről nem jutottam. Már csak a led volt benne. Két vezeték volt ráforrasztva a két pólusáról. Ami tqalán említést érdemel, hogy maga a led egy kb 15x15 mm-es alumínium lapra volt fölfogatva négy csavarfejjel a négy sarkán. Jó masszívan odafogatták a kínaiak. A lap meg valami ragasztóval volt magához a házhoz rögzítve. Tehát a hűtést tulajdonképpen az egész fém ház biztosította.
Elkezdtem bontani hátulról. Kitekertem a négy csavart, levettem a hátlapot, a tömítést. Nem volt túl érdekes a látvány. A dobozban egy újabb doboz volt megbonthatatlan egységként. Valamiféle tápegység volt ez. Az egyik felén input: 230V, 50-60Hz, a másik felén output: 28-33V, 300mA max.
Gondoltam rámérek a tápegységre multiméterrel. Mert azt esetleg megmentettem volna, lett volna egy 30V-os tápom. Vagy ha táp rossz, legalább a ledet műtöttem volna ki, hogy ne mind a kukában végezze.
Ráadtam a hálózatot a méréshez és csodák-csodájára elkezdett világítani a lámpa.
Hogy mi a túró volt vele, nem tudom... Olyan sok csatlakozás sincs rajta/benne hogy kontakhiba legyen. De mindenesetre most jó. Összeraktam, ismét lepróbáltam, még mindig jó.
Visszacsavaroztam a falra, bekötöttem, most is jó. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!