Meglevo aluminium MM vezetekeket szeretnek tehermentesiteni. Milyen vastag veztekkel csinaljam es mekkora kismegszakitokat hasznaljak?
Én villanyszerelőként így csinálnám:
-Bojler mindentől külön 1,5 réz vezeték 16 A megszakító
-Hűtő,mikró és 1 hősugárzó 2,5 réz vezeték 16 A megszakító
-2 dugalj hősugárzónak 2,5 réz vezeték 16 A megszakító
-Tv, decóder a régi MM fal ra 10 A megszakítóval amire még rátehetsz igény szerint egy dugaljat kisebb fogyasztóknak
Ahogy a szakember írta,a leendő megterhelés függvényében kell a vezeték,és a megszakítók is .Én úgy tudom a sodrott
jobb áram vezető .Ha 2.5 akkor meg egyértelmű.Csak elférjen a csőben is .
bojlerhez sztem tegyél egy áramvédőkapcsolót-ez életeket ment-ha hejes a bekötése! mindenképpen külön áramkör, mert leválaszthatónak kell lennie.
1,5mm2-es vezeték 16A-ral terhelhető. ha az óránál 16-os van, akkor fölös utána ennyit bepakolni, a max vételezést az határozza meg.én két áramkört csinálnék-1 bojler, 2 a többi.
sodrottat mindenképp érvéghüvelyezni kell, mert a rossz kötés melegszik és ettől lesz a baj. rakhatsz be vastagabb vezetéket, de nem fontos; a vezetéket meglehet terhelni a névlegessel gond nélkül(a jól méretezett védelem védi), de mindig a kötés lesz a leggyengébb pont. a rossz kötés miatt tűz lehet, de erre a melegedésre nem fog a kismegszakító leoldani.
Én villanyszerelőként így csinálnám:
-Bojler mindentől külön 1,5 réz vezeték 16 A megszakító
-Hűtő,mikró és 1 hősugárzó 2,5 réz vezeték 16 A megszakító
-2 dugalj hősugárzónak 2,5 réz vezeték 16 A megszakító
-Tv, decóder a régi MM fal ra 10 A megszakítóval amire még rátehetsz igény szerint egy dugaljat kisebb fogyasztóknak
baz*dmeg te vagy villanyszerelő????????? a hősugárzónak oda ba*sznél 2.5-öst a bojlerhez meg 1.5-öst????? hát grat hányas lett a vizsgád? vagy vetted a fekete piacon? vagy csak simán sík hü*lye vagy?
-Bojler Hösugárzó 2,5 réz vezeték 2x16 A megszakító
-Hűtő,mikró 2,5 réz vezeték 16 A megszakító
-2 dugalj hősugárzónak 2,5 réz vezeték 2x16 A megszakító
-Tv, decóder a régi MM fal 10 A
Először beszéld meg a szakemberrel hova mit szeretnél, ő majd megmondja hova milyen védőcsövet vezetéket építs be.
A vezetékek méretezésénél figyelembe kell venni a várható együttest terhelést, a vezeték hosszát a szerelés típusát ( kábel, védőcső,csőben futó vezetékek száma, MMfal...). Ezek alapján én nem vállalnám el egy laikus által alapszerelt rendszer bekapcsolását hogy én vigyem el a balhét ha leégeti a házát!Ne sajnáld azt a kis pénzt megtérül. Nem véletlenül tanulják a szakmákat, ha fáj a hasad nem hiszem, hogy elkezded egy késsel kaszabolni hogy majd magam rendbeteszem.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!