Távirányító beragadt gombjainak javításáról mik a tapasztalataitok, vagy ki mit hallott?
Azt tudni kell hogy minden távirányítóban legalább is 90% ban biztos hogy a gombok egy fólián vannak rajta amik egyben vannak. Szétszedésnél simán ki lehet húzni az egészet, és ha egy gomb nem működik rendesen annak az az egyszerű oka hogy alatta a gombfólia már bekoszolódott és a távirányítón az érzékelő már ne képes könnyen reagálni rá.
A kitakarítása baromi egyszerű, csak nem árt hozzá valami alap műszaki érzék. A távirányítót szét kell szedni majd óvatosan a gombfóliát kitakarítani majd csontszárazra szárítani, lehetőleg nagyon gyenge mosogatószeres vízben kell átmosni persze jobb ha nedvesen áttörli az ember hogy ne legyenek rajta vízkőfoltok. Majd a távirányító bukrolatát is érdemes kicsit letakarítani lehetőleg olyan anyaggal ami nem hozza le róla a jelöléseket.
A nyáklapot pontosabban a távirányító legalapvetőbb részét ne takarítsuk le, célszerű kontaktsprével lefújni és áttörölni valami szárazzal olyannal ami nem hullik szanaszét rajta. Ezután össze kell szerelni lehetőleg ne érje a gombfólia alját meg a nyáklapot emberi kéz, mert az befolyásolhatja a működést és akkor működnie kell össze szerelés után. A gombok beragadásának két oka lehet egy ha túl erősen megnyomja az illető akkor a gomb beragad a nyílásba magyarul arrébb csúszik és nem jön ki, vagy annyira koszos már a fólia hogy túlzott nyomásnál ragadósabb lesz.
A legjobb védekezési forma ez ellen egyszerű fóliával körbetekerni a távirányítót finoman és akkor nem lesz koszos, nem kopnak le róla a jelölések.
Oké hogy kinézetre baromi igénytelenül néz ki, de jó praktika ez ellen, és nem kell javítgatni meg pénzt költeni a szerelésre.
Fu köszi a gyors választ! Idáig már eljutottam a dologban, szét is szedtem, tisztítás is okés nyákot csak finoman fülpuccal enyhén vizesen áttöröltem és törlés. Többit mosószeresen és hajszárítóval is átszárogattam. Ezek rendben volnának. De köszi a választ. Most azt nem tudom az alábbi módok közül melyik mennyire tartós?
Legegyszerűbb ha puha grafit ceruzával begrafitozom az érintkezőt ami nem működik mert láthatóan le is kopott a gumiról a gyári vékony grafitozás. Kérdés milyen idő után jön le a grafitozás ha nincs beleolvasztva vagy mi gyárilag a gumiba?
Aztán van aki egy úgysem használt gombot amin tisztítás után látszik is hogy jó állapotban van, azt levágja és ráteszi a kopottra. Itt az lenne a kérdés ez mennyire érzékeny a magasságát illetően? Mert ha nagyon érzékeny rá akkor nem érdemes próbálgatni.
Aztán van aki kis darab alufóliát tesz a rossz gombra lehetőleg bicikli gumi ragasztóval. Itt azt mondják az alufólia nagyon vékony és ezért nem feltétlenül tartós.
Meg van aki pákával finoman megolvasztja de inkább csak áthúzza a kopott gumigombokat. Ez a grafitos gumit kicsit felfrissíti. Ennél az a kérdés hogy ez mennyire kockázatos pákával? Bár ha kicsit megolvad a többi technikával még javítható lenne.
Na mi legyen?
Nem hajszálvékony a réteg!
Tulajdonképpen inkább "polírpapír" finomságút használtam és elég egy huzintás.
Jézusom. Ne hallgass az előzőre! Nem szabad nekimenni a távirányító nyákján az érzékelőnek. A kontakt spray meg nem ide való. Kezdjük ott, hogy jó ha van otthon alkohol. Ezzel kell áttörölni a távirányító nyákját és lehetőleg semmi mással. A gumilapot a grafitpogácsákkal lehet mosószeres vízben elmosni. Az esetek 99%-ban ennyi elég is.
Ha nem elég, akkor elkoptak a pogácsák a távirányító nyomógombjain. Erre én három megoldást tudok javasolni (több nem kell)
1) A pogácsára puha grafitceruzáról kaparsz egy pici grafitport, és szétkened a pogácsán. Ideiglenes, pár hónapos megoldás.
2) Évek óta ismert, bevált recept távirányító javítására. Alufóliából lyukasztóval kis korongokat kell kivágni, majd a grafitpogácsákra ragasztani pl pillanatragasztóval. Tartós megoldás.
3) Ez a távirányító javító készlet, alufólia helyett új grafitpogácsák vannak benne és ragasztó, fel kell ragasztani a régi pogácsákra. Annyira tartós, mint eredetileg.
Én általában az alufóliás megoldást használom, de mindhárom módszert kipróbáltam és bevált. De jó esetben elég a panelt alkohollal áttörölni, és ne csiszold az érintkezőket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!