Hogy oldható meg FŰTÉSI rendszerekben a vízkalapács effektus?
Sürgős!
C12-es kazánunk van.Amikor leáll a kazán felfűtés után hatalmas ütések hallhatóak!Nagyon ijesztő!Annyit sikerült találnom itt a neten(Vízkalapácsnak hívják) hogy ez nagyon káros a fűtési rendszerre nézve!
Tágulási tartály van az emeleten.Elvileg a rendszer levegőmentes.A kazánba hőcserélő lett cserélve.Ezt a problémát kivéve nagyon jól működik a rendszer.

Találtam róla pár cikket, amiben azt írják, hogy ez a hatás akkor alakul ki ha a rendszer áralmását hirtelen megakadályozza valami. A cikkekben ivóvíz hálozatokhoz írják, hogy ez kialakulhat.
Ennek analógiájára meg kellene néznetek, hogy akkor is így működik a dolog ha a fűtés szivattyú nem akkor áll le ha a kazán kikapcsol hanem utána még van egy utókeringetés.
A fenti cikkbe kiegészítő tágulási tartályt javasolnak de szerintem nálatok az nem segítene.
Azt még meg kellene nézni, hogy jól van e méretezve a tágulási tartályotok és ha igen nem hibásodott e meg?
A fentiek csak tippek, mert nem vagyok fűtésszerelő, de ha kipróbáljátok vagy ellenőrzitek nem veszítetek semmit.

A vízkalapács más. Az a jelenség, hogy mikor megnyitod a vizet valahol, akkor az egész rendszerben meglódul a víz, aztán mikor hirtelen elzárod (egykaros csap), akkor a szinte összenyomhatatlan víztömeg üt egyet a rendszeren. (Mint ha nekifutásból akarnál bemenni egy ajtón, de az utolsó pillanatban bevágnák előtted, és bumm. :)
Tekerős csapnál ez jelentéktelen, mert ott folyamatos, viszonylag lassú a vízáramlás megszüntetése.

Nem lehet vízkalapács, mert
-egy ütés lenne, nem ütésEK
-a szivattyú nem zár tökéletesen, ráadásul képes forogni kikapcsolt motorral is, tehát nem záródik el a víz körforgásának útja
Talán a lehűlés, összehúzódás adja a hangot, valahol szoros és rugalmatlan a felfüggesztés.

Komolyan mondom, én nem értem hogy minek válaszolnak olyanok, akik körbelőni sem képesek a hiba okát! Már csak Harkonen hiányzik azzal, hogy rakass be egy puffertartályt.
A nyomásütés (vízkalapács ---> baz+ honnan szednek ilyen hülyeségeket?) az az amit a kettes válaszoló írt, a te problémád meg a kavitáció. Kaptál már választ ebben a topikban (#2-3):
http://www.gyakorikerdesek.hu/otthon__barkacsolas__3901181-c..
Most is csak azt tudom mondani mint akkor, a hőérzékelő alá paszta kell, a termosztátot pedig a helyére kell kötni, nem a tápkábelre és lesz utánkeringtetés.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!