Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Hogy oldható meg FŰTÉSI...

Hogy oldható meg FŰTÉSI rendszerekben a vízkalapács effektus?

Figyelt kérdés

Sürgős!

C12-es kazánunk van.Amikor leáll a kazán felfűtés után hatalmas ütések hallhatóak!Nagyon ijesztő!Annyit sikerült találnom itt a neten(Vízkalapácsnak hívják) hogy ez nagyon káros a fűtési rendszerre nézve!

Tágulási tartály van az emeleten.Elvileg a rendszer levegőmentes.A kazánba hőcserélő lett cserélve.Ezt a problémát kivéve nagyon jól működik a rendszer.

2013. febr. 8. 16:40
 1/6 Zsolt75 ***** válasza:
66%

[link]

Találtam róla pár cikket, amiben azt írják, hogy ez a hatás akkor alakul ki ha a rendszer áralmását hirtelen megakadályozza valami. A cikkekben ivóvíz hálozatokhoz írják, hogy ez kialakulhat.

Ennek analógiájára meg kellene néznetek, hogy akkor is így működik a dolog ha a fűtés szivattyú nem akkor áll le ha a kazán kikapcsol hanem utána még van egy utókeringetés.

A fenti cikkbe kiegészítő tágulási tartályt javasolnak de szerintem nálatok az nem segítene.

Azt még meg kellene nézni, hogy jól van e méretezve a tágulási tartályotok és ha igen nem hibásodott e meg?

A fentiek csak tippek, mert nem vagyok fűtésszerelő, de ha kipróbáljátok vagy ellenőrzitek nem veszítetek semmit.

2013. febr. 8. 16:50
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

A vízkalapács más. Az a jelenség, hogy mikor megnyitod a vizet valahol, akkor az egész rendszerben meglódul a víz, aztán mikor hirtelen elzárod (egykaros csap), akkor a szinte összenyomhatatlan víztömeg üt egyet a rendszeren. (Mint ha nekifutásból akarnál bemenni egy ajtón, de az utolsó pillanatban bevágnák előtted, és bumm. :)

Tekerős csapnál ez jelentéktelen, mert ott folyamatos, viszonylag lassú a vízáramlás megszüntetése.

2013. febr. 8. 17:03
 3/6 Zsolt75 ***** válasza:
Igen ezt olvastam én is a fenti cikkben, de az nem derült ki, hogy a zárt fűtési rendszerbe mi okozza. Nekem a tágulási tartály a gyanús.. ott lesz valami bibi.
2013. febr. 8. 17:31
 4/6 anonim ***** válasza:

Nem lehet vízkalapács, mert

-egy ütés lenne, nem ütésEK

-a szivattyú nem zár tökéletesen, ráadásul képes forogni kikapcsolt motorral is, tehát nem záródik el a víz körforgásának útja

Talán a lehűlés, összehúzódás adja a hangot, valahol szoros és rugalmatlan a felfüggesztés.

2013. febr. 8. 18:30
 5/6 anonim ***** válasza:
71%

Komolyan mondom, én nem értem hogy minek válaszolnak olyanok, akik körbelőni sem képesek a hiba okát! Már csak Harkonen hiányzik azzal, hogy rakass be egy puffertartályt.

A nyomásütés (vízkalapács ---> baz+ honnan szednek ilyen hülyeségeket?) az az amit a kettes válaszoló írt, a te problémád meg a kavitáció. Kaptál már választ ebben a topikban (#2-3):

http://www.gyakorikerdesek.hu/otthon__barkacsolas__3901181-c..

Most is csak azt tudom mondani mint akkor, a hőérzékelő alá paszta kell, a termosztátot pedig a helyére kell kötni, nem a tápkábelre és lesz utánkeringtetés.

2013. febr. 8. 23:02
 6/6 anonim ***** válasza:
Lehet még a túltöltött rendszernyomás is. Ekkor túl nagy a nyomáskülönbség a rendszer és a tágtartály előfeszítése közt. Amit a szivattyú tud valamelyest kompenzálni. De mikor az leáll, hirtelen egyenlítődik ki a nyomáskülönbség. Így látatlanban még ez is lehet. Persze nem biztos, hogy a rendszer lett túltöltve, hanem a tágtartály előfeszítése lett kisebb. Vagy kavitáció. Vagy vízkő és ezért kavitáció. Vagy rosszul rögzített csőszakasz valahol a rendszerben. Vagy kismanók kalapáccsal.
2013. febr. 11. 22:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!