Hungarocellre a tapétaragasztást hogy oldjam meg? A festett, nagyon hideg szobafalra ragasztani szeretnék hungarocell lapokat. Arra pedig tapétát. Mivel ragasszam fel a tapétát a hungarocellre, ami viszonylag gyorsan szárad, és megtartja?
Úgy lehet megoldani, mint a dryvit szigeteléseknél. Fel kell ragasztani a lapokat dryvit ragasztóval, vagy flexi ragasztóval, majd dryvit hálót kell feltenni, és arra már a hagyományos módon lehet tapétázni.
Simán a hungarocellre azért sem érdemes közvetlenül tapétázni, mert sérülékeny lesz!
Viszont a belső szigetelés nem túl hatékony, nem is nagyon ajánlja senki...
Közönséges hungarocellel belül ne szigetelj mert az nem lesz jó.
Erre a célra vannak kimondottan beltéri szigetelő lapok.
Ezeket is olyan helyekre ajánlják csak ahol a külső szigetelés nem megoldható.
nézd meg esetleg az Ytong Multipor -t
Ezzel javasolnám ha mindenképp belül szigetelsz.
Azt elfelejtettem írni, hogy azért nem jó a hungarocel-t belülre tenni, mert a hideg fal és a belső meleg nem a fal külső oldalán találkozik hanem belül, így ott válik ki a pára és berohad a szigetelésed. Kívül ezt úgy oldják meg, hogy a szigetelés és a fal között 1cm -t elhagynak és ez a pára ott kiszellőzik.
A fent említett Ytong Multipor pára áteresző és jó szigetelő anyag, azonkívül nem olyan puha mint a hungarocel, így akár képet vagy polcot is felfúrhatsz rá.
A belső hőszigetelés páratechnikailag veszélyes.
A "hungarocell" (mai neve EPS) belső felét vakold, hálózd, hogy kemény legyen.
Erre ragassz alufóliát, lehetőleg az erősebb-szélesebb grill-alufólia változatot. Tapétaragasztóval.
Átfedés ne legyen 1-2mm-nél több, mert nem szárad ki. A toldásokat barna széles ragasztószalaggal, vagy még jobb ha speciális (ezüst színű) párazáró szalaggal zárod.
Erre ragaszd a tapétát.
Később is ügyelj a párazáró réteg folytonosságára, pl. ne rakj erre a falra polcot, képet.
A külső fal ettől hidegebb lesz, ez visszahűti a becsatlakozó belső falakat is, tehát a sarokban előfordulhat penészedés. Alacsonyan kell tartani a páratartalmat, vagy 20-50 centit a belső falakra is szigetelést tenni. (Oda elég vékonyabb, akár fél centis díszítőlap)
"mert egyrészt nagyon huzatos a lakás (panelprogramos új ablakos :-(((, másrészt iszonyú hidegek a falak"
Ez nekem a fura!
"Az ún. panelprogram (hivatalos nevén iparosított technológiával épült lakóépületek energia-megtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának támogatása) a rendszerváltozás utáni Magyarország legnagyobb, kormányzati ciklusokon átívelő lakóépület-rehabilitációs programja. A panelprogram során olyan fejlesztéseket támogattak, amelyek hatékonyabbá tették a panelházak energiagazdálkodását."
Ha új az ablak, akkor szólj a közös képviselőnek, hogy javíttassa meg garanciában, hiszen pont a hőszigetelés miatt cserélték le. A panelprogramban az épületeket is hőszigetelték, nem szabadna hidegnek lennie a falaknak!
Kedves Utolsó hozzászóló! Igen, valószínű, hogy közös képviselő lesz a dologból, csak hát, társasházi közös lónak... Olyan is az egész.
Más. Laktam másutt panelben. Ott is volt utcafronti fal. Az nincs lepanelprogramozva azóta sem, anyukám ott lakik. Nem egy szauna, de azért nem is jégverem. Nálam más. Van derékszögben utcafronti fal, na, ezek olyan hidegek, hogy 15-17 fokosak belülről, fűtés mellett. Az ablak most, hogy hideg van, belül 13-14 fokos, ezek így együtt tolják a hideget a szobába. Sajnos egy légterű lakás - szoba előszoba - másik szoba, így még huzat is van. Az ablakok olyanok, hogy ha egy gyertyát az ember az alsó illesztéshez tesz, a láng derékszögben eldől. Magyarul: a lakáson dől át a hideg huzat. Mások nagyon dicsérik a panelprogramot, az én észrevételem, hogy nagy kupac kopasz kukacot nem ér. Ha leszigetelem az ablakot, akkor félóránként törölgetem a párát, hogy ne rohadjon be. Szóval valami nagyon nem stimmel. A másik lakásban magam cseréltettem ablakot, azzal semmi ilyen nem volt. Mondjuk, nekem már az is fura volt, hogy tavaly nyáron meg ha rásütött a nap, belül a lakásban tűzforró volt. Csak az nem zavart, mert úgy 45-50 fokig elvagyok a meleggel. Az egyetlen aki ezzel az egésszel jól járt, a hőszolgáltató, mert muszáj folyamatosan fűteni.
Én csak egy dolgot szeretnék írni a témához, hátha még valaki olvassa.
Az hülyeség, hogy az EPS nem ereszti át a párát!
Az EPS egy nyitott cellás hőszigetelő anyag, ami ha vízbe rakod 1-2 nap alatt úgy megszívja magát vízzel, hogy jóformán el is süllyed. Ezért nem használják lábazati szigetelésnél. Ilyen helyekre csak XPS azaz zárt cellás szigetelést lehet használni.
Az idei Construmán volt egy stand, ahol egy nagy vízzel töltött üvegcső aljába behelyeztek egy 8cm vastag EPS darabot, alul pedig levegőt fújtak be. Na ott lehetett látni, hogy a levegő pillanatok alatt átjut a cellák között.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!