Régi parasztház tetejének a szigeteléséhez a gerendázatot le kell cserélni?
Egy régi típusú cseréptetős parasztházunk van. Nem túl erős gerendázattal azt mondják (ehhez nem értek amit tapasztaltam hogy a legdurvább tetőszaggató viharokat úgy vészeltük át hogy egy cserepet nem vitt el a szél. Persze lehet csak szerencsénk volt.)
A tetőt viszont szigetelni kéne és jó lenne egy rendes padlásteret kialakítani mert gabonát már nem tárolunk ott régóta.
A teljes gerendázat cserélése viszont nagyon drága mulatság lenne. Meg lehet oldani enélkül is vagy tegyek le róla? Esetleg van valami támogatás az ilyesmire?
Szia!
A kérdéssel nincsen minden rendben.
A szigeteléshez a gerendázatnak addig nincsen semmi köze amíg komolyabb behajlás nélkül el tudja viselni a cserép+hó+szél terhelését.
A szigetelés alatt mit értesz hő vagy víz?
Igazad van. Elég slendriánul fogalmaztam meg a kérdést.
Szóval. Adott egy régi típusú parasztház, cseréptetővel.
[url= [link]
[url= [link]
[url= [link]
Ezt a tetőt jó lenne megemelni egy fél méterrel és padlástérnek kiépíteni. Vagy legalább leszigetelni, hogy ne távozzon el annyi hő.
A gerendákra viszont azt mondja a rokonom, hogy nagyon gyenge nem bírná el a szigetelést. Le kell cserélni őket.
Mi a cél?
Lakni szeretnétek benne vagy csak tárolni vm?
Miből van a födém?
Van a falakon körbe koszorú vagy csak a fagerendák tartják össze a házat?
Bocs a sok kérdésért, de nem akarok csípőből, hülyeséget mondani.
Nem lenne rossz lakni, de igazából ha már spórolni tudnánk a hűtés/fűtés részén a háznak az is megérné. Szóval már a tárolás is elégséges (esetleg engem az se zavar ha megemelkedne a belsőház a kieső padlással és belül lehetne galériát fa állványzattal beépíteni).
Az új részen van koszorú ahogy néztem (a régin nincs). A födém gerendák deszkák és nád.
A Ház fordított L alakú. Vagyis az utca felőli szélesebb rész az új rés. Ez lett hozzáépítve a régi tornácos parasztházhoz. Ez egy téglaépület.
A Tornácos parasztház egy klasszikus tömésház. A hátsó falat megtámasztja egy frissen hozzáépített új épületrész (ennek figyeltünk hogy kifejezetten erős alapokat kapjon.)
Szia!
A gerendák a képen nem látszanak meghajolva, ha nincsen benne bogár, rohadások akkor kár hozzányúlni.
Mindenképpen tanácsos a cserép+lécek leszedése, ha szükséges a 1-1 gerenda megerősítése, esetleg vékony pallókkal csökkenteni a közöket/ez csak a helyszínen dönthető el/.
Vissza: tetőfólia +párnafa+léc - eldönteni, hogy a régi cserép vagy új kerüljön fel /ehhez kell méretezni a tetőlécet is.
Hőszigetelés: a gerendákra merőleges párnafák lerakása közte gyapot szigetelés, tetején osb lap.
Fa gerendás födémre ráépíteni csak statikussal egyeztetés után érdemes.
Sok sikert!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!