Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Miért nem vág a Stihl fűrész?

Miért nem vág a Stihl fűrész?

Figyelt kérdés

Elektromos. Igaz, ma használtam először. Aki kölcsönadta, feltöltötte olajjal. 2-3 óra hosszát dolgoztunk is vele, de aztán nem vágott rendesen, égette a fát is.

A szomszéd segített, azt mondta "kinyírtuk" a láncot. nem volt benne már olaj.

Vettem olajat, a szomszédtól kaptunk másik láncot. Kipróbálta, mint a vaj, úgy vágott. Elment, dolgoztunk vele kb. 5-10 percet, és megint nem vágott, és csak égetett.

Az olajszintet néztük, rendben volt.

Viszont azt vettem észre, mintha nem adagolná rendesen. De már ez a lánc is kipurcant?

Most reszelgettem tűreszelővel, meg készítettem konzervesdobozba olajat, ecsetet.

Kipróbáltam, de nem az igazi, kicsit jobban vágott.

Gyengén reszeltem meg?

Mi a baj?

Tanácsokat szivesen elfogadnék (egy nő).

2012. júl. 14. 18:47
1 2 3
 1/21 dirtboy ***** válasza:

a gond lehet az olajozás is,azt azért már hallani is ha nincs olaj plusz melegszik a lánc és a vezető is erősen.

lehet olyan gond is hogy az egyik oldali láncszemek sarka kicsorbultak és emiatt ferdén vág tehát szorul a fában a nyom vonalban a vezető.

ilyenkor is melegszik erősen a lánc és a vezető is.

és lehet olyan gond is hogy az egész lánc életlen.

időnként hozzá kell reszelni a mélység határolót is.

2012. júl. 14. 19:09
 2/21 A kérdező kommentje:
Hengeres tűreszelővel reszeltem ... de van egy gyanum, hogy nem eléggé... ezt a mélység izét reggel áttanulmányozom a láncon. Két irányban reszeltem egyébként, kicsit ferdén, ahogy a "vezető" rováska mutatta.
2012. júl. 14. 19:12
 3/21 anonim válasza:
10%
megoldás: hanyagold az elektromos kütyüket!Benzines Stihl nah az vág!
2012. júl. 15. 00:38
 4/21 A kérdező kommentje:

Utóbbinak: elhiszem. De az 54 kg-ommal és vézna karjaimmal örülök, hogy az elektromossal elboldogulok. Sajnos az aggregátort sem bírtam berántani, hogy boldogulnék akkor a benzinessel ?

Az előzőnek köszönöm a hasznos tanácsot - na meg a jóindulatát.

2012. júl. 15. 06:17
 5/21 A kérdező kommentje:

A második válaszolónak még mindig: motorikusan semmi baja a fűrésznek. Égeti a fát és nem nagyon vágja.

Igaz, hogy nő vagyok (ráadásul szőke), de azért világos, hogy a problémának semmi köze ahhoz, hogy motoros, vagy elektromos !

Egyelőre azt látom, hogy nem olajozza rendesen a láncot, és azt hiszem emiatt kiment az éle.

De ha tévednék "teremtés koronája"... megírhatod !!! ... De normális javaslatot vártam, nem hülyeséget!

2012. júl. 15. 06:22
 6/21 anonim ***** válasza:

Nem kell a mellébeszéd. Ha a fűrész nem vág akkor "kiment az éle" Ilyen egyszerű.

(Ez nem a kérdezőnek szólt)

2012. júl. 15. 07:56
 7/21 anonim ***** válasza:

Teljesen mindegy hogy benzines vagy villanyos ha nincs éle vagy olajzása mindkettő égeti a fát,és ha nem megfelelő feszességű a lánc akkor mindkettő elégeti a láncot!

1.Helyesen van élezve a lánc?

Nem mindegy milyen szögben és erővel húzod a reszelőt, sőt a reszelő átmérője sem mindegy!

Könnyen ellenőrizhető helyes élezésű e a lánc:

ha sűrű apró fűrészport szór életlen és/vagy rossz szögű mert csak dörgöli nem harapja a fát ha nagyszemű darabos akkor jó az éle mert harapja a fát .

2.Megfelelő az olajzás?

Elektromos fűrészeknél más rendszerű az olajzó mint benzinesnél ezért hajlamosabb az eltömődésre.

Akkor megfelelő az olajzás ha a fűrész orrát a fához tartva látható az olajspriccelés nyoma a fán,esetleg a láncot megemelve látható az olajréteg a láncvezetőben.

Ha egyik sem látható nincs olajzás.Vedd le a láncvezetőt és anélkül működtesd a fűrészt, ha az olajzó lyukon jön az olaj akkor a lap olajvezetője eldugult ki kell tisztítani egy tű segítségével.Ha nem jön vagy állítani kell az olajzó szabályzóján vagy szervíz.Elektromosnál nincs automata olaj szabályzó ezért ajánlott maximumra tekerni az állítóját!

3.Megfelelő feszességű a lánc?

Túl feszes lánc túlmelegszik és beég.Tönkreteszi a láncvezető lapot is!A lánc feszessége akkor jó ha a láncvezetőtől kb. 1 cm-re elemelhető lazaságú .Ezt üzemeltetés során rendszeresen ellenőrizd és állíts utánna ha feszülne vagy lazulna.

2012. júl. 15. 10:17
 8/21 anonim ***** válasza:

1.Lehet földes,homokos a fa és az secpec kiveszi az élét a láncnak.Attól függ milyen osztású a lánc,olyan méretű reszelő kell hozzá és 30 fokra kell reszelni,hogy éles legyen.

2.Ha leveszi a láncot+vezetőt és anélkül van olajzása,akkor a vezetőnél eltömődött az oljazó furat.Ha nincs olajzása így"üresen"sem,akkor valószínűleg az olajszivattyúja halt meg.

2012. júl. 15. 10:53
 9/21 A kérdező kommentje:

Nagyon köszönöm nektek. A szomszéddal is konzultálva az olajozással lehet a baj. Levettem a láncot, és járattuk úgy, nagy nehezen cseppent belőle, de én úgy gondolom nem eleget, vagyis használat közben teljesen száraz a lánc.

A tűvel való tisztítást még megpróbálom, mert csak fülpiszkálóval tisztítottam meg, láttam a lyukat, de nem mertem megpiszkálni.

Viszont elgondolkodtam a túl feszes láncon is, köszi a gyakorlati tanácsot.

Rendesek vagytok, valahogy így képzeltem a segítséget. Köszi.

2012. júl. 15. 14:56
 10/21 A kérdező kommentje:
Még valami. Azt megtapasztaltam, ha jól vág, akkor csak úgy dobálja a forgácsot, úgyhogy tudom, miről írsz :) A feszes lánc gondolkodtatott még el. Ma nem, de holnap próba :)
2012. júl. 15. 14:59
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!