Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Villany szerelés,4 darab...

Villany szerelés,4 darab vezeték van de a lámpán csak 3 csatlakozás?

Figyelt kérdés
Ma vettünk az IKEÁ-ba egy falra szerelhető spotlámpát aminek van 3 csatalakozója. Azt tudom h az egyik a földelés a másik két betű pedig az L és az N. Ahova fel lenne szerelve sz új lámpa ott a lámpához 4 vezeték van ami 2 fehér és egy kék meg egy világosabb kék. Az lenne a kérdésem, hogy az összes vezetéket be kell kötnöm vagy csak 3-at? illetve melyiket hova? Gondolom a leírásába le van írva de nem itthon van a szerelni való hanem egy másik lakásba és a leírás is ott maradt. Az L és az N betű minek a jelentése?

2012. jún. 8. 21:27
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:
Köszönöm a segítségeteket :) Majd meg látom a dolgokat h neki merjek-e állni vagy ne, meg tavaly a suliba tanultam némi villanyszerelést, de mivel itt nincs földelés ez zavar a legjobban...
2012. jún. 9. 09:21
 12/15 Napkiraly ***** válasza:

Ne haragudj koma, de az a helyzet hogy az előzőek közül senkire nem kéne hallgatnod.

Tehát abban igazuk van,hogy megkeresed a fázist, Eddig azonban 1 vezetéket azonosítottál. Mivel nagyon nem szabvány szerintiek a színek, jó eséllyel bármi lehet bármi.

Viszont ha a nulla helyére kötöd a földet jó eséllyel ugyanúgy világítani fog,de amikor egy szép napon nekitámaszkodsz a mosógépednek kapsz egy szívleállást.

A probléma nem a fázis azonosítása, hanem a nullfázisé. Ezt ellenállásméréssel tudnád megállapítani,de nem mondom el hogyan kell, mert jó eséllyel rontanád el. Vagy szétszeded az elosztódobozt és a kapcsolót és utána nézel hogy mi micsoda, vagy hívj egy szerelőt

2012. jún. 9. 11:00
 13/15 A kérdező kommentje:
Szerencsére azt azért tudom h a földelésbe nem kötök fázist... A többiek is meg a praktikerkbe is azt mondták, hogy belehet kötni csak a földelésbe ne kerüljön a fázis mert akkor meg ráz a lámpa, amit alapból tudtam. Sajnos a mostani lámpánál sincs földelés, így a nullvezetőt meg a fázist kell bekötni csak.
2012. jún. 9. 12:48
 14/15 Napkiraly ***** válasza:

nem erről van szó. Van 4 vezetéked amiről nem tudod micsoda. Ha a lámpa nullkivezetőjébe kötöd a földkábelt,akkor a fázis a lakásod egy másik pontján fog visszaköszönni a fázis. Így például a mosógépedben, bojleredben,és ráadásul nem is fogod azonnal észrevenni. Boncmester vagyok, volt pár áramütésesem, érdekes helyzetek amit nem is gondolnál. Gondold át,ha rosszul kötöd,a fázis bemegy a lámpádban az égőbe, onnan pedig a lakásod földhálóztán át a földszondába. Nem is fogod észrevenni, a lámpa világít,nem ráz,nyugodtan alszol. Aztán egy szép napon állsz majd egy pocsolyábn a fürdőszobában amikor hozzáérsza mosógéphez és hirtelen kedvezőbb lesz az ellenállásod a földszondánál aztán indul a halál okának vizsgálata.

Ugyan ilyen veszélyes a földelés nullázása (láttam már ilyen konnektort, borzalmas). Ezek is csak bizonyos szituációban ölnek és ha nem értesz hozzá nem tudod kimérni,csak akkor veszed észre amikor nem tudod elengedni a fémet

2012. jún. 9. 14:48
 15/15 anonim ***** válasza:
Helyeslem a választ, én villanyszerelő vagyok. Ki kell deríteni, hogy pontosan melyik vezeték micsoda. Egyébként ha nem most de esetleg pár év múlva is lehet belőle baj. Kötésdobozokat át kell nézni, hogy mi micsoda. Ha netalán tán van áramvédő kapcsoló a lakásnál és jól be van kötve, akkor gyorsan kiderül a nulla és védővezeték csere, mert lekapcsol.
2012. jún. 10. 21:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!