Kezdőoldal » Otthon » Barkácsolás » Vályog ház, . Hogyan?

Vályog ház, . Hogyan?

Figyelt kérdés

Hogyan tennétek egy vályogházat minél környezet barátabbá?

Pincét Építenétek alája? Egyáltalán lehet?

És ha lenne rajta emelet és tetőtér? szóval 4 szintes lenne szerintetek?

2012. ápr. 16. 16:20
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
90%

Egy vályog ház elég környezetbarát önmagában is, tekintve az építőanyagok természetességét. Ezen felül, a használt energiát lehet csökkenteni.

Emelet és tetőtér semmiképp nem jöhet szóba, mert a vályog szilárdsága önmagában ezt nem teszi lehetővé. Persze, ha megfelelően szilárdítod a falat, akkor egy emelet, vagy tetőtér beépítés elképzelhető.

Alápincézni lehet, vagy félig földbe építeni. Vannak olyan passzívházak, amiket félig, vagy teljesen földbe vájnak. Ezzel lehet energiát spórolni. De itt kulcsfontosságú a vízszigetelés, mert a vályog nem bírja a vizet!

Minden olyan technológia, ami eltér a hagyományos építéstől, drágítja az építkezést, adott esetben annyira, hogy soha meg nem térül. A hagyományos 60-as falú vályogháznál nem kell jobb.

2012. ápr. 16. 16:46
 2/12 A kérdező kommentje:
A pincét betonból képzeltem el igaz hogy annyira nem környezetbarát de szigetelésnél kell, szerintem. Elvileg 3 emeletes házakat is lehet. Csak nagyon erős falak kellenek hozzá. Olyan kinézetű házat szeretnék mint a Marly és én című filmben. Az a ház amikor utoljára költöznek be egy nagy házba. Mert szerintem a világ legcsodálatosabb háza. Szerintetek vályogból mennyi lenne?
2012. ápr. 16. 16:51
 3/12 anonim ***** válasza:
29%

Sosem építkeznék vályogból, mert ha betámadja a penész akkor azt többet ki nem írtod, és egy szöget nem lehet a falba beverni, és egyébként is a legértéktelenebb az ingatlanpiacon!

Akkor már inkább vasgerenda vázas faház meg közte nikecel, vagy kőzetgyapot!

Vályogból sosem építesz 4 szintes házat, de még 2 szinteset se, mert statikailag nem bírja ki!

2012. ápr. 16. 16:56
 4/12 anonim ***** válasza:

Hőszigetelt üvegfelületekkel is lehet jól energiát spórolni.

Bankokban, pláuzákban vannak oylan spéci duplakamrás nemesgázzal töltött üvegek, amik kívülről tökéletesen hőszigetelnek, lehet kint minusz 10 fok a belső üvegfelület akkor sem hűl le, és a kinti napfény melege átjön rajta!

Ezek egyben 100% ig zajszigetelnek is.

2,5 millió ft egy 2 négyzetméteres tábla belőle, szóval gyüjtögess szorgosan!

2012. ápr. 16. 17:02
 5/12 anonim ***** válasza:

100 éves, emeletes, gerenda erősítésű (pince alatta!)vályogházak ma is állnak és lakják is őket németországban.

jav. vedd fel a kapcsolatot, egy öko, építésszel...

[link]

2012. ápr. 16. 17:14
 6/12 anonim ***** válasza:

Ha építtetsz, akkor már nem lehet vályogból, az nem építőanyag már.

A legkörnyezetbarátabb dolog amit el tudok képzelni egy már meglévőnek a felújítása, hiszen az már adott, nem kell építőanyagot szállítani, gyártani, csak minimális mennyiségben. Fűtését faelgázosító kazánnal légfűtésben ami azon túl, hogy hatékony és korszerű megújuló energiát használ. Esetleg szalmabála kazán.

Jó tervezéssel 2 generációssá (vagy 3,4 ha jó nagy) tenni. Pont ilyet láttam régi istállóként.

2012. ápr. 16. 17:31
 7/12 anonim ***** válasza:
62%

Nem tudom egyes válaszolók hol élnek de én 2 éve lakom egy vadiúj VÁLYOG házban. Nem felújított, új.Én építettem 10.000db vályog és némi rt tégla segítségével.Aki verte nekem a vályogot évtizedek óta ebből él, nem tud annyit "gyártani" amit ne vinnének el tőle.Nem penészedik, nagyon jó a klímája,a szögről meg annyit hogy tiplit használok mert a falba normális ember nem szögel mert az nem disznó ól deszkája.Semmi pénzért nem építettem volna tégla házat(szereltem eleget) hungarocelt meg egyéb szarokat a házamba nem engedek.

Villszer.

2012. ápr. 16. 20:05
 8/12 anonim ***** válasza:

a 3. válaszolóval nem értek egyet nekünk penészedett kiírtottuk

legértéktelenebbek?? az jó legalább olcsón hozzájutok

nem lehet beverni egy szeget? miért én betudok.

és mellesleg a szeget nem falba tervezték, a falba fúrni kell lyukat abba tiplit tenni és bele a csavart!

2012. ápr. 16. 20:54
 9/12 anonim ***** válasza:

Nem igaz, h a vályog ma már nem építőanyag. Bizony, ha jól van megépítve, akkor nagyon is jó házakat lehet építeni belőlük.

Sőt, vannak ma már szalma házak is. Szendvics szerkezetű fal, vályog héj, közte favázas szalmabála. Nyilván, ennek is korlátot ad a statika, de környezeti és épületfizikai szempontból nagyon jó.

2012. ápr. 17. 12:51
 10/12 anonim ***** válasza:

Mi egy több mint 100 éves vályogházban élünk, szépen felújítottuk magunknak, teljesen meg vagyunk vele elégedve.

A tetőteret is beépítettük, semmi jelét nem mutatja, hogy nem bírná.

Pincénk nincs a ház alatt, helyette a házhoz van toldva egy kamra, ami terméskőből van építve. A telkünk elég lejtős, így ennek a kamrának jórésze föld alatt van, télen sem hűl ki nagyon, és nyáron sem melegszik fel.

A vályogház vastag falai nagyon jó hőszigetelők, ez már alapból környezetbarát.

2012. ápr. 17. 16:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!