Gazdaságosabb, ha a mosógép a hideg víz helyett a meleg betápról üzemel, ha mindkettő elérhető?
Teljesítmény (fogyasztás) mérővel azt tapasztaltam, hogy mosógépünk mosáskor kb. 200W-ot, centrifugásánál 750W, vízmelegítésnél 1800W-ot fogyaszt. Nyilván ez időfüggő, tehát az egyes fázisok egy 30 perces 40fokos programnál 15perc, 5perc, 3 perc (többi öblítés, áztatás nem számottevő). A vízfogyasztás kb. 30 liter. A leírás szerint van 54l / 2óra / 90fok program is.
Ha gázbojler/éjszakai áramos bojler/napkollektor adná a meleg vizet, vajon lenne értelme átkötni? Vagy csak melegebb/nagyobb vízhasználatú program esetén ? Ráadásul akkor a vízkő nem (vagy nem a mosógépben) képződne..
Tegyük fel a bojlerben 40 fokos víz van. (Ha 60-80 lenne akkor egyes ruháknál ugye probléma lenne)
Legjobb lenen gondolom egy olyan mint a régi Hajdúnál volt, hogy egyszerre használ meleget/hideget (az következetesen egy programhoz, tehát a 40 fokoshoz is a meleget próbálta).
Még jobb lenne, ha olyan lenne amiben keverőszelep található, így a 80fokosból is tudna 40-et keverni, létezik ilyen?
egyszer láttam egy öskövület mosógépet. annak volt hideg és meleg vizes ellátása.
amúgy az lenne a jó ha az a fűtőszál ami van a mosógépben , kevesebb ideig működne. ha melegebb a víz , akkor ez meg is lenne.
de kérdés hogy a beengedő szivattyú , (nálunk ez egy mágnesszelep szerű valami inkább , mennyire bírja a meleg vizet. de ha kicsit is meleg az már jó
Köszönöm, ez igaz, nem gondoltam rá.
Akkor ha fix melegre kötés az öblítés miatt pazarlás, gyakorlatilag csak az ingyen (szolár fűtéses) melegvíz éri meg (amikor meg a hatékonysága kicsi/nem elérhető vissza kell kötni a hidegre).
Ez vajon egyébként javítja vagy rontja a (mosási) hatékonyságot?
Én az elöltöltős mosógépemnél azt csinálom, hogy mosás indításakor még nem nyitom ki a gép vízcsapját, hanem a csapból (gázzal melegített) meleg vizet én borítom bele a mosószer fiókon keresztül kis vödörrel.
Ha ez megvan, akkor már kinyitom, öblíteni tudjon a hideggel.
Előny: olcsóbb így a meleg víz és rövidebb program is elég, mert rögtön a meleg vízzel mos. Nem kell rengeteg idő mire felfűti.
Ja és Calgon sem kell:-)))
Köszönöm a válaszokat, mentek a zöld kezek!
Összefoglalva: elvi síkon bonyolult módon megoldható, de nem biztos, h érdemes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!